Чернівецька область належить до лідерів проведення національної кампанії «Лікар для кожної сім’ї»

Чернівецька область належить до лідерів проведення національної кампанії «Лікар для кожної сім’ї»

11.04.2018, 12:16
У найменшій за кількістю населення області України свого лікаря вже обрали майже 19 тисяч осіб
 
Сьогодні, 10 квітня, під головуванням Віце-прем’єр-міністра України Павла Розенка відбулась селекторна нарада з регіонами з питань реформування системи охорони здоров’я в Україні, старту національної кампанії «Лікар для кожної сім’ї» та перших результатів підписання декларацій між лікарями первинної медичної допомоги та пацієнтами.
 
Від Чернівецької області у селекторі взяли участь заступник голови облдержадміністрації Ігор Богатирець, директор Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Оксана Андрієць, заступник директора Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Юрій Лесюк, заступник голови Чернівецької міської ради Олександр Паскар та начальник Управління охорони здоров’я Чернівецької міської ради Ігор Незборецький.
 
Як відзначив ПавлаРозенко, з 2 квітня медична реформа почала запроваджуватися на місцях у регіонах. Це перші великі комплексні зміни системи охорони здоров’я за всю історію незалежності України. І зараз головна задача місцевої влади по всій країні – забезпечити для людей можливість вільно обрати свого лікаря.
 
Павло Розенко повідомив, що станом на ранок 10 квітня 2018 р. підписано 304 тиcячі декларацій.
 
– Сьогодні у системі вже є 1032 заклади по всій Україні. У кожній області є міста, де громадяни вже можуть підписати декларації, – зазначив Віце-прем’єр-міністр.
 
Найбільше декларацій, за словами Павла Розенка, підписано у Закарпатській області, місті Києві, Донецькій, Чернівецькій та Полтавській областях.
 
Зі свого боку заступник Міністра охорони здоров’я України Павло Ковтонюк повідомив інформацію щодо медичних закладів – лідерів за кількістю підписаних декларацій в Україні. На ряду з центром первинної медико-санітарної допомоги м. Мукачево, де вже значна частина населення здійснила вибір лікаря, знаходиться й Новоселицький районний центр первинної медико-санітарної допомоги.
 
Загалом, як поінформував Ігор Богатирець, за даними Національної електронної системи охорони здоровя «eHealth», наразі у Чернівецькій області вже підписано 18993 декларації з пацієнтами.
 
Заступник голови облдержадміністрації також зосередив увагу на проблемних питаннях змін в системі охорони здоров’я, зокрема щодо забезпечення первинної ланки надання медичної допомоги області санітарним транспортом. На що Павла Розенко повідомив про наміри Уряду детально розглянути дане питання найближчим часом на аналогічній селекторній нараді.
 
Також в ході селекторної наради Віце-прем’єр-міністр закликав громадян повідомляти про проблеми, які виникають під час вибору лікаря чи підписання декларації, на урядову «гарячу лінію» за безкоштовним номером 15-45. «Особливо зараз, в перші місяці, нам дуже важливо налагодити ефективний зв’язок із громадянами, щоб система вчасно і в повному обсязі запрацювала. На урядовому рівні така система працює – на сьогодні є гаряча урядова телефонна лінія. Номер 15-45 безкоштовний. Звертайтеся, якщо ви бачите протидію системи, якщо ви бачите якісь проблеми у закладах охорони здоров’я», – наголосив Павло Розенко.
 
Прес-служба Чернівецька ОДА
1