Чернівецькі регіонали й тушки в обласній раді побоялися вносити до порядку денного питання про висловлення недовіри голові ОДА

Чернівецькі регіонали й тушки в обласній раді побоялися вносити до порядку денного питання про висловлення недовіри голові ОДА

01.06.2012, 02:06

Чернівецькі регіонали й тушки в обласній раді побоялися вносити до порядку денного питання про висловлення недовіри голові ОДА

31 травня під час роботи 10-ї сесії Чернівецької обласної ради депутат від фракції ВО «Свобода» Степан Спіжавка запропонував внести до порядку денного питання щодо висловлення недовіри голові Чернівецької обласної державної адміністрації Михайлові Папієву.

Степан Спіжавка аргументував необхідність розгляду вказаного питання критичним станом економіки області та постійним втручанням представників виконавчої влади в роботу органів місцевого самоврядування. Проект рішення про висловлення недовіри голові облдержадміністрації підкріплено довідкою щодо соціально-економічної ситуації в області.

Незважаючи на протест та аргументовану позицію опозиційних фракцій, голова обласної ради, представник «регіонів», відмовився вносити це питання у порядок денний сесії.

Надаємо текст довідки повністю: «За інформацією Державної служби статистики України, індекс промислової продукції за січень-березень 2012 року у порівнянні з аналогічним періодом 2011 року в Чернівецькій області знизився на 20,3%. За цим показником область посідає 24 місце серед інших регіонів України. За обсягом реалізованої промислової продукції Чернівецька область посідає найнижче місце серед інших областей. Зниження випуску продукції порівняно з січнем–березнем 2011р. спостерігалось майже за всіма видами переробної промисловості, крім машинобудування.

За обсягом сільськогосподарського виробництва область посідає 14 місце. У порівнянні з минулим роком, цей показник знизився майже на 2%. У порівнянні з попереднім роком в області знизилось поголів’я:

- Великої рогатої худоби – майже на 1,5%;

- Свиней – майже на 9%;

- Птиці – більш ніж на 8%.

Крім того, відбулося скорочення виробництва молока (1%) та яєць (майже 5%). В області спостерігаються одні з найнижчих в країні закупівельних цін на сільськогосподарську продукцію, що значно впливає на добробут буковинських селян. Зокрема, закупівельні ціни в Чернівецькій області нижчі від загальноукраїнських на такі види с/г продукції:

Назва продукції Середня закупівельна ціна по Україні, грн./ т Закупівельна ціна в області, грн./ т Різниця, грн./ т
Зернові та зернобобові культури 1464,2 1386,3 77,9

Молоко та молочні продукти 3037,8 2975,6 62,2

За обсягами експорту-імпорту товарів у порівнянні з відповідним періодом минулого року, Чернівецька область займає останнє місце серед усіх регіонів країни з від’ємним сальдо 1119800 тисяч доларів США.

Рівень зростання обсягу роздрібної торгівлі за 2011-квітень 2012 року також знизився. Відбулося підвищення індексу споживчих ціна на такі групи товарів та послуг: житло, вода, електроенергія, газ та інші види палива; охорона здоров’я; транспорт; освіта.

За інформацією Державної служби статистики України, майже 40% підприємств області працюють збитково. Прибутки від діяльності не збиткових підприємств області є найнижчими в Україні (До прикладу: 491 млн.грн. – Чернівецька обл., 1109,4 млн.грн. – Тернопільська обл.). За рівнем доходів на одну особу, Чернівецька область посідає передостаннє місце серед інших регіонів країни.

За рівнем середньої заробітної платні область посідає 25 місце з 27 регіонів України. Середня зарплатня в області у березні 2012 року становила 2190 грн., середня зарплатня по Україні – 2923 грн.

За рівнем зайнятості населення працездатного віку Чернівецька область займає передостання місце серед інших областей з показником 58,6%.

Рівень безробіття населення в області (обрахований за методологією МОП) на початок 2012 року становить 9,6 % від працездатного населення (а за інформацією служби зайнятості 1,9%). На початок 2012 року потреба у працівниках серед підприємств області становила всього лише 900 осіб. Що вказує на реальну кількість створених нових робочих місць.

Протягом періоду перебування Папієва М.М. на посаді голови Чернівецької обласної державної адміністрації спостерігається значний вплив на органи місцевого самоврядування області, який не відповідає нормам, закріпленим у Конституції України та низці Законів України.

Зокрема можемо констатувати порушення п.6 статті 119 Конституції України та п.2 статті 71 Закону України «Про місцеве самоврядування» під час усунення міських голів м. Чернівці та м. Новодністровськ, вплив представників органів виконавчої влади на депутатів рад усіх рівнів області, що мало своїм наслідком спотворення волевиявлення мешканців Чернівецької області під час виборів до органів місцевого самоврядування.

Чиниться перманентний тиск на депутатів та посадових осіб, які є представниками або прихильниками опозиційних політичних сил. Ігноруються демократичні цінності у місцевому самоврядуванні.

Провладна політична сила, яку в області очолює голова Чернівецької облдержадміністрації, повністю ігнорує будь-які пропозиції та проекти рішень, які виносяться опозицією.

Крім того, слід наголосити, що аналізуючи передвиборну програму Партії регіонів до обласної ради, можна зробити висновок, що жоден з пунктів програми не виконано. Зокрема у Програмі йдеться:

- «Чернівецька область стане першою в Україні за якістю життя» - на разі за більшістю з основних показників область є однією з найвідсталіших в Україні.
- «Ми створимо буковинцям нові робочі місця, повернемо додому заробітчан» - жодних вагомих кроків у вказаному напрямку не здійснено.
- «Ми гарантуємо правопорядок. Забезпечимо реальний захист людей» - Чернівецька область стала прикладом вибіркового правосуддя після «справи Бойчука».
- «Здоров’я людини – необхідна умова її щастя» - з реорганізацією Обласної лікарні відновного лікування сотні соціально незахищених буковинців можуть втратити можливість пільгового лікування.
- «Зробити людину щасливою – прагнення влади, її мета» - закриття та реорганізація низки освітніх, лікувальних закладів, книгарень у місті Чернівці, невдала спроба відібрати приміщення обласного Будинку вчителя».

1