Чернівецькі дитячі хірурги провели унікальну операцію і врятували життя дитини

Чернівецькі дитячі хірурги провели унікальну операцію і врятували життя дитини

13.10.2016, 22:42

Лікарі Чернівецької міської дитячої лікарні видалили гнійник, що утворився на оболонці головного мозку 12-річного хлопчика.

Дитина пролікувалася у стаціонарі з приводу гаймориту. Антибіотики, проколи, щоденні промивання… Після завершення лікування зробили повторний рентген-знімок – хворобу подолано!

- Ніби все було гаразд. Але через тиждень після виписки з лікарні у сина з`явився набряк на чолі, - розповідає мати хлопчика. – Знову зробили рентген, сказали, що це алергія. Але протиалергічні не діяли, одного вечора навіть температура піднялася.

Коли мати з хлопчиком звернулися до хірургічного відділення Чернівецької міської дитячої лікарні, того ж дня дитину прооперували.

- Ми зробили пункцію набряку і побачили, що там гній. Те саме підтвердила і комп`ютерна томографія. У дитини було дуже рідкісне і серйозне ускладнення гострого полісинуситу - гнійне запалення лобної кістки з гнійним вмістом над оболонкою мозку, - пояснює Аурел Рошка, головний позаштатний дитячий нейрохірург Департаменту охорони здоров`я Чернівецької ОДА. – Діяти довелося негайно. Одразу після встановлення діагнозу пацієнта забрали в операційну. По суті, проводили одночасно дві операції: я видаляв частину нежиттєздатної лобної кістки і гнійний вміст з оболонки мозку, а лор дренував лобні пазухи.

Операція тривала понад три години. Наразі життю дитини нічого не загрожує.

- Навіть у реанімації, підключений до різних апаратів, хлопчина посміхався і казав, що все у нього добре, - розповідає Микола Хома, завідуючий хірургічного відділення. – Він справжній боєць, жодного разу ні на що не скаржився.

Лікарі кажуть: вчасно і вдало провести операцію вдалося завдяки тому, що двоє дитячих хірургів нещодавно пройшли спеціалізацію з «Дитячої нейрохірургії».

- Проведена операція подібна до тих, які виконуються з приводу пухлин кісток черепа. Діяти потрібно було оперативно і злагоджено, - додає Аурел Рошка. – Найголовніше – дитина вже іде на поправку.

Джерело: http://acc.cv.ua/chernivtsi/15589-chernivetski-dityachi-khirurgi-proveli-unikalnu-operatsiyu-i-vryatuvali-zhittya-ditini. Сайт http://acc.cv.ua/

1