Чернівецькі волонтери просять владу врятувати бійців під Дебальцевим (ФОТО+ коментар Григорія Тіміша)

Чернівецькі волонтери просять владу врятувати бійців під Дебальцевим (ФОТО+ коментар Григорія Тіміша)

18.02.2015, 20:11

Чернівецькі волонтери Олег Ревега і Теодор Кукурузяк вчора зранку повернулися з-під Дебальцевого. Там вони пробули більше тижня, - відвозили бійцям продукти та речі, але затримались, аби допомогти медикам поранених та вбитих. Таких, на жаль, багато, адже так званого перемир’я там не існує. Волонтери розповідають – наших бійців безперервно «поливають» з «Градів» та мінометів, почасти бійці не мають змоги навіть підняти голову із бліндажа.

«Дев’ятого лютого, коли «взяли» Логвинове, в Дебальцевому зібралися усі генерали. Обстріл тоді був ще не такий страшний. Як тільки генералів вивели – обстріл посилився, - розповідає Олег Ревега. – На сьогодні дорога на Дебальцеве – не наша, вона «прострілюється», до бійців дістатися неможливо. Якщо так далі буде продовжуватися і наші чиновники нічого не робитимуть, то довго наші хлопці не протримаються. Буде другий іловайський котел».

Волонтер каже, що бойовий дух наших захисників незламний, але морально їм – дуже важко, адже віри на перемогу з кожним днем все менше.

«Зараз під Дебальцевим близько 6 тисяч наших бійців. Вони готові воювати, але немає підтримки, немає координації, - каже волонтер. - Дебальцеве з усіх сторін обступають. Ситуація дуже критична».

Про складну ситуацію розповідає й Тетяна Стратон, чоловік якої вже 5-й місяць перебуває в зоні АТО. Зараз він – у Дебальцевому. Жінка намагається телефонувати чоловікові щодня, проте останнім часом робити це складно – мобільний зв’язок там, на Сході, «глушать».

«Вчора у них [бійців – прим.авт.] був дуже важкий день. Бойовики стріляли з чого тільки можна, і по чому можна, - каже Тетяна. – Сьогодні чоловік телефонував, каже, що обстріли продовжуються».

Ускладнюється ситуація й тим, що зараз на Сході вдарили морози. Сьогодні зранку у Дебальцевому було -21. Бійці благають про підмогу, просять дати їм більше зброї та підключити артилерію.

«Наша артилерія затихла, нема з чого стріляти. Все поламане і понищене. Боєкомплекти економлять дуже, щоб узагалі не залишитися голими-босими. Воювати немає чим. Підкріплення бійці в очі не бачили, - каже дружина бійця. - Дуже просять артилерію. Над ними літають безпілотними, а збивати немає чим».

Також наші захисники просять допомогти з водою. Продуктів вистачає, а ось питної води нема. Коли був сніг – його топили у відрах і пили. Нині дістати питну воду дуже складно.

На Буковині Чернівецька обласна організація Політичної партії «УДАР Віталія Кличка» постійно співпрацює з волонтерами. Голова організації, народний депутат України Григорій Тіміш вважає, що  Російська Федерація і особисто Володимир Путін повинні відповісти за порушення режиму «припинення вогню». Це має переконати ЄС вводити більш жорсткі санкції, а США надати Україні летальну зброю.

«Уже зараз очевидно, що Росія не збирається виконувати Мінський протокол, і такі дії окупантів не повинні залишитися поза увагою чи лише на рівні всеєвропейської стурбованості», - зазначив Григорій Тіміш.

 Волонтери ж звертаються до військового керівництва з закликом врятувати наших бійців, які зараз перебувають в районі Дебальцевого. Його, як міста, вже немає, а українських солдатів там покинули напризволяще. Волонтери просять українську владу не відсилати захисників на смерть, а допомогти їм вижити та повернутися додому з перемогою.

1


КОМЕНТАРІ (1)

Слава солдату. Позор генералам потрібно їх міняти. Так не відносяться до своїх дітей.

avatar

володимир

18 лютого 2015 19:00