Чернівецькі художники не поділили 'патлатого' Миколайчука з харківськими колегами: совдепіше, ніж при совдепі

Чернівецькі художники не поділили "патлатого" Миколайчука з харківськими колегами: совдепіше, ніж при совдепі

16.08.2019, 17:51

27 серпня у Чернівцях розпочнуть реалізовувати проєкт «Видатні особистості з нами». На фасаді будинку на вулиці Головній, 142 з’явиться велике монументальне зображення видатного актора Івана Миколайчука. Ініціювала ідею пані Ірина Миронова.

А сама ідея полягає у тому, що на стіні художники, які приїдуть з Харкова (Kailas-V, Роман Партола, Андрій Пальваль) намалюють патлатого Івана Миколайчука – кращого зображення митця, ніж кадр із стрічки «Вавилон ХХ» у Чернівецькій міській раді, на жаль, не знайшли. І це при тому, що мурал служитиме роками візитівкою нашого міста!

Я вже казав, що зображення розхристаного Миколайчука радше нагадує одного з кіно героїв з популярної саги «Зоряні війни», на що мені на сторінці Управляння культури Чернівецької міськради відповіли, мовляв всім ще ніхто ніколи не догодив. Ну – всім – то всім, подумав я. Але це кошти бюджету міста! Як виявилось, і місцевим іменитим художникам ідея із зображенням саме такого образу Миколайчука м’яко кажучи не сподобалась.

Віталій Шелєгін, художник:

- «То, что я вижу побуждает во мне теплые воспоминания о молодости, когда я работал в оформительском комбинате!!! С одним, но сильным отличием – шедевр еще совдепее по форме и мышлению, чем при совдепе!! Поздравляю, чувствуется что выросли достойные наследники Махровой оформухи!! Респект худсовету, который это принимал!»

Чи збиралася творча рада із обговорення цього муралу, чи ні – невідомо. Але судячи з того, що художники «не в темі» - не збиралася. І громадських обговорень швидше за все теж не було. 

Сергій Колісник, художник:

- «Біда в тому, що махрову оформуху і невдалий зміст і нерозуміння, що таке життєвий простір міста нав’язує нам не хтось, а управління КУЛЬТУРИ міста, (до речі, вони якраз і управляють на свій недолугий розсуд!) Не порадившись ні з митцями, і це при існуванні і Чернівцях цілого будинку художників національної спілки України. Про широке громадське обговорення взагалі мовчу, все як завжди – «втіхаря»! «Порєшалі», після виставили в мережі, мов все обговорювалось, негативні відгуки повидаляли. Головне швидко – щоб не оговтались!"

Ось така у нас в Чернівцях «культура», де, чомусь, нажаль відсутня взаємодія між митцями, громадою і чиновниками. Ситуація дуже нагадує лебедя, рака і щуку…

А може це безпідставні придирки? Тому найсправедливішим є голос людей - Вам подобається цей ескіз муралу із зображенням Івана Миколайчука? Пишіть у коментарях – цікава думка кожного!

Тарас Піц, журналіст
1