Чернівецька влада пробує зірвати мирну ходу і мітинг у рамках загальноукраїнської акції «Вставай, Україно!» (оновлено)

Чернівецька влада пробує зірвати мирну ходу і мітинг у рамках загальноукраїнської акції «Вставай, Україно!» (оновлено)

28.03.2013, 14:31

Народний депутат України Максим Бурбак отримав  листа з Чернівецької мерії, в якому його ставлять до відома, що в тих самих місцях і в той самий час, де і на який було заявлено акцію опозиції, свої заходи нібито проводитимуть також і козаки. Про це нардеп розповів кореспонденту www.buknews.com.ua сьогодні, 28 березня, під час "вуличного" прийому громадян, який він вже традиційно провів під вікнами секретаря міської ради, в.о.мера Чернівців Віталія Михайлішина.

Таким чином козаки нібито будуть зранку до вечора у суботу, 30 березня, відзначати річницю визволення Чернівців від румунських і німецьких загарбників. Чому козаки святкують річницю не 29 березня, а наступного після офіційної дати визволення дня, яка дивним чином збігається з давно оголошеною акцією опозиції, в листі не повідомляється. Тим більше, що раніше прес-служба мерії повідомила про повне перекриття руху транспорту по вул. Червоноармійській на ділянці від вул. П. Ончула до вул. Кафедральної саме 29 березня 2012 року з 8:30 до 10:00. Зроблено це буде саме з метою забезпечення безпеки дорожнього руху і охорони громадського порядку під час проведення заходів з відзначення 69-ї річниці визволення міста Чернівці від німецько-фашистських загарбників. 29 березня, на Соборній площі м. Чернівці відбудеться покладання вінків та квітів до обеліску «Перемога» з нагоди 69-ї річниці визволення міста від фашистських загарбників. Початок о 9-ій годині. Так само не йдеться в листі й про те, звідки у Чернівцях стільки козаків, які могли б охопити заходами усі основні площі обласного центру та ще й зранку до самого вечора.

- Це не судова заборона, сказав у коментарі www.buknews.com.ua народний депутат України Максим Бурбак, - тому захід опозиції обов'язково відбудеться.  На нього приїдуть лідери опозиційних сил та народні депутати. Натомість дії чернівецької влади розцінюю як спробу зірвати мирну ходу і мітинг у рамках загальноукраїнської акції «Вставай, Україно!»

Неофіційно у мерії повідомляють, що не проти, якби опозиція перенесла свій захід подалі від центру Чернівців. Наприклад, на площу Турецької криниці. Ця площа є значно меншою від Соборної та Центральної, на яких мають відбутися основні заходи акції "Вставай, Україно!", та й розташована подалі від адміністративних будівель та людських очей.

Нагадаємо, це не єдиний випадок, коли влада намагається перешкодити опозиції мирно висловити свій протест. Так, Тернопільська облдержадміністрація спробувала заборонити акцію опозиційних сил "Вставай, Україно!" звернувшись з відповідним позовом до  окружного адмінсуду. "27 марта судья Тернопольского окружного административного суда Надежда Данилевич удовлетворила иск лишь частично, запретив трем политическим силам – партиям "Свобода", "Батьківщина" и "УДАР" блокировать (препятствовать работе) облгосадминистрации, областного управления СБУ, милиции и прокуратуры. Шествие и митинг на площади около памятника Степану Бандере не запрещены. Напомним, что 28 марта акция " Вставай, Украина!" состоятся в Ивано-Франковске, 30-го марта в Черновцах. Но тамошняя исполнительная власть не стала требовать через суд запрета проведения акции", - повідомляє ZN.UA. У Чернівцях, схоже, обрали інший варіант.

У Чернівцях це також не перша ситуція, коли влада перешкоджає проведенню мирних заходів опозиції, часто під надуманими  приводами, що в цей часмий час і в цьому ж місці буде проходити інший захід. Минулого року, нагадаємо, так було заборонено акцію опозиції у день виборів. 28-29 жовтня 2012 року на Центральній площі у Чернівцях мав відбутися телеміст для інформування громадськості про те, як відбуваються вибори до Верховної Ради України та про результати голосування. Приводом для відмови стало те, що водночас, з аналогічною пропозицією, до міської ради звернулась громадська організація «За Батьківщину» (створена «тушками» справжньої партії ВО «Батьківщина» під керівництвом депутата міськради В.Кедя) для проведення зібрання «Обери своє майбутнє». На цю ж саму дату і в тому ж самому місці вирішила зібратись і громадська організація «Молоді регіони». Вони планували провести низку заходів до пам'ятної дати – 68-річниці звільнення України від німецько-фашистських загарбників. Результат - суд заборонив опозиції проведення акції. Хоча опоненти, для безпеки яких це нібито було зроблено, потім там так і не з'явилися.  «Молоді регіони» у позові не згадувалися, тому вони мали право на проведення акції на площі 28 жовтня. Але не провели її.

1