Чернівецька область інформаційна: судові позови, порушення і 100 тисяч на висвітлення діяльності ОДА

Чернівецька область інформаційна: судові позови, порушення і 100 тисяч на висвітлення діяльності ОДА

10.03.2015, 14:10

Протягом 2014 року в середовищі Чернівецькій області відбулась безпрецедентна низка судових позовів проти ЗМІ. З журналістами судились міліціонери, сбушники, підозрювані у вбивстві, лікарі, громадські діячі та інші. Дехто хотів два мільйони, дехто – просто спростування. На щастя, більшість судів журналісти за допомогою медіа-юристів Інституту розвитку регіональної преси та Незалежної медіа-профспілки виграли. Одначе саме ці судові позови забрали час та нерви журналістів, саме ці позови відволікали увагу і стали характерною ознакою року, що минув, для медіа в Чернівецькій області. Окрім того, в Чернівцях відбулась нахабне подвійне обкрадання офісу газети «Час», журналісти отримували погрози, їх викликали на допити в міліцію за надуманими заявами, їм не надавали доступу до публічної інформації, декларацій депутатів. Певно, стільки подій, скільки вмістив в собі 2014 рік, важко за останні десять років пригадати.

В Чернівецькій обласній державній адміністрації за підписом голови Чернівецької ОДА Олександра Фищуканам відповіли на низку запитань щодо стану дотримання прав журналістів в області, відкритості влади.

Перш за все нас запевнили, що облдержадміністрація забезпечує вільний доступ представників засобів масової інформації до інформації про свою діяльність, насамперед, постійно розміщуючи актуальну інформацію на своєму офіційному веб-сайті. Представники засобів масової інформації запрошуються на заходи, які проводить обласна державна адміністрація. Відповідні інформаційні повідомлення (анонси) про важливі події, плани органу виконавчої влади розсилаються на електронні поштові скриньки регіональних засобів масової інформації та розміщуються на офіційному веб-сайті обласної державної адміністрації.

- Як Ви оцінюєте стан медіа та журналістики в області? Чи здійснюється моніторинг, відслідковування ситуації з дотриманням прав журналістів в регіоні, медіа-середовищем?

- У 2014 році до органу виконавчої влади не надійшло жодного звернення про вплив на представників засобів масової інформації, відмову у наданні інформації на їх запити тощо. Випадків перешкоджання професійній діяльності журналістів, незалежно від того, до яких медіа вони належать, з боку обласної державній адміністрації не було. Водночас, у зв’язку з тим, що у 2014 році в медіа-просторі області збільшилася кількість повідомлень про судові позови проти регіональних засобів масової інформації та їх представників, питання дотримання в області чинного законодавства у сфері свободи слова, вільного функціонування преси та інститутів громадянського суспільства перебуває на особливому контролі. Зокрема, управлінням суспільних комунікацій облдержадміністрації постійно здійснюється моніторинг дотримання чинного законодавства у сфері свободи слова, вільного функціонування засобів масової інформації і професійної діяльності журналістів, публічної інформації та доступу до неї. Питання «Про стан свободи слова у Чернівецькій області» систематично розглядається на засіданнях колегії обласної державної адміністрації, рішення якої містять відповідні рекомендації для інших органів виконавчої влади, правоохоронних органів області.

- Яким чином реагує обласна влада на події в медіа-середовищі? Як обласна влада співпрацює в цьому напрямку з правоохоронними органами та іншими органами виконавчої влади та місцевого самоврядування?

- Управління суспільних комунікацій облдержадміністрації також у межах своїх повноважень проводить аналіз та узагальнює інформацію про ситуацію в інформаційному просторі області шляхом моніторингу регіональних друкованих видань та інтернет-ресурсів. Моніторинг матеріалів друкованих регіональних засобів масової інформації та місцевих інтернет-ресурсів здійснюється й з метою виявлення повідомлень, що містять заклики до насильницької зміни або повалення конституційного ладу, захоплення державної влади, пропаганду війни, сепаратизму і тероризму, та повідомлень, що можуть призвести до розпалювання національної, расової, релігійної ворожнечі та нетерпимості до особи. Про розміщення повідомлень відповідного змісту обласна державна адміністрація інформує прокуратуру Чернівецької області.

- Яким чином відбувається висвітлення діяльності ОДА в засобах масової інформації, інформування громадян про діяльність ОДА?

- Функцію висвітлення діяльності обласної державної адміністрації відповідно до Закону України «Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації» покладено на управління суспільних комунікацій облдержадміністрації. Працівники управління у межах своїх посадових обов’язків збирають, аналізують та оперативно надають у повному обсязі інформацію про діяльність обласної державної адміністрації регіональним засобам масової інформації (крім випадків, передбачених Законом України «Про державну таємницю»). Обласна державна адміністрація не є засновником чи співзасновником жодного регіонального друкованого засобу масової інформації. Відповідно, офіційні інформаційні матеріали про її діяльність розміщуються на офіційному веб-сайті, а також в рамках угод, укладених з недержавними регіональними друкованими виданнями.З метою висвітлення діяльності облдержадміністрації управління суспільних комунікацій облдержадміністрації в межах коштів, передбачених Комплексною програмою розвитку інформаційної та видавничої галузей Чернівецької області на 2011-2015 роки, формує замовлення регіональним засобам масової інформації на створення та поширення інформації, авторських матеріалів про діяльність обласної державної адміністрації створення репортажів про важливі події, що відбуваються в області, проведення прямих теле- і радіотрансляцій.

- Скільки коштів було виділено на висвітлення діяльності ОДА в 2014 році і планується витратити в 2015 році?

- Видатки на фінансування засобів масової інформації щодо висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування передбачаються в обласному бюджеті окремо. У 2014 році на висвітлення діяльності облдержадміністрації з обласного бюджету виділено 149,8 тис. грн. На виконання постанови Кабінету Міністрів України від 01.03.2014 №65 «Про економію бюджетних коштів та недопущення втрат бюджету» ця сума зменшена на 17,6 тис. грн. На виконання рішення сесії обласної ради від 25.06.2014 №104-27/14 «Про внесення змін до обласного бюджету на 2014 рік» розмір відповідного фінансування зменшено ще на 70 тис. грн., які спрямовано на виконання заходів Комплексної соціальної програми розвитку цивільного захисту, забезпечення пожежної безпеки та запобігання і реагування на надзвичайні ситуації в Чернівецькій області на 2014-2017 роки для матеріально-технічного забезпечення батальйону територіальної оборони у Чернівецькій області. У 2015 році на висвітлення діяльності обласної державної адміністрації з обласного бюджету виділено 105,5 тис. грн.

- Яким чином визначаються медіа, в яких буде висвітлено діяльність ОДА за бюджетні кошти?

- Основними критеріями визначення друкованих видань і телерадіоорганізацій, з якими укладаються угоди про висвітлення діяльності обласної державної адміністрації, є їх тарифи і наклад, а також наявність бажання у редакцій самих видань.

- Чи відокремлюється інформація, яка розміщена в ЗМІ в рамках угод, як така, що розміщена на правах реклами?

- Оскільки обласна державна адміністрація не виробляє та не розповсюджує жодних рекламних продуктів, офіційна інформація, що оприлюднюється у регіональних друкованих ЗМІ в рамках угод, не вміщується під рубрикою «на правах реклами».

Загалом, згідно даних моніторингу порушень прав журналістів в Чернівецькій області, що здійснюється Інститутом масової інформації, з жовтня 2014 року по 1 березня 2015 року зафіксовано три випадки погроз чи залякувань, два випадки нападів на офіси ЗМІ (газета «Час»), два випадки обмеження доступу до інформації. Окрім того наразі триває судовий розгляд справи екс-головного редактора ТРК ТВА Юлії Сафтенко щодо незаконного звільнення влітку 2014 року.

Також ІМІ надіслав запити до УМВС, прокуратури та судової адміністрації Чернівецької області щодо кримінальних проваджень за участю журналістів. У відповіді з УМВС йдеться про те, що у період з 1 січня 2014 року до 31 грудня 2014 року відкрито три кримінальних провадження, однак осіб, які вчинили кримінальні правопорушення встановлено не було. В прокуратурі відповіли, що подібних проваджень в них не зареєстровано, а в управлінні судової адміністрації в Чернівецькій області наголосили, що окремої статистики саме по журналістам вони не ведуть. З відповідями можна ознайомитись тут.

Надія Вірна, регіональний представник ІМІ в Чернівецькій області

Джерело: http://imi.org.ua/analytics/48011-glava-chernivetskoji-oda-ofitsiynu-informatsiyu-na-pravah-reklami-ne-podaemo.html

1