Чернівецька водопровідна вода якісніша за  київську

Чернівецька водопровідна вода якісніша за київську

02.05.2015, 23:58

Про це під час прямого ефіру програми „Суть речей” на радіо Станція 103.2 ФМ  23 квітня 2015 року повідомив директор МКП «Чернівціводоканал» Сергій Дзезик.

Зокрема, ведуча програми  Людмила Григорчук запитала у гостя, "поговоримо ще про якість води. Чернівчани не п’ють і не готують їжу на воді з-під крану. Коли якість нашої води буде дозволяти її пити?"

 Сергій Дзезик: Особисто я не боюся пити воду з-під крану. По якості води можу зазначити, що вона відповідає нормам санітарним і правилам. Але через те, що не проводилося реконструкції, то треба ретельно за всім слідкувати, тому проектом передбачено реконструкція очисних споруд, за рахунок чого можна вирішити питання по фільтрам, щоб ми вийшли на якийсь стабільний рівень роботи. Але смаки у людей різне. От у Києві мені вода не подобається, і пити не подобається і навіть якщо чай заварити, то на стінках залишаються сліди. У Чернівцях вода краща. А ще за рахунок того, що ми будемо розвивати підземні водогони, то це покращить якість води і кількість буде більша. Але чернівчанам не варто переживати за якість води. Вода постійно перевіряється, є точки проб, на самих їх стадіях технологічного процесу, і в місцях забору води, і в самих тупікових точках. Бо можуть бути проблеми і там. Якщо говорити по якості, то тут треба підняти тему незараженості. Зараз використовується хлор, але ми маємо перейти на гіпохлорид. Навіщо взагалі знезараження: очищена вода йде ще по водогону і щоб не виникло ніяких забруднень, добавляються засоби знезараження різні. Є різні методи і вони дозволяють під час транспортування не допустити вторинних забруднень води, тому до споживачів вода доходить у тій якості, за яку ми відповідаємо головою. Тому повторюю, чернівчани можуть не переживати за якість води, бо вона контрольована. Комусь може подобатися, комусь може не подобатися, але вона безпечна.  Я не боюся випити з крану води і не думаю, що зі мною щось станеться.

 Ведуча: Такий спосіб знезараження води дорожчий, ніж хлор?

 Сергій Дзезик: Ця процедура перш за все спрямована на те, щоби в плані безпеки все вирішити. Бо хлор – це ядовита сильнодіюча речовина, вона створює і для самого персоналу загрозу і для навколишнього середовища, у випадку, якщо трапляться якісь нештатні ситуації. Да, є аварійні засоби, для дегазації, але навіщо це потрібно, якщо можна перейти на іншу систему знезараження, абсолютно безпечну, гіпохлорид натрію ніякої небезпеки собою не представляє. Чому раніше цього не робили? По-перше, не було тих установок. Зараз вони з’явилися і їх можна встановлювати. Налагоджене постачання. Сервісне обслуговування вже є. Раніше ті міста, які близько до Дніпропетровська, бо у нас в Дніпродзержинську завод, який виготовляє гіпохлорид. Більше ніде не виготовляється. Ми просили, щоб в Калуші, в Рівному, в Одесі робили, коли в міністерстві працював, але їм не вигідно. Це єдиний постачальник, він далеко знаходиться, і це було єдиною проблемою, бо хлор приходить вже балонах, він зжижений. Декілька балонів треба на великі обсяги води, а гіпохлориду треба багато, і ні транспорту, ні чим не виправдано. Тому проектом передбачено встановлення установок по виготовленню гіпохлориду, фактично ми самі стаємо собі поставщиками.

Інформаційний партнер програми „Суть речей” на радіо Станція 103.2 ФМ www.buknews.com.ua

1