Чернівецькі священики за вінчання беруть сотні гривень, – розслідування

Чернівецькі священики за вінчання беруть сотні гривень, – розслідування

29.03.2016, 01:31

У Чернівцях священики різних християнських церков беруть гроші за вінчання, причому такса збільшується залежно від місця розташування храму: в центрі – дешевше, у спальних районах – дорожче. Розцінки починаються від 300 гривень за проведення таїнства. Вінчати безкоштовно майже усі тамтешні священики відмовляються, натомість погрожують божим гнівом у випадку, якщо люди десь припасли гроші, а з церковною касою не поділились.

Про це йдеться у сюжеті проекту соціальних журналістських розслідувань «Брат за брата» (щосереди о 22:05 на телеканалі ZIK).

Іван та Карина – студенти з Чернівців. Хлопець із дівчиною зустрічались понад рік і зрештою вирішили повінчатися. У пошуках церкви, у якій могли звершити таїнство безкоштовно для студентів, обійшли майже усе місто. Однак Боже благословення виявилось дорогим. У храмах молодим говорили, що за обряд треба платити кількасот гривень. Ба більше! Подекуди гроші не просто просили, а вимагали. «Ми сказали: у нас немає грошей, можна повінчатись? А нам відповіли: як так, у вас нема грошей? Ви хочете робити весілля, і у вас нема грошей?», – розповів Іван.

Журналісти ZIKу пішли разом з молодятами на пошуки безкоштовного благословення на спільне життя. У головній святині УПЦ МП у Чернівцях , Свято-Духівському соборі, Карину з Іваном зустріли не дуже привітно, пояснивши, що треба заплатити за вінчання 300 гривень.

А в головному храмі Київського патріархату, соборі Параскеви, ситуація виявилась ще цікавішою. Спершу молодим людям перерахували необхідні для вінчання харчі, зокрема, просили принести два калачі, пляшку вина і коробку цукерок, та повідомили, що проведення самого обряду коштуватиме 300 гривень. Утім, сказали, якщо ж коштів нема – можна домовитись про знижку із священиком.

«Якщо людина не має можливості, то їй ніколи в храмі не відмовили у звершенні таїнства», – сказав студентам настоятель Микола Семелюк.

Однак, у церкві молодим одразу ж пригрозили Божим гнівом  у випадку, якщо вони десь припасли гроші, а з церковною касою не поділились. Тому вінчатися у храмі, де вінчання дають під страхом кари, а не з Божої ласки, наречені відмовились.  

У спальних районах Чернівців ситуація виявилась ще гіршою, бо чим далі від центру міста, тим дорожче коштує обряд вінчання. У нових соборах студентів погоджувались вінчати щонайменше за п’ятсот гривень. «Стипендія у нас невелика. Якщо стипендія 800 гривень, а вінчання коштує 500 гривень, то самі розумієте, ми не потягнемо», – бідкається студент Іван.

Церковне начальство пояснює: вартість обрядів кожен храм встановлює самостійно. Кажуть, що частка пожертв іде в кишеню батюшкам. Проте, лише на місцях. «Той, хто служить вівтарю – від вівтаря і харчується. У Київ регіональні церкви взагалі нічого не передають. А людина повинна свідомо розуміти, що вона не може споживати, нічого не даючи», – наголошує голова Інформаційного управління Київської патріархії, архієпископ Євстратій.

У студентів з Чернівців залишилась остання надія – греко-католицький храм. Матеріал про тутешні побори  журналісти ZIKу робили минулого року. Нині ж ситуація тут значно покращилась. «У нас немає такси. Священику і дякові – скільки захочете, стільки заплатите», – повідомили молодим у храмі.

Наразі студентам залишається чекати розголосу або викласти священику майже половину стипендії, бо лише тоді, за словами священиків, їх повінчають.

Читайте більше тут: http://zik.ua/news/2016/03/28/chernivetski_svyashchenyky_za_vinchannya_berut_sotni_gryven_i_vynyatkiv_u_nyh_685146

1