Чернівецька область на передостанньому місці у всеукраїнському рейтингу ЗНО (+список найгірших шкіл)

Чернівецька область на передостанньому місці у всеукраїнському рейтингу ЗНО (+список найгірших шкіл)

30.08.2018, 22:42
Чернівецька область посіла передостаннє 23 місце у рейтингу ЗНО-2018.

Інформаційний освітній ресурс "Освіта.ua" склав рейтинг областей України за результатами зовнішнього незалежного оцінювання 2018 року. 

На Буковині ЗНО складали понад 4,6 тисячі учнів 227 шкіл. Відсоток складання становив 70 відсотків. Бал ЗНО становить 91,6. 

Нижчий бал ЗНО — 85,7 — лише у Закарпатської області. 

У 2017 році Черінвецька область теж посіла передостаннє 23 місце. Бал ЗНО становив 91,7. На останньому місці у минулорічному рейтингу ЗНО теж була Закраптаьска область.
 

Водночас лідирує у рейтингу ЗНО серед областей Львівська область.  

Найгіршим закладом за рейтингом результатів ЗНО-2018, який склав інформаційним освітнім ресурсом Osvita.ua, стала Їжівська ЗОШ І-ІІІ ступенів Чудейської сільської ради Сторожинецького району. 

У трійку увійшов Байраківський НВК Герцаївської райради і Тереблеченська І-ІІІ Глибоцького району.

Рейтинг найгірших шкіл за результатами ЗНО-2018.

ЗНО-2018: назвали 10 найгірших шкіл Буковини
ЗНО-2018: назвали 10 найгірших шкіл Буковини
 
Багато дітей складають лише половину необхідних ЗНО, бо не вступають у вузи. Окрім того, дуже низький рівень складання ЗНО у румуномовних школах. 

Освітяни пояснили molbuk.ua, чому показники складання на Буковині дуже низькі. Нагадаємо, що Чернівецька область – одна з регіонів, які найгірше склали ЗНО – 23-я.

“Результати ЗНО – це наше болюче питання. Проблема у нашому географічному розташуванні, бо маємо багато румуномовних сіл , а також у ставленні дітей до ЗНО. Майже всі діти реєструються на ЗНО. Але не всім потрібно вступати у вузи. Тому часто буває, що діти складають лише половину необхідних ЗНО. Проводиться велика робота у підготовці до ЗНО, а коли приходять результати – руки опускаються. І така тенденція у нас, на жаль, з року в рік. Причому проблема не лише із ЗНО – державну підсумкову атестацію теж складають не дуже добре – приблизно 5,2 бала”, – каже завідувач відділення моніторингу якості знань методичного центру Любов Якименко.

На останніх місцях зі складання ЗНО по області справді виявилися школи у румуномовних регіонах. Останнє – 227-е місце серед шкіл області посіла Їжівська школа, 226 – Бараківський НВК, 225 – Теребленчаська школа. 

У Їжівській школі ЗНО склало лише 14 відсотків учнів. 

“Маємо неприємну ситуацію із школою в Їжівцях, вона на останніх місцях зі складання ЗНО не лише в області, а й в Україні. У цій школі не складають ЗНО майже 90 відсотків учнів. Нам пояснювали, що діти тут не вступають у вузи, а отримавши атестат просто їдуть до батьків за кордон”, - каже Любов Якименко. 

Але не у всіх румуномовних регіонах Буковини така ситуація. Зокрема дуже гарно складали ЗНО з української мови у Герцаївській школі. У департаменті освіти Чернівецької ОДА вважають, що у цьому значна заслуга вчительки.

“Звісно, у складанні ЗНО дуже багато залежить від мотивації дітей. Але значний вплив на це мають вчителі. Тому у школах вчителі повинні краще працювати. Наприклад, маємо Герцаївську школу – це єдина україномовна школа у районі. Та все ж у сім’ях діти спілкуються румунською. Але школа дала дуже хороші результати ЗНО і цього року, і минулого. Там дуже хороша вчителька з української мови – Ольга Прескурій. Вона посилено займалася з дітьми українською мовою. Навіть з власної ініціативи займалася з дітьми у суботу та неділю. До неї приходили на навчання діти з інших шкіл. Причому вона проводила заняття безкоштовно”, – розповіла Любов Якименко.
 
Джерело: molbuk.ua 
1


КОМЕНТАРІ (2)

Попаді пора звільнити посаду.

avatar

Емануела

30 серпня 2018 23:24

АДМІНУ:Дивився на сайті рейтинг кращих шкіл, і в десятці нема жодної з Чернівців. Їх до уваги не брали чи що?

avatar

міхал

31 серпня 2018 13:31