Чернівецькі депутати від обстеження психіатрів відмовилися

Чернівецькі депутати від обстеження психіатрів відмовилися

09.03.2017, 18:24
Чернівчани пропонували депутатам міської ради пройти обстеження у психіатрів

Чернівчани піддали сумніву психічне здоров’я депутатського корпусу Чернівецької міськради. Городяни запропонували міським обранцям пройти психіатричне обстеження. Відповідна петиція набрала потрібну кількість голосів. Кількаденні сесійні засідання, які перетворилися на місцеве шоу, ухвалення рішень, яким немає жодних пояснень стали поштовхом для її реєстрації.

Понад місяць у соціальних мережах обговорювали петицію щодо обстеження депутатів міськради. А оскільки депутати ухвалили рішення про розгляд на сесії усіх петицій, які набрали достатню кількість голосів, довелося обговорювати і цю. Хоча самі депутати оцінюють свою роботу як корисну та плідну для громади.

Коментар до теми

Обстежитися можна за власним бажанням

 

Чернівецькі депутати від обстеження психіатрів відмовилися
Галина Бовкун, заступник начальник міського управління охорони здоров'я

 У законі не передбачено проходження депутатами психіатричного обстеження, та все ж можна відвідати лікаря за власним бажанням. Управління охорони здоров’я зацікавлене в тому, що краще попередити захворювання, тому варто пройти обстеження.

Ми вивчили закон, який врегульовує питання психіатричної допомоги. Таку експертизу проводять у двох випадках, за усвідомленою згодою і без неї. Без усвідомленої згоди проводять, коли людина вчиняє або має реальні наміри вчинити дії, що становлять небезпеку для неї та оточення тощо.

Відповідно до закону України про запобігання корупції та наказу Міністерства охорони здоров’я можливе проведення медичного огляду та спеціальної перевірки осіб, які претендують на зайняття посади держслужбовця. До цього переліку депутати місцевих рад та нардепи не входять. Але як лікарі вважаємо, що краще попереджати будь яке захворювання.

Під час обговорення декотрі депутати пропонували обстежитися в психіатра усім чиновникам разом із міським головою. Інші вважали, що це не потрібно робити. Адже більшість має водійське посвідчення чи право на носіння зброї. Тож обстеження у психіатра проходили. Відтак обурились, самою пропозицією обстежитися. Мовляв, петиція не лише їх принижує, а й їхніх виборців.

– Авторам цієї петиції і тим, хто голосував за неї, пропоную, нехай пройдуть обстеження теж, - запропонував депутат Ігор Наконечний. - Я особисто не боюсь обстеження, комісії і так далі. Але пропоную, щоб ті люди, які голосували, разом з нами обстежилися.

Депутат Наталія Якимчук зауважила, коли паплюжать депутатів, то паплюжать демократію.

- Насправді ми всі обрані і представляємо територіальну громаду. Якщо щось не так, буде звіт перед громадою, завершення каденції. Зараз ми максимально відстоюємо інтереси громади. Можливо ми десь не зручні, маємо багато претензій до виконавчих органів. Але всі сили вкладаємо, щоб контролювати проекти рішень і спрямовувати роботу міської ради у належне русло. Тому просимо поваги і підтримки, - зауважила депутат.

– Треба відхилити петицію і покласти крапку, автору – перед нами вибачитись, - зауважила депутат Любов Сорохан.

Після обговорення міський голова Олексій Каспрук зазначив, що здивований тим, як депутати витратили півгодини на обговорення саме цієї петиції. Адже можна було мовчки відразу її відхилити, або посміятися з цього, бо ж вона мала рекомендаційний характер. Це теж показник, - зауважив мер.

Ольга МАКСИМЮК

Джерело: https://pogliad.ua/

1