Чернівецька прокуратура перевірить, чи законно здали в оренду 'Українську книгу'

Чернівецька прокуратура перевірить, чи законно здали в оренду "Українську книгу"

13.05.2021, 16:47

У Чернівцях прокуратура перевірить, чи законно передали в оренду приміщення "Української книги" на Центральній площі. Якщо виявлять порушення, звернуться до суду.

Про це Суспільному сказала речниця обласної прокуратури Наталія Соколовська.

Щодо перевірки до прокуратури звернулась міська рада. Наразі правоохоронцям передали документи про оренду приміщення. "Українську книгу" понад десять років орендує громадська організація "Інститут розвитку міста Чернівці".

На пільгових умовах організація сплачує 3700 гривень на місяць. Це пов'язано з тим, що у місті діє єдина ставка оренди для всіх громадських організацій, незалежно від місця розташування приміщення.

Орендар планує облаштувати всередині кав'ярню, бібліотеку та книгарню.

Що відомо

Приміщення "Української книги" протягом майже десяти років орендує громадська організація "Інститут розвитку міста Чернівці". Раніше там працювала книгарня, сувенірний магазин та літературне кафе.

У лютому 2019 року заклад закрили. Чернівчанка Оксана Драчковська зареєструвала петицію "Зберегти Українську книгу", яка забороняла змінювати культурно-мистецький профіль приміщення. Петиція набрала необхідну кількість голосів, однак депутати міської ради її не підтримали.

13 вересня очевидці зафіксували, як з приміщення вночі вивозили цеглу.

Орендарю пропонували розірвати угоду, а згодом подали позов до суду. Водночас в міській раді з’ясовували, чи дійсний дозвіл на реконструкцію, датований 2010 роком.

У міськраді орендарю дозволили робити ремонт у приміщенні "Української книги", яке є пам'яткою архітектури національного значення. Позов, який раніше подали проти орендаря, відкликали.

У Чернівцях презентували проєкт реконструкції "Української книги".

Джерело: https://suspilne.media/130060-cernivecka-prokuratura-perevirit-ci-zakonno-zdali-v-orendu-ukrainsku-knigu/

1