Чернівецькі чиновники прикидали, скільки шкіл і медичних закладів на Заставнівщині можна закрити

Чернівецькі чиновники прикидали, скільки шкіл і медичних закладів на Заставнівщині можна закрити

18.07.2016, 22:52

18 липня під головуванням заступника керівника апарату обласної державної адміністрації Олександра Шкурідіна відбулась виїзна нарада, на якій розглядалося питання можливості оптимізації установ освітньої та медичної галузей Заставнівського району. Участь у нараді взяли директор Департаменту освіти і науки облдержадміністрації Оксана Палійчук, в.о. директора Департаменту фінансів Анжела Дякова, сільські голови, керівники об'єднаних територіальних громад, директори навчальних, медичних закладів, члени Громадської ради при Заставнівській райдержадміністрації та громадські активісти.

Про це повідомляє прес-служба ЧОДА. 

Заступник керівника апарату обласної державної адміністрації Олександр Шкурідін наголосив на значимості процесу оптимізації мережі закладів освіти в умовах реформи децентралізації. «Закликаю сільських голів та директорів навчальних закладів зайняти державницьку позицію, адже Україна обрала європейську систему координат і для розвитку держави потрібні реформи. Але це непростий шлях, - зазначив Олександр Шкурідін. – Вважаю, що на процес оптимізації мережі навчальних закладів потрібно дивитися через призму двох складових: ефективного використання бюджетних коштів та якісного надання освітніх послуг. Важливим є те, щоб об'єднання територіальних громад та оптимізація мережі освітніх закладів проходило паралельно. А сільським головам потрібно доносити населенню інформацію про необхідність впровадження реформ».

Директор Департаменту освіти і науки облдержадміністрації Оксана Палійчук зазначила, що необхідність у роз’ясненні серед населення поняття оптимізації стала нагальною, адже Заставнівський район лідирує в області по кількості малокомплектних шкіл. Згідно з постановою Уряду школи, які мають чисельність менше 25 учнів, з нового навчального року фінансуватимуться виключно за кошти місцевих бюджетів, а не з державної субвенції, як було до цього часу. Як зазначила Оксана Палійчук, кошти, які держава витрачає на освіту однієї дитини, а це близько 11 тис. у Заставнівському районі на рік, не дозволять з першого вересня утримати малокомплектні школи, в яких дуже низька наповненість класів. Натомість, об’єднавшись та понизивши ступені в окремих навчальних закладах, можна буде уникнути значних проблем в освітній галузі. Однак, процес оптимізації повністю залежить від рішення громади, тому органи виконавчої влади беруть на себе зобов’язання роз’яснити всі переваги оптимізації.

Начальник відділу освіти районної державної адміністрації Марія Матейчук зазначила, що на сьогодні розроблено орієнтований план з оптимізації освітніх закладів, який райдержадміністрація буде пропонувати місцевим громадам, а остаточне рішення буде за людьми.

1