Чернівецькі депутати не захотіли витрачати міські гроші на низькі тарифи для чернівчан

Чернівецькі депутати не захотіли витрачати міські гроші на низькі тарифи для чернівчан

20.07.2016, 20:51

Депутати Чернівецької міської ради приступили до питань порядку денного. Зокрема, обговорюють тарифоутворення у житлово-комунальній сфері.

Юрій Бурега виступив із заявою про те, що комунальні тарифи занадто високі. Влада підвищила ціни за комунальні послуги, проте не змінила соцзабезпечення людей, переконані «батьківщинівці». Субсидії не направлені на економію енергоресурсу, а значить – вони збагачують олігархів. Тому вимагають від уряду переглянути тарифи на природній газ, внести мораторій на підвищення тарифу та знайти дешевше джерело постачання тепла в будинки українців.

Депутати від партії ВО «Батьківщина» рекомендують міському голові призначити комісію, яка буде стежити за енергозбереженням у комунальних підприємствах.

Депутати від партії «Свобода» виступають за внесення мораторію на підняття тарифів до 1 жовтня 2016 року.

Володимир Шкварковський, голова Чернівецької обласної ради профспілок, каже: «В області 350 тисяч домогосподарств, з яких 150 тисяч отримують субсидії. Після запланованого подорожчання, субсидії проситимуть дві третини господарств краю. Це - біда для країни».

Уряд запропонував міським радам самостійно перекривати різницю в тарифах за рахунок тих коштів, які місто отримало за децентралізацію. Проте, як зауважує міський голова, звідки ж брати гроші на ремонти доріг, шкіл та дитсадків?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кличку пропонують закликати Каспрука ввести мораторій на підвищених тарифів на житлово-комунальні послуги в Чернівцях

  Єдиним виходом із ситуації Олексій Каспрук називає енергозбереження. І в Чернівцях вже діють відповідні проекти.

«Зараз потрібно подбати про те, щоби «Чернівцітеплокомуненерго» змогло підготуватися до опалювального сезону, виплатило зарплатню своїм працівникам, - вважає мер. – Всі кошти підприємство витратило на газ, тому наразі перебуває на межі банкрутства».

Депутати взяли 15-хвилинну перерву, щоб обговорити текст звернення до уряду.

Після перерви Олександр Меленчук, начальник  КП «Чернівцітеплокомуненерго» повідомив: «Якщо приймуть мораторій на підняття комунальних тарифів, місто змушене буде заплатити дотацію «Чернівцітеплокомуненерго» близько 52 млн. грн».

Зрештою, депутати не підтримали оголошення мораторію. Проте проголосували за прийняття рішення «Про тарифоутворення у житлово-комунальній сфері м.Чернівці та недопущення прийняття економічно необгрунтованих тарифів». Вважають неприйнятним підвищення тарифів без підняття мінімальних зарплат і пенсій, вимагають ефективніше працювати над енергозбереженням.

Джерело:  http://acc.cv.ua/

1