Чернівецькі підприємці маркуватимуть російські товари

Чернівецькі підприємці маркуватимуть російські товари

13.08.2014, 23:44

Керівники підприємств торгівельної мережі Чернівців на зустрічі з міським головою Олексієм Каспруком підтримали ідею запровадити спеціальне маркування російських товарів.

«Ми пропонуємо проводити спеціальне помітне маркування товарів російського походження, щоб людям було легше їх ідентифікувати, – каже Олексій Каспрук. – Ця ідея в першу чергу покликана стимулювати чернівчан робити свій вибір на користь українських товарів, а не надавати фінансову підтримку країні-агресору. Таку ініціативу вже підтримали підприємці Сум, Тернополя, Луцька, Житомира, Черкас та Полтави. Подібну пропозицію внесено на розгляд сесії Хмельницької міськради, а у Чернівцях вона розглядатиметься на наступному засіданні виконавчого комітету».

«Є ініціатива громадськості про те, щоб на прикладі багатьох інших міст, які вже прийняли відповідні документи, в Чернівцях маркувалися відповідними позначками товари російського виробництва. Але перш за все органи місцевого самоврядування і державної влади мають дбати про економічну безпеку держави. Зрозуміло, що підприємства і продаж продукції, яка поповнює бюджет, в тому числі й військовий бюджет, Російської Федерації, це не те, що нам потрібно. Окрім цього й патріотичне виховання, підтримання національного товаровиробника на певному етапі стає дуже важливим», - сказав Олексій Каспрук.

Увагу було звернуто на те, що рішення про спеціальне маркування російських товарів матиме рекомендаційний характер і тому для його ретельного виконання потрібна добра воля самих підприємців. Підприємці підтримали позицію міського голови і запропонували маркувати не лише російські товари, а й більш активно підтримувати вітчизняного, в першу чергу місцевого, виробника шляхом проведення акцій «Купуй українське», використання позначок «Зроблено на Буковині».

Отож, за погодженням з підприємцям на розгляд виконавчого комітету міської ради виноситься проект рішення «Про запровадження спеціального маркування товарів російського походження та підтримку вітчизняного товаровиробника». У цьому проекті рішення суб’єктам господарювання, що здійснюють гуртову, роздрібну торгівельну діяльність продовольчими та непродовольчими товарами на території Чернівців рекомендується вжити заходів для спеціального помітного маркування товарів російського походження з позначкою “Товари з Російської Федерації”, встановити в торгівельних приміщеннях інформаційні стенди, на яких розміщувати відомості про товари російського походження, з метою підтримки вітчизняного виробника проводити акції «Купуй українське», окремо позначати товари, вироблені на Буковині.

Мотивом впровадження маркування в умовах жорсткого протистояння України з Російською Федерацією є захист національних інтересів та економічної безпеки держави.

Довідково: У Чернівцях працюють 19 торгових центрів і супермаркетів та понад 1500 об’єктів гуртової та роздрібної торгівлі різних форм власності. За статистичними даними, у першому півріччі 2014 року до Чернівців з Російської Федерації було імпортовано товарів на 2,9 млн. дол. США. Це на 49,3% менше, ніж було за аналогічний період минулого року.

 Источник: http://city.cv.ua/ та БукІнфо.

1