Чернівецький бізнес формує пакет вимог до місцевої влади напередодні місцевих виборів

Чернівецький бізнес формує пакет вимог до місцевої влади напередодні місцевих виборів

13.09.2015, 15:39

Малий і середній бізнес міста Чернівці об’єднує зусилля для формування консолідованих вимог від бізнес-спільноти до місцевої влади напередодні місцевих виборів.

Так, в рамках реалізації  Проекту USAID «Впевнений бізнес – заможна громада», що реалізується Центром міжнародного приватного підприємництва, продовжується серія тематичних заходів із залученням суб’єктів підприємницької діяльності з різних галузей економіки. Партнером проекту у Чернівецькій області є Центр громадської активності «Синергія».

Впродовж серпня 2015 року було проведено серію фокус-груп із представниками малого і середнього бізнесу. Свої проблеми озвучували представники сфери торгівлі і послуг, туризму та виробництва.

Учасники дискусій акцентували, що рівень розвитку економіки в державі прямо пропорційно відображається на рівні розвитку малого бізнесу, тому державна політика має бути спрямована на розвиток бізнес-середовища.

Місцева підприємницька спільнота зійшлася на думці, що малий бізнес повинен мати максимально прості правила і норми ведення підприємницької діяльності, оскільки малому бізнесу притаманний високий ризик банкрутств, швидкий вхід і вихід на ринок, динамічне оновлення учасників економічних процесів.

«Товаровиробники в Україні не мають жодних преференцій для впровадження своєї діяльності, тому підтримка вітчизняного виробника має бути в пріоритеті діяльності уряду», - зазначив голова правління Центру громадської активності «Синергія» Ігор Кухарчук.  

Високі ціни на енергоносії, високі нарахування на фонд оплати праці, неадекватний курс долара при закупівлі імпортних матеріалів, запчастин і обладнання, державний рекет банківських установ при кредитуванні і повна безвідповідальність при банкрутстві банку, відсутність довіри до діяльності влади – це лише частина озвучених проблем, які заважають розвитку виробництва. Як наголошували суб’єкти підприємницької діяльності, сплачуючи авансом за енергоносії вони фактично кредитують чужий бізнес.

 

"Зокрема потрібна інформаційна кампанія для вивчення умов виходу на європейські ринки. Також необхідно фінансувати заходи міської і регіональної Програм розвитку малого і середнього бізнесу. Без фінансового наповнення програми є декларативними і не дієвими", - зазначила представник громадської організації «Економічні ініціативи» Наталія Гусак.

Щодо ведення торгівельного бізнесу на ринках, головною проблемою була визначена не доброчесна конкуренція з боку «тіньових» підприємців, які не сплачують податків в умовах дії мораторію на перевірки. Також значною проблемою для міста залишається так звана «вулична торгівля». Учасники зазначили, що багато проблем можна вирішити, об’єднавши зусилля і шляхом організації лобістських кампаній.

Усі вимоги та пропозиції від учасників фокус-груп були розглянуті експертами і озвучені на круглому столі 8 вересня у форматі публічних консультацій із представниками малого і середнього бізнесу, представниками громадських об’єднань.

"В планах реалізації заходів передбачено анкетування, яке буде сприяти розширенню кола залучених представників малого і середнього бізнесу", - зазначила виконавчий директор Центру громадської активності "Синергія" Наталя Батракова.

Учасниками круглого столу було визначено ТОП-5 і ТОП-10 проблем, які заважають розвитку бізнес-середовища і потребують вирішення:

 

№№

п.п

Вимоги МСБ Чернівецької області

 

1

Скасування авансових платежів за послуги підприємств-монополістів (Чернівціобленерго, Чернівцігаз)

 

2

Покращання транспортної інфраструктури міста Чернівці та організація транспортного руху

 

3

Економічна обґрунтованість та прозорість формування тарифів на послуги комунальних підприємств  (водопостачання і водовідведення, вивезення побутових і промислових відходів, санітарно-епідеміологічної служби, ветеринарної служби тощо)

 

4

Ліквідація несанкціонованої вуличної  торгівлі в місті Чернівці

 

5

Покращання транспортного сполучення Чернівців з іншими містами України, в тому числі авіасполучення

 

6

Усунення можливостей використання владних повноважень в особистих інтересах, лобіювання інтересів окремих представників бізнесу

 

7

 Фінансування рекламних компаній міста Чернівці як туристичного міста на внутрішньому і міжнародному рівнях

 

8

Диференціація вартості ліцензії на алкогольні напої в залежності від обсягів їх реалізації

 

9

Запровадження пільгового оподаткування для новостворених суб’єктів підприємницької діяльності, стартапів шляхом застосування пільгових  ставок єдиного податку

 

10

Надання можливості застосування суб’єктами підприємницької діяльності пільгових тарифів на використання електроенергії  в нічний час

 

11

Врегулювання механізму узаконення інвестицій в робочі місця підприємців, що здійснюють торгівлю на ринках, і механізму відшкодування компенсацій у разі втрати робочого місця на ринку з незалежних від підприємця причин

 

12

Зняття обмеження терміну експлуатації касових апаратів

 

13

Зниження граничного розміру пайової участі у  розвитку інфраструктури населеного пункту від загальної кошторисної вартості будівництва об’єкта – нежитлової будівлі чи споруди з 10%  до 5%

 

14

Здійснення покращання електромереж і технічних умов за рахунок прибутку власника енергетичної компанії, а не за рахунок споживачів

 

15

Впровадження в практику кластерів, заснованих на використанні рекреаційних ресурсів, культурної спадщини, що орієнтовані на розвиток регіону

 

 Сформований пакет вимог від МСБ буде переданий кандидатам від політичних партій, які балотуватимуться на місцеві вибори у жовтні 2015 року. 

1