Чернівецькі неонатологи – перші лікарі у житті дитини - відзначають сьогодні професійне свято

Чернівецькі неонатологи – перші лікарі у житті дитини - відзначають сьогодні професійне свято

05.04.2019, 12:38

5 квітня в Україні своє професійно свято відзначають лікарі-неонатологи. Неонатолог – перший лікар в житті майже кожної новонародженої дитини. Цей фахівець спостерігає дитину з перших днів її появи на світ. Включається у процес надання спеціалізованої медичної допомоги дитині у разі передчасного народження. Водночас, лікар-неонатолог забезпечує супровід та лікування недоношених дітей, а також малюків, які мають вроджені патології. Саме лікарі даного профілю співпрацюють з батьками щодо того, як забезпечити належний догляд їхнім особливим діткам, та допомагають виходжувати малюків.

У закладах охорони здоров’я Чернівецькій області – дитячих лікарнях, пологодопоміжних закладах та центральних районних лікарнях працюють  57 лікарів-неонатотологів.

- З СВЯТОМ ВАС ШАНОВНІ НЕОНАТОЛОГИ! - привітав лікарів заступник голови Чернівецької ОДА Василь Гостюк. - Окремо хочу подякувати КУЗЬМЕНКО ЛЮДМИЛІ МИКОЛАЇВНІ - завідувачці відділення для новонароджених недоношених дітей обласної дитячої клінічної лікарні м. Чернівці, лікарю-неонатологу вищої категорії, головному позаштатному неонатологу Департаменту охорони здоров’я.  Кузьменко Людмила Миколаївна очолює відділення з 1991 року!

Як розповідає експерт Департаменту охорони здоров’я Чернівецької ОДА за фахом «Неонатологія», кандидат медичних наук Олена Власова, спеціальність неонатолога порівняно нова. Як окрема галузь медицини неонатологія сформувалась у світі на початку 70-х років ХХ століття.  Вперше терміни «неонатолог» і «неонатологія» з’явились у 1960 році в посібнику «Хвороби новонароджених». Наразі визначено, що основним завданням неонатології є збереження життя і здоров’я дітей у віці від народження до 28 діб життя. Вважається, що цей віковий період людини є найбільш важливим у збереженні її життя і забезпеченні подальшого розвитку.

В Україні становлення неонатології як окремої галузі медицини пройшло три етапи. І етап – це формування та виокремлення неонатологів з-поміж педіатрів. Спершу лікарів, які забезпечували надання медичної допомоги новонародженим,  називали «мікропедіатрами» і не виділяли як окрему спеціальність.

ІІ етап – це зростання кількості лікарів, які обслуговували новонароджених, організація відділень для новонароджених у дитячих лікарнях, а також, створення кафедр неонатології в інститутах удосконалення лікарів, де могли підвищувати кваліфікацію саме лікарі-неонатологи.

ІІІ етап розвитку – це перебудова неонатологічної службі в Україні на основі наукових досягнень вітчизняних вчених, організаторів охорони здоров’я, практичних лікарів та запозиченого досвіду в цій галузі інших країн. Була докорінно змінена система догляду за новонародженими, введено сумісне перебування матері і дитини в пологодопоміжних закладах, створені відділення інтенсивної терапії та відділення інтенсивного догляду новонароджених в акушерських стаціонарах, розроблені сучасні методи транспортування новонароджених, закладені основи організації спеціалізованих відділень новонароджених у багатопрофільних дитячих лікарнях. Крім того, створена єдина трьохступенева система інтенсивної допомоги новонародженим (пологова зала, відділення інтенсивної терапії новонароджених акушерського стаціонару, регіональне відділення інтенсивної терапії новонароджених багатопрофільних дитячих лікарень). Для забезпечення єдиних сучасних методів реанімації новонароджених у пологовій залі при народжені була впроваджена програма первинної реанімації новонароджених, основу якої склали положення, розроблені Американською академією педіатрії та адаптовані до наших умов з використанням вітчизняних наукових і практичних розробок.

Проведені в країні заходи щодо удосконалення медичного обслуговування новонароджених дозволили зменшити втрати та забезпечити належний рівень здоров’я малюків.

Джерело: http://www.medcv.gov.ua/

1