Чернівецькому головлікарю прокуратура 'шиє' статтю Тимошенко (оновлено)

Чернівецькому головлікарю прокуратура "шиє" статтю Тимошенко (оновлено)

10.11.2011, 15:38

Прокуратура Першотравневого району м.Чернівців порушила кримінальну справу стосовно головного лікаря ОКМУ «Лікарня швидкої медичної допомоги» за ознаками складу злочинів, передбачених ч.3 ст.365 і ч.2 ст.366  КК України.

Головний лікар, будучи службовою особою, наділеною адміністративно-господарськими та організаційно-розпорядчими функціями, в період із січня по жовтень 2011 року умисно вчинив дії, які явно виходили за межі наданих йому прав та повноважень. Діючи в порушення вимог чинного законодавства, він без проведення тендерних процедур закупив у суб’єктів господарювання продукти харчування на суму понад 450 тис. грн. Крім того, в лікарні виявлені підписані її керівником договори на поставку товарів із кількома приватними підприємцями. Однак ті вказаних документів не підписували, більше того, з головним лікарем особисто не знайомі і відношення до виробництва, продажу та постачання харчових продуктів до лікарні взагалі не мають.

Такими діями керівник цієї медичної установи завдав шкоди інтересам держави на загальну суму понад 450 тис. грн., що спричинило тяжкі наслідки.

Також у лікарні виявлені порушення вимог Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», згідно з яким продовольча сировина, харчові продукти, а також матеріали, обладнання і вироби, що використовуються при їх виготовленні, зберіганні, транспортуванні та реалізації, повинні відповідати вимогам санітарних норм і підлягають обов’язковій сертифікації. Зокрема, на складі харчоблоку ЛШМД на час перевірки виявлено томатну пасту загальною вагою понад 64 кг та крупу ячневу, терміни реалізації яких минули ще в серпні 2011 року, що є небезпечним для здоров’я громадян. Також виявлено 160 кг зерна без будь-яких документів про якість та придатність продукту до споживання. З матеріалів перевірки вбачається, що до лікарні було завезено томатну пасту, термін придатності якої минув ще на час поставки. Більше того, понад 20 банок цієї пасти уже використано для приготування їжі хворим.

Досудове слідство у справі триває, - повідомляє прес-служба прокуратури Чернівецької області.

 Халатурника можуть посадити на 7 років. Це як мінімум. Прокурор обласної прокуратури Петро Коваль вважає, що годувати пацієнтів протермінованими продуктами - це теж те ж саме, що замах на їхнє життя. Вчора головного лікаря Лукарні швидкої медичної допомоги затримали і порушили щодо нього кримінальну справу. Попри заключення колег про важкий стан Віктора Халатурника, у прокуратурі вирішили застосувати щодо Віктора Халатурника запобіжну міру заходу - взяття під варту. Крім того, не виключено, що після цього інциденту перевірять й інші медичні заклади краю на законність проведених закупівель. Нагадаємо, вчора проти головного лікаря чернівецької ЛШМД порушили кримінальну справу за ознаками складу злочинів, передбачених ч.3 ст.365 і ч.2 ст.366 КК України. (За матеріалами citi.cv.ua)



КОМЕНТАРІ (7)

Зек хоче, щоб вся країна пройшла його шляхом. А прокурорські шавки, замість того щоб звітувати про власні джерела доходів, розчищають теплі місця донецьким бандитам.

avatar

Пацієнт

10 листопада 2011 11:44

А відповіді на питання, хто у 2008 році отруїв в дитсадках чернівецьких дітей, не дали ні міліція, ні прокуратура. Хоча подбати про бездоганну репутацію усіх причетних, особливо коли йдеться про харчування дітей, правоохоронці просто зобов'язані.

Справжній рівень довіри суспільства до влади засвідчила вимога, що пролунала під час якоїсь з прес-конференцій у мерії, привселюдно пообіцяти: дешеву китайську гречку згодовувати дітям у дитсадках не будуть.

Проте посадовців сьогодні, схоже, більше цікавить, як зекономити на лікарняних для батьків по догляду за хворими дітьми, ніж зробити так, щоб умови їх перебування в садках не спряли поширенню захворюваності. У Чернівцях цього року, наприклад, дошкільнята хворіють більше, ніж торік. Однак це чомусь хвилює не педагогів чи лікарів, а Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, де навіть обговорення теми влаштували.

Натомість, хто знає, чи так і не виявлені під час розслідування прорахунки в організації харчування дітей не обернуться в майбутньому ще більшою кількістю лікарняних, а то й бідою. А що, як прихована загроза існує досі?

Пригадується, сесія Чернівецької облради ледь не одноголосно рекомендувала меру Чернівців Миколі Федоруку звільнити з посади начальника міського управління освіти Валентину Малишевську. Проте вже й мера у Чернівцях давно нема, а Малишевська і нині там.

Тим часом ЗМІ вкотре зарясніли повідомленнями, що дітям у Чернівцях згодовують не те, що якісне, а – дешевше. Наприклад, спред замість масла. Так, ціна, за якою було придбано масло вершкове згідно з тендером, становить 47,4 грн за 1 кг, а середньостатистична ціна складає 67,56 грн за 1 кг, – констатували у Центрі політичних студій та аналітики, фахівці якого провели моніторинг діяльності регіональних освітянських тендерних комітетів (при обласних та міських управліннях освіти).

Хоча розроблена у деяких регіонах країни схема, де переможець тендера сам свою продукцію до конкретних дитсадків не постачає, а лише забезпечує необхідними документами, накладними, сертифікатами якості й отриманою від держави готівкою посередника, який потім купує невідомо де неякісну продукцію, прикриваючи її справжніми документами, у Чернівцях нібито не діє. Зрозуміло, що отриману таким чином різницю спритні ділки зазвичай ділять на трьох.

То може треба було починати наводити порядок з Малишевської?

avatar

Уважний читач

10 листопада 2011 12:12

Схаменіться, люди, що ви хочете в того Халатурника, він же хворих повинен нагодувати, а на лікарню держава виділяє 1,5 грн. на пацієнта в день. Спробуйте викрутитись. Хіба ті прокурори не лежали в його лікарні, не бачили як важко керувати такою гамарнею і тримати порядок. Головний лікар - порядний чоловік і до працівників і до хворих. Де ви бачите кримінал? Правильно написав хтось, що зек хоче зробити нормою сидіти у тюрмі. Чуть що і наручники.. Ганьба продажній прокуратурі. Поверніть Халатурника на робоче місце.

avatar

пацієнтка

10 листопада 2011 12:26

а може він брав взятки?

avatar

гоша

10 листопада 2011 13:22

Про Халатурника погана слава не водилась. всі були б такі чиновники в медицині. цікаво, а головних лікарів -депутатів від партії регіонів будуть трясти?

avatar

чернівчанин

10 листопада 2011 13:25

чому мовчить Шкробанець і не захищає колегу. А може це він його здав, щоб призначити свою людину

avatar

мендель

10 листопада 2011 13:27

І чого чекати далі? Хто ще лишився з порядних людей на поважних посадах? Олега Надточія, Василя Ватаманюка та Олександра Світличного вже не має серед нас (вічна їм пам*ять)... довели людей до могили. Хто наступний?

avatar

ось так

10 листопада 2011 14:30