Чернівецькі науковці написали книгу про історію влади у краї

Чернівецькі науковці написали книгу про історію влади у краї

16.09.2015, 22:50

Група буковинських науковців написала монографію "Історія розвитку органів влади на території Чернівецької області". 16 вересня в приміщенні обласної державної адміністрації відбулася презентація колективної монографії. Участь у заході взяли представники обласної державної адміністрації, обласної та міської влади, автори та співавтори монографії.

У монографічному дослідженні, виданому за загальною редакцією О. В. Добржанського, А. М. Круглашова, М. В. Ярмистого, розкриваються основні етапи становлення і зміни адміністративно-територіального устрою, формування, розвитку та діяльності органів влади на теренах нинішньої Чернівецької області.

Колектив авторів, у складі Сергія Гакмана, Олександра Добржанського, Тетяни Долинянської, Анатолія Круглашова, Яни Мельничук, Ігоря Піддубного, Андрія Федорука, Василя Холодницького, Михайла Чучка, Миколи Ярмистого зібрав в одній праці наявні відомості про особливості управління і специфіку діяльності органів влади на окресленій території в різні історичні періоди, коли терени північної частини Буковини, Хотинщини та Герцаївщини перебували у складі різних держав, що належали до різних соціально-економічних систем з відмінними традиціями здійснення владних повноважень, починаючі з найдавніших часів і закінчуючи сьогоденням, і отримували як позитивний, так і негативний історичний досвід, який зберігається не лише в історичних документах, але, певною мірою – в колективній пам’яті мешканців області.

- В історії влади нашого краю було багато такого, до чого ми зараз хотіли б повернутися, - розповів на презентації видання доктор історичних наук професор Олександр Добржанський. - Але були і відкати назад. Тож це такий довідник, який дозволить рухатися вперед.


Чернівецькі науковці написали книгу про історію влади у краї

Чернівецькі науковці написали книгу про історію влади у краї

Доктор політичних наук професор Анатолій Круглашов також відзначив, що це перше видання в Україні, яка досліджує історію влади на рівні регіону:

Прецедентів такого видання в Україні, наскільки мені відомо, немає. Хочеться надіятись, що у цієї книги будуть свої читачі й критики. Але бажано саме в такій послідовності.

Сергій Гакман, співавтор: «В кожній державі була різна форма правління і специфіка правління для нашого краю. Вивчення цього є надзвичайно важливим зараз, коли для нашої держави важливо мати і використовувати свій досвід так само як чужий, який був набутий попередньо».

Колектив із 10 авторів більше двох років збирав в одній праці відомості про особливості управління і специфіку діяльності органів влади на Буковині у різні історичні періоди. У монографії послідовно розкривається аспекти становлення адміністративно-територіального устрою та розвитку органів влади:

«Кожен з авторів - це спеціаліст певної галузі та напрямку. Хтось досліджував стародавній період, хтось Середні віки. Мабуть самою складною ситуацією є те, що коли ми говоримо про колективну монографію, це є збірник наукових статей. Потрібно окрім написання приділити увагу узгодженню текстів».

Як поінформував директор Чернівецького регіонального центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ та організацій Микола Ярмистий, книга була видана за ініціативи Центру. Він відзначив колосальну роботу авторського колективу, який прагнув відтворити об`єктивну і цілісну картину історії створення, розвитку та діяльності органів влади на території Чернівецької області в різні історичні періоди.

 У монографії простежується розвиток органів влади у краї за часів аварських, болгарських і руських правителів, під час перебування у складі Молдавської землі, Османської, Австрійської та Російської імперій, Румунського королівства, СРСР.

Зауважено, що у книзі, зокрема, йде мова про діяльність обласної державної адміністрації, обласної та міської ради. Відтак відзначено, що праця наразі є досить актуальною в контексті реформування органів влади. 

 Книга вийшла накладом у 500 екземплярів, кожен розміром у більш ніж 800 сторінок. Ознайомитись із нею можна у міських бібліотеках. На думку авторів, особливо вона повинна зацікавити студентів, дослідників, державних службовців або представників органів державної влади та місцевого самоврядування.

 ДЖЕРЕЛО: molbuk.ua та ТРК "Чернівці"

1