Чернівецькі підлеглі Гонтарєвої вимагають від Верховної Ради припинити масові звільнення

Чернівецькі підлеглі Гонтарєвої вимагають від Верховної Ради припинити масові звільнення

20.08.2015, 01:24

Із відповідною вимогою працівники НБУ звернулися до Верховної Ради

Представники профспілки Нацбанку в Чернівецькій області направили звернення до двох комітетів Верховної Ради та обласного комітету профспілок працівників держустанов Чернівецької області. Вони просять надати підтримку та допомогу, аби захиститися від масових звільнень професіоналів та фахівців. 

У листі зазначається, що у жовтні минулого року керівництво головного фінансового регулятора анонсувало трансформацію Нацбанку, що передбачала не лише зміни в організації праці, а й суттєве скорочення чисельності працівників. При цьому було анонсовано, що це буде лише відмова від непрофільних функцій та активів.

На початку цього року адміністрація Нацбанку провела зустріч із представниками первинних профспілкових організацій, на якій обговорювалися питання щодо нової структури, термінів запланованих звільнень, заходів їх запобігання чи зведенню їх кількості до мінімуму та пом’якшення несприятливих наслідків звільнення. Керівництво також запропонувало на базі територіальних управлінь західних областей утворити Західний макрорегіон та запровадити пілотний проект в Східному макрорегіоні, який мав би тривати до 1 квітня 2015 року. Однак профспілки рекомендували адміністрації Нацбанку продовжити  трансформацію в інших регіонах не раніше ніж через 3 місяці  після завершення проекту та оцінки його результатів.

Натомість, за словами активістів, адміністрація НБУ проігнорувала ці пропозиції. В територіальних управліннях вже ліквідовано ключові відділи банківського нагляду, валютного контролю та ліцензування а на сьогодні здійснюється ліквідація зі звільненням працівників відділу економічної роботи та грошово-кредитних відносин, юридичної служби, адміністративного відділу. 

Крім того, у профспілковому комітеті при Управлінні НБУ в Чернівецькій області стверджують, що адміністрація Національного банку України працівникам, яких попереджають про звільнення, не пропонує інших посад за наявності у них відповідного досвіду, кваліфікації та спеціальності, що є порушенням вимог ч. 2 ст. 40 Кодексу Законів про працю України.

Джерело: promin.cv.ua

1