Чернівецькі депутати знову ухвалили мораторій на підвищення цін на компослуги, який неможливо виконати

Чернівецькі депутати знову ухвалили мораторій на підвищення цін на компослуги, який неможливо виконати

25.11.2016, 19:13

Ще у серпні депутати Чернівецької міської ради підготували собі благодатний ґрунт для піару на найближчі півроку. Правдами-неправдами, з криком, шантажем і нескінченними позачерговими сесіями ухвалили мораторій на підвищення тарифів на компослуги для містян. Минуло три місяці, тож вирішили зібратися позачергово знову, щоб тепер запитати, чому комунальники рішення не виконали.

- Хочу нагадати, що, коли ухвалювали це питання, я також зауважував на неможливості виконання цього рішення, - підкреслив Володимир Середюк, заступник Чернівецького міського голови.

Відповіді на всі звернення міськради до всіх можливих київських структур прийшли, але з відписок користі для гаманців чернівчан небагато. Насправді ж, найболючіший у тарифоутворенні момент - температурний коефіцієнт. Тобто ціна за квадратний метр опалювальної площі стрімко йде вгору, якщо на вулиці холодніше, ніж передбачали комунальники. 

Поки в одних депутатів здавали нерви, інші вимагали притягнути бодай до дисциплінарної відповідальності керівників комунальних підприємств - буцім за невиконання рішення ради, а фактично за те, що виконували закон. 

- Коли ці люди, керівники, за нашими спинами підвищили ціни на комунальні послуги, то, мабуть, вони повинні за це відповідати. І ми розуміємо, що вони не будуть за це відповідати, тому що їх "кришують" і покривають, - заявив Володимир Бешлей, депутат Чернівецької міськради.

А не могли підвищити, бо самі зазнали б тоді відповідальності. За такі дії директорам комунальних підприємств загрожували б навіть цілком реальні строки. 

- Якщо ми міняємо формулу на свій розсуд, змінюється дохідна частина підприємства. За це відповідають фіскали, які прийдуть і запитають чітко: "Як ви так завдали збитків підприємству?". А по-іншому: "Як ви так вкрали у мешканця гроші?", - наголосив Олександр Меленчук, керівник КП "Чернівцітеплокомуненерго".

- Після того, як Національна комісія встановила тариф, а підприємство буде нараховувати гроші за іншим тарифом, його просто позбавлять ліцензії, а підприємству виставлять мільйонні штрафи, - підкреслив Олексій Каспрук, Чернівецький міський голова.

Власне, два дні обговорень - переливання з пустого в порожнє. Тим часом питання чергової сесії знову не почали розглядати. 

- Послухали й ухвалили ще раз мораторій, що ми ще раз забороняємо те, що ми в принципі заборонити не можемо, - заявив Олексій Каспрук, Чернівецький міський голова.

Окрім усього, вирішили ще подумати, як скасувати заборону мешканцям багатоповерхівок встановлювати індивідуальне опалення в квартирах і як стимулювати людей активніше встановлювати теплові лічильники. Але поки робочі групи працюватимуть, а депутати будуть радитися в комісіях, чернівчани перезимують - із коефіцієнтами, запланованою київськими чиновниками температурою та платіжками, які не тішать гаманці. 

Джерело: ТВА

1