Чернівецька ОДА розтиражувала брехню свого директора-провокатора Віктора Довганича

Чернівецька ОДА розтиражувала брехню свого директора-провокатора Віктора Довганича

11.12.2013, 21:45

Прес-служба Чернівецької ОДА оприлюднила на офіційному сайті обласної державної адміністрації інформацію про публічну презентацію обласного комунального підприємства «Буковинська книга».  Згідно з поширеною інформацією, яку прес-служба Чернівецької ОДА  також розіслала в чернівецькі ЗМІ, нове підприємство нібито вже працює з 96-ма видавництвами, зокрема «Фоліо», «Клуб сімейного дозвілля». Джерелом цієї інформації, на яке посилається прес-служба, вказано т.в.о. гендиректора ОКП «Буковинська книга» Віктора Довганича.

Натомість інформація джерел BukNews дозволяє стверджувати, що  директор-провокатор видає бажане за дійсне. Або, якщо без дипломатії, просто бреше.

Ні «Фоліо», ні тим більше «Клуб сімейного дозвілля» до нібито розширеного кола постачальників продукції «Буковинській книзі», як бадьоро рапортує прес-служба ОДА, ще не належать. Список з переліком майже сотні видавництв керівнику-провокатору справді підготували. І він навіть їздив  з ним (чи тільки збирався? Бо хто в нього знає правду) до Києва. Представник «Фоліо» також нібито  зголосився приїхати у Чернівці, але у книгарнях він так й не з’явився. Тому ніяких нових книг «Буковинській книзі» під презентацію «Фоліо» не надавало.

Одна з умов відновлення співпраці з  чернівецькими книгарнями - погашення боргів за попередньо поставлені  книги, а також повернення тих, які продати не вдалося. Тільки після виконання цих умов більшість видавництв готові слухати про «Буковинську книгу».

Навіть якщо «Буковинська книга» візьме на себе борги комунальних книгарень, які увійшли до її складу,  для продовження співпраці видавництва наполягають на укладенні тристоронніх угод.  Крім них самих, підписувати документи мають також попередні директори книгарень і керівництво новоутвореного комунального підприємства.  Хоча для чого було весь тин городити, щоб тепер вішати борги старих підприємств на нове?

Тим більше, що попередні комунальні книгарні, які нібито влилися до «Буковинської книги», юридично продовжують існувати. Ліквідувати  їх неможливо саме через їхні борги. В ідеалі колишні книгарні мали б звести свій баланс до нуля, відтак тільки після цього і податкової перевірки, можна було би говорити про їх ліквідацію. Але всі вони в мінусі, а що робити з боргами, схоже, нове керівництво не знає.

Можливо, допомогти йому розібратися у питанні мала би прокуратура? Хто знає, чи під час пошуку відповідей на ці та багато інших питань, не випала б також хвилинка пошукати відповідь на ще одне. Наприклад, хто в податкових органах  дозволив зареєструвати нове підприємство, якщо не вирішені майнові питання старих книгарень, які його  утворили?

BukNews відомо, що попередні торгові патенти, які мали чернівецькі комунальні книгарні, більше не діють. Новий торговий патент належить «Буковинській книзі».  Відповідно всі вторговані кошти книгарні перераховують на рахунок «Буковинської книги».

Зарплата, орендна плата за користування приміщеннями також мали б тепер нараховуватися саме з цього рахунку. Проте з цим, як стверджують джерела BukNews, також проблеми. Чиновники департаменту економіки міської ради, яким ще належать приміщення, обривають телефони колишніх директорів книгарень нагадуючи про орендну плату. А зарплату - за майже два місяці роботи – працівники книгарень взагалі бачили лише раз. Та й ту не цілком, а лише незначну її частину. Яку до того ж у директора-провокатора доводиться мало що не випрошувати.

Йдеться, наголошу, про людей, які перебувають в книгарнях і працюють за прилавком. Хоча до штату комунального підприємства, крім професіоналів книжкової справи, керівник-провокатор набрав також нових працівників. І як тут не згадати пристрасні заклики керівників Буковини  – від Папієва, Гайничеру і до Онуфрика з Галицем, які били себе в груди, що в старих комунальних книгарнях забагато людей.

Якщо «Буковинська книга» займається лише книгами, то, згідно з логікою, для її ефективної роботи мало би вистачити попередньої кількості працюючих. А якщо ні, то суспільство мало би знати, яку ще діяльність директор-провокатор приховує під дахом книжкових магазинів. Про його провокаційну діяльність суспільство вже знає,  а решта оборудок? Такі ж брудні і незаконні? Журналіст BukNews запитував т.в.о. директора про цей бік діяльності очолюваного ним підприємства, якраз коли провокатор з підручними здійснював незаконну зйомку.  (Невже це для цього йому потрібен штат працівників, роботу яких оплачують прості чернівчани, купуючи книжку в книгарнях «Буковинської книги?»).

-          Крім книжок, будете займатися також гаражами й біл-бордами, - поцікавився журналіст під час запису в провокатора.

-          Буду брати під себе все, що погано лежить, - відповів той.   

Тож що маємо в підсумку й чого варте гучне повідомлення влади про презентацію «Буковинської книги»?

1)      Дві книгарні, розташовані на вулиці Кобилянської, з’єднали в одну. Приміщення розрекламованого супермаркету не опалюється, нового торговельного обладнання, WI-FI в ньому немає. Зліпили прилавки й полиці з того, що було під руками у двох магазинах. Про встановлення стелажів з відкритим доступом, як у сучасних книжкових супермаркетах, маркування книг спеціальними чіпами від крадіїв, навіть не йдеться. Про проблеми з поставниками літератури йшлося вище.

2)      У закритій «Технічній книзі» почали ремонт. Згідно з офіційною версією тут має бути обладнано літературний клуб. Чому громада досі не знає, хто вкладає гроші в його облаштування? І на яких умовах. Якщо це власні кошти «Буковинської книги», то де і як вона їх заробила? Вкладає кошти приватний інвестор? Чудово! На яких умовах? Одноосібно здавати приміщення в суборенду директор-провокатор, попри неодноразові обіцянки, тій таки Марині Лібановій («Букініст») чи Валентині Стародуб (Лучаферул») без згоди департаменту економіки Чернівецької міської ради не може. Це приміщення область у міста ще не відсудила. Як приміщення магазину навчально-наочного приладдя. То що пообіцяли інвестору – суборенду?

3) Яку «Буковинську книгу» офіційно презентували громаді, якщо ще минулої п’ятниці  вхідні двері однієї з книгарень цього комунального підприємства прикрашав напис «Переоблік». Йдеться  про  магазин «Наука» на вулиці М.Заньковецької. Той самий, який, за зізнанням  провокатора, має стати другим відсудженим у Чернівців. В "Науці" досі порядкував такий собі Едуард Добжанський. Коли повноцінно запрацює ця книгарня? І чи запрацює взагалі. 

 І кількість таких пунктів-проблем можна множити до безкінечності. Але для чого? Може прийшов час просто виконати обіцянку, яку давав тоді ще начальник управління внутрішньої політики ОДА Богдан Онуфрик і нарешті створити громадську раду при цьому обласному комунальному підприємстві? Пригадується, журналіст Воронцов навіть зголошувався записатися до її складу.

І тоді вже громадська рада шукатиме відповіді на питання, чим саме займається «Буковинська книга»  і її директор-провокатор, на що витрачаються  вторговані за книги кошти з її рахунку, як і на яких умовах комунальне підприємство використовує орендовані приміщення. Чи владі все це було цікаво тільки тоді, коли тривала боротьба за контроль над книгарнями?

Бо якщо чернівецька обласна влада справді вважає, що скомпрометована людина, яка бреше громаді, а не поважна громадська рада, це саме те обличчя, яке має представляти її перед суспільством, то залишається лише поспівчувати такій владі. І побажати їй чимшвидше забратися з області. Прихопивши з собою своє "обличчя".

Яцек СОПЛІЦА

1


КОМЕНТАРІ (7)

avatar

Sergei Vorontsov

11 грудня 2013 20:04

А ти молодець. Довганичу до тебе, як свині до неба. Це ще тільки початок для нього. Нема що заперечити...

avatar

До Чорнея

11 грудня 2013 21:18

Що, чорней, не подобається брехунам твоя правда? ріже їхні вічно бігаючі оченятка, які вони постійно ховають від людей? Захлинаються вони від ненависті і казяться від безсилля. точно сказав хтось попередній - сильний ти і професійний.

avatar

Славному чорнею

11 грудня 2013 22:10

Розумію, як складно говорити брехунам правду в очі.  Багато не можуть на таке наважитися. Але хтось мусить. 

avatar

Юра, так тримати!

11 грудня 2013 22:28

Ха-ха! Слабаки закіпішували. Кишка тонка. Бояться тебе Юрко. Ну тим краще. Довганич одні помиї вивергає. 

avatar

Пастернак

11 грудня 2013 22:52

наглядова рада дуже потрибна щоб люди знали  як крадуть 

avatar

ЧИТАЧ

12 грудня 2013 21:33

Я звертаюсь до ОДА: нарешті зверніть увагу на наші книгарні!!!!! Бо завтра не буде на що звертати!!!!! Можна сказати, що ОДНІЄІ КНИГАРНІ уже не має!!!!! Чи це все вам на руку!?

avatar

книголюб

14 грудня 2013 08:42