Чернівецькі книгарні після 18 жовтня залишаться без приміщень?

Чернівецькі книгарні після 18 жовтня залишаться без приміщень?

28.08.2013, 01:58

Сьогодні на відкритті виставки "Люди і книги" працівниця книгарні "Букініст" повідомила, що у зв'язку з заборогованістю по сплаті орендної плати Чернівецькій міській раді, а також з тим, що комісія міської ради не підтримала пропозицію щодо реструктуризації боргу в 5 тисяч гривень, договір оренди на приміщення "Букініста" продовжений бути не може. Вона стверджує, що вина в цьому нинішнього в.о. директора магазину Віктора Довганича, який обіцяв, що ніяких проблем з реструктуризацією боргу не буде. 

Пан Довганич справді  запевняв, що питання реструктуризації ним вирішене. Проте тепер вже каже, що тільки підготував листа з проханням до влади про піврічну відстрочку для поетапного розрахунку з боргами. Для працівників "Букіністу" такий поворот  став справжньою несподіванкою. Вони готувалися сплатити борг, як і обіцяв Віктор Довганич, за півроку роботи, натомість зробити це за півтора місці - просто не в змозі. 

А договір закінчується 17 жовтня. Тобто, з 18 жовтня книгарню можуть просто виселити. Це підтвердив і новопризначений в.о. директора книгарні "Букініст" Віктор Довганич. Вини в тому, що він не повідомив про цю ситуацію працівника та Марину Лібанову, він не визнає. Хоча наголошує на небезпеці тієї ситуації, яка склалась.

Він стверджує, що то все вина опозиції (хоча більшість скрізь у партії регіонів і тушок як у міській, так і обласній раді), яка нібито не хотіла реструктуризації боргу і не дає голосів за його призначення на посаду гендиректора "Буковинської книги". А це, в свою чергу, не дозволяє зареєструвати комунальне підприємство "Буковинська книга". 

++++++

Перед початком самої презентації в.о. директора Букініста спробував  внести розбрат в середовище захисників книгарень:

"Канівська" четвірка, або розкол організаторів "квадратного столу" . Написав він у своєму блозі на Вкурсі. ком. "Сергій Осачук, як і обіцяв під час проведення круглого столу по реорганізації чернівецьких книгарень в Українському народному домі, допоміг в організації фотовиставки «Люди і книги», яка сьогодні відкривається у Галереї Ратуші. Залишим на совісті редакторів назви заголовків анонсу події, як то у http://times.cv.ua/2013/08/26/fotovystavka-na-zahyst-knyharen-v-halereji-ratushi/#comment-84, але звертає увагу різниця у банерах, анонсованої події. Маріанна Антонюк, співорганізатор круглого столу пише, заборонивши, не зрозуміло чому, коментувати http://m-antonyuk.vkursi.com/6015.html, і на банері не розміщено «За підтримки Чернівецької міської ради», при цьому Юрій Чорней http://buknews.com.ua/page/u-chernivtsiakh-chynovnykam-nahadayut-shcho-potribno-chytaty.html теж вважає що Чернівецька міська рада підтримує цей захід, і толерантно не вказує, що він проводиться на підтримку книгарень. Ось вам і об'єктивна позиція деяких чернівецьких журналістів. І взагалі, підтримує цю фотовиставку Чернівецька міська рада?"

Ініціатор проведення виставки і душа всього проекту Маріанна Антонюк пояснила: "до речі, Вікторе Михайловичу, хочу Вас же ж і майже процитувати: заголовок «опусу» залишається на Вашій совісті :) Бо він тут явно ні до чого :)" А відтак додала: "Вікторе Михайловичу, Ви, як завжди, дезінформуєте населення :) І хоча окрім Вас ніхто про згадані Вами нюанси не питає, я таки маю хвильку часу і краплю натхнення відповісти саме Вам — аби припинити Вашу «напівправду», яка швидше є напівбрехнею. 1. Сергій Осачук на круглому столі, про який Ви згадуєте у своєму опусі, був не як представник міської ради, а як представник громадської організації, і це — правда. Він сам на цьому наголошував. 2. Здогадуюся, що він як впливовий громадянин, справді долучився до сприяння виставці, за що я йому особисто і подякувала. 3. Я зазвичай заходжу в органи влади через двері, а не через вікна і шпарини. Тож занесла офіційного листа до приймальні громадян, в установлені законом терміни отримала відповідь — до речі, не геть позитивну, адже ми хотіли відкрити виставку 29-го, а на цей день вже було запланований інший захід. Тому нам запропонували змістити наш захід у часі, цей варіант нас влаштував. Міська рада послужила громаді, а це її прямий обов'язок. Хоча — все одно я особисто дякую причетним чиновникам міськради за оперативність і вникання в ситуацію, а не відписки. 4. У розбіжностях в афішах заходу немає жодних підводних каменів — у групі «Фотосесія в „Букіністі“ в мережі фейсбук причетні до події обговорювали кілька варіантів афіші (Ви просто не входите до цієї групи, тому пробіли в поінформованості поповнюєте безпідставними домислами). Остаточний варіант афіші був надрукований. А для анонсування на сайтах кожен вибирав той, що йому подобається. 5. А закрила свій анонс для коментування саме через Вас. Нічого конструктивного Ви б не сказали (і цей Ваш опус — підтвердження), а робити гарні справи я намагаюся з гарним настроєм. Але не журіться. Очищайте карму і приєднуйтеся до подальших конструктивних бесід :)" 

+++++

А загалом небайдужі буковинці продовжують стежити за процесом реорганізації чернівецьких книгарень... Це яскраво демонструє фотовиставка "Люди і книги", яка відкрилася у галереї Чернівецької ратуші. На виставці - світлини, які увійшли до фотоальбому "Букініст назавжди".

Яскравим доповненням до виставки став виступ "Незалежної театральної лабараторії" - актори потішили постановкою за твором чернівецького публіциста Сергія Воронцова.

На тлі скандалу із книгарнями з уст акторів особливо іронічно звучали фрази про несправедливий суд, про те, що завжди можна написати в ООН та серйозних людей, які повинні допомагати.


- Зайшла у дворик, дивлюся на виставку і відчуваю затишок, - каже продавець книгарні "Букініст" Ірина СИМАНЧУК. - Навколо рідні люди, які вболівають за майбутнє чернівецьких книгарень. Пригадую дні, коли проходила у "Букіністі" фотосесія. Це для мене був вибух, вибух моєї надії: прийшло стільки людей, що зйомка замість одного дня тривала декілька. "Букініст" - це дуже важлива частина мого життя. Я тут виросла духовно. А тому мені так болить, коли вкотре незрозуміло ідеться про його майбутнє, про реорганізацію чернівецьких книгарень.

А ще організатори виставки потішили... "Бібліотечкою чиновника". Гості виставки у картонну коробку можуть покласти книги, які би вони хотіли бачити у чиновницькій бібліотеці. Однією з найперших у "Бібліотечці чиновника" з’явилася казка, а ще хтось не пожалів і подарував "Музей покинутих секретів" Оксани Забужко.

Джерело: chas.cv.ua,  molbuk.ua та vkursi.com

1