У чернівецькому видавництві вийде роман куратора програми Ляйпцизького книжкового ярмарку

У чернівецькому видавництві вийде роман куратора програми Ляйпцизького книжкового ярмарку

21.03.2014, 10:55

Про родинне тепло і буденність зла: презентація роману Мартіна Поллака «Мрець у бункері»

 Незабаром у чернівецькому видавництві «Книги – ХХI» вийде автобіографічний роман-дослідження письменника, перекладача, куратора програми Ляйпцизького книжкового ярмарку «Транзит» Мартіна Поллака «Мрець у бункері. Історія мого батька».

 Книжка поповнить серію«Меридіан серця. Бібліотека німецькомовної літератури», в якій свого часу побачили світ твори Ольги Кобилянської, Пауля Целана, Інґеборґ Бахман, Зельми Меербаум-Айзінгер, Юри Зойфера та ін.

 За словами перекладачки роману Нелі Ваховської, цей твір «зачіпає одну з найболючіших тем України після Майдану 2013-2014 рр. – небезпеку сковзання націоналізму вправо, до ультра-радикальних форм. Це болісне розслідування автором історії свого роду, пов'язаної з нацизмом, дозволяє читачеві вийти із традиційних шаблонів і побачити, як фашизм може поєднуватися із родинним теплом, людяністю, любов'ю, як парадоксально він функціонує і яку небезпеку становить для сучасності».

 Як зазначає автор передмови Тімоті Снайдер, «це не книга спогадів, у якій автор переймається питанням, хто він такий. Це радше книга історії, у котрій автор запитує себе, як сталося так, що він зміг з’явитися на світ. Мартін Поллак – один із визначних австрійських письменників, один з головних діячів у ланцюгу, що сполучає Центральну та Східну Європу, – не пам’ятає свого батька. Здобутком цієї історії, яка є водночас історією сім’ї, і нації, і війни, є те, що читач ніколи не забуде його батька – мерця у бункері».

 Мартін Поллак народився 1944 року у Бад Галлі, Верхня Австрія. Вивчав славістику та східноєвропейську історію. До 1998 року працював редактором у журналі «Шпіґель» («Spiegel»), нині вільний письменник та перекладач. З 2012 по 2014 рік – куратор програми Ляйпцизького книжкового ярмарку «Транзит», присвяченої літературі України, Білорусі та Польщі.

 Презентація роману «Мрець у бункері. Історія мого батька» відбудеться у рамках «Книжкового Арсеналу» 11 квітня о 18:00 у Києві за адресою вул. Лаврська, 12 та 14 квітня о 16:00 у Харкові в Австрійській бібліотеці, пров. Короленка, 18.

 Публікація і заходи відбудуться за підтримки Австрійського культурного форуму в Україні.

За додатковою інформацією звертайтеся:

Василь Дроняк, «Книги – ХХІ»

050 918 32 02, [email protected]       

1