Чернівецькі депутати 'копирсалися у смітті': хто його возитиме - захисник простих людей чи міське підприємство? (+ВІДЕО)

Чернівецькі депутати "копирсалися у смітті": хто його возитиме - захисник простих людей чи міське підприємство? (+ВІДЕО)

26.02.2016, 19:26

На засіданні чернівецької міської ради мова йшла про вивіз відходів та сміттєзвалище

Наразі твердопобутові відходи із Чернівців вивозять МКП "Спецкомунтранс" та "Альфатер". Наразі обговорюються тарифи, які на думку деяких депутатів, є зависокими. Сьогоднішній тариф становить 8 гривень 40 копійок. 

Також багато питань та зауважень в депутатів викликав полігон-сміттєзвалище. Попри заборону знаходження сторонніх людей на сміттєзвалищі, сторонні там все ж таки знаходяться. Також поблизу полігону знаходяться бараки, де теж мешкають люди. За ствердженням директора "Спецкомунтранс", ситуація наразі врегульовується й він повністю тримає ситуацію під контролем. Проте, за версією депутатської комісії, ситуація насправді набула масового характеру, люди там не просто перебувають, а ще й заробляють на цьому гроші, сортуючи сміття та продаючи його. Оскільки так далі продовжуватися не може, було висунуто пропозицію легалізувати працю цих людей. Остаточного рішення не прийнято, це вивчатиметься спеціальною комісією.

Джерело: chas.cv.ua

 

Позиційна боротьба за те, хто возитиме Чернівцями сміття, триває. Деякі депутати міської ради вже не перший місяць наполягають на тому, аби роботу комунального підприємства "Чернівціспецкомунтранс" перевірила спеціальна комісія. Місяць тому комісію таки утворили. 

- Комісія пропонує Чернівецькій міськраді рекомендувати Чернівецькому міському голові не продовжувати трудовий контракт із директором МКП "Чернівціспецкомунтранс", - підкреслив Володимир Бешлей, депутат Чернівецької міськради.

Висновок комісії цілком передбачуваний. Бо ж головний конкурент комунального підприємства - "Укрвторресурс" - має свою протекцію серед фактичної опозиції у міськраді.

- У фракції "Рідне місто" є депутат Максим Тихонович, який є фактично керівником і власником конкуруючого зі спецкомунтрансом підприємства. Більше того, ці підприємства мають судові тяганини, і "Укрвторресурс" сотні тисяч гривень винен підприємству "Чернівціспецкомунтранс", - наголосив Олексій Каспрук, Чернівецький міський голова.

І усунути комунальне підприємство з конкурентної боротьби намагались ще давно, припускає міський голова. 

- Декілька років тому, коли Володимир Бешлей був головою комісії з питань ЖКГ в міській раді, а Віталій Михайлішин керував містом, взагалі стояло питання про ліквідацію "Чернівціспецкомунтрансу". Не було це зроблено, призначили нового керівника - Олександра Іванченка, який стабілізував роботу підприємства, - зазначив Олексій Каспрук, Чернівецький міський голова.

Навіть попри те, що у роботі керівника "Чернівціспецкомунтрансу" є очевидні прорахунки та недопрацювання, з тим, що підприємство з ями він таки витягнув, сперечатися важко. 

- Намагався зберегти підприємство, яке за півроку 2012-го до мене мало збитків більше мільйона. Борги по податках, по зарплаті. У мене черги аж на вулицю стояли - всім винні гроші були. А до кінця року підприємство вже було прибуткове. Це погано?, - підкреслив Олександр Іванченко, керівник МКП "Чернівціспецкомунтранс".

Очевидно, депутатська комісія вирішила, що погано. А тому не просто запропонувала звільнити керівника, а й взагалі фактично відкинути з конкурсу комунальне підприємство. 

- Внести на розгляд чергової сесії міськради проект рішення про визначення на конкурсних засадах осіб, які здійснюватимуть збирання та перевезення побутових відходів, - сказав Володимир Бешлей, депутат Чернівецької міськради.

Та міський голова і частина депутатів таки наполягали на тому, аби відшукати способи залишити на плаву комунальне підприємство. 

- Було питання щодо придбання техніки для спецкомунтрансу, щоб підприємство могло вивозити самостійно і надавати ці послуги. Якщо ми оголошуємо конкурс і не даємо можливості підприємству купити техніку, - це означає що підприємство з цього процесу вилітає. Тобто це, однозначно, буде якась приватна фірма, - запевнив Олексій Каспрук, Чернівецький міський голова.

- Все ж таки треба розвивати комунальне підприємство, закуповувати техніку, - зауважив Андрій Романчишин, депутат Чернівецької міськради.

Мотивація проста, але переконлива. На комунальне підприємство міська рада має вплив. Може не дозволити підняти тарифи, не допустити страйку і колапсу в місті, якщо підприємці, наприклад, раптом надумають страйкувати. А з приватною фірмою розмова коротша, але складніша - все у судовому порядку. Тому думали над компромісами.

- Ми пропонуємо оголосити конкурс на певний час, поки місто зможе завдяки бюджету закупити техніку: як мінімум, 5 сміттєвозів, ущільнювач і т. ін., - пояснив Юрій Бурега, депутат Чернівецької міськради.

А коли підприємство таки розживеться новою технікою, знову повернути його у конкурентну боротьбу. Але аж ніяк не допускати ліквідації. Доля ж керівника "Чернівціспецкомунтрансу" поки що не така очевидна. Не виключено, що на цю посаду шукатимуть інших претендентів.

Джерело: ТВА

1