Чернівецька обласна дитяча клінічна лікарня тримається на ентузіазмі благодійників та медичних працівників

Чернівецька обласна дитяча клінічна лікарня тримається на ентузіазмі благодійників та медичних працівників

19.04.2016, 12:05

Постійна комісія Чернівецької обласної ради з питань охорони здоров’я, праці, соціального захисту населення та підтримки учасників АТО і членів їх сімей 18 квітня відвідала Обласну дитячу клінічну лікарню.

В першу чергу члени комісії, депутати-лікарі Ігор Малишевський, Ольга Кобевко та Валентин Пріску разом з громадськими активістами навідалися до відомого відділення дитячої онко-гематології. Слід зазначити, що це відділення є зразковим завдяки його персоналу та завідуючому Михайлу Гнатюку і волонтерам благодійного фонду «Серце до серця». Багато років власним коштом та за підтримки благодійників медики буквально «витягають» з того світу маленьких пацієнтів.

«Ми маємо дитячі смерті. Раніше одну на рік, тепер більше. Кількість онкохворих діток зросла майже вдвічі, багато малюків народжуються з вродженими вадами серця. Через що? Факторів багато», - розповідає Михайло Гнатюк.

«Відділення активно виграє гранти. Щоб остаточно поставити діагноз дитині, аналізи роблять 3 клініки – українська, австрійська, угорська. І тільки тоді розпочинається лікування і трансплантаційні операції. Наші дітки оперуються у Києві, Стамбулі та інших містах світу», - додає завідуючий відділенням онко-гематології Михайло Гнатюк.

Десь з 2014 року пацієнти відділення не отримують від держави необхідні препарати, які затверджені відповідною програмою. Крім онкологічної гематології в області є хворі на гемофілію, їм теж постійно необхідні препарати для згортання крові. Всі потреби у ліках для маленьких пацієнтів забезпечують благодійники та батьки. Ремонт у відділенні, вікна, апаратуру держава також не фінансує. Все за власний кошт, - каже Михайло Гнатюк.

Щорічно про брак препаратів та апаратури повідомляється в департамент охорони здоров’я Чернівецької ОДА. Ситуація залишається незмінною.

Наступним відділенням для візиту комісії з питань охорони здоров’я та АТО стало пульмонологічне. Напередодні члени комісії отримали скаргу від батьків пацієнтів про тарганів, «які повзають по обличчю вночі». Депутати опитали пацієнтів у палатах, ті підтвердили інформацію – таргани у палатах відділення є.
Як пояснив головний лікар Обласної дитячої клінічної лікарні Михайло Чепіль, таргани з’явилися після ремонту, коли розібрали цеглу в деяких місцях. Лікар пообіцяв, що вже на цих вихідних у відділенні відбудеться санітарна обробка. В цей період деяких пацієнтів відправлять додому, деяких переведуть на ліжка в інші відділення. 

Окрім наявності тарганів, в лікарні не працює пральня. Приміщення вкрай занедбане та сиплеться. А працівники відправлені у відпустку. За словами головного лікаря обласної дитячої клінічної лікарні, тут зберігається і архів. Але дах протікає.

У приміщенні приймального відділення члени комісії та активісти теж побачили сумну картину – рентгенкабінет, який там знаходиться, також сиплеться і над ним протікає дах. «Працювати тут небезпечно для життя», - кажуть медичні працівники. Крім цього, рентген-апарат дуже старий і «агресивний» для роботи з дітьми.

Загалом лікарня офіційно надала департаменту охорони здоров’я Чернівецької облдержадміністрації заявку щодо потреб у 2016 році.

Перелік наступний:

Обласна дитяча клінічна лікарня охоплює обслуговуванням всіх маленьких пацієнтів Буковини. До послуг мешканців області 325 ліжкомісць. Окрім вищезгаданих відділень, тут працюють 2 реанімації та неонатологія, сюди поступають всі недоношені дітки. То ж, потреби медичного закладу відповідають його функційним зобов’язанням, а стан приміщень та зношеної апаратури – навпаки.

 З огляду на це, стає неосяжною для розуміння інформація, яка з’явилася на сайті департаменту охорони здоров’я 15 квітня 2016 р.(гіперпосилання:http://l.facebook.com/l/TAQGMJ9QZAQEcZv-1w4AazEyHtD__TUbVG16NSrOJn_7ayA/www.bukmed.cv.ua/2016/04/15/direktor-doz-oksana-andryec-ta-golova-deputatskoyi-komsyi-oblasnoyi-radi-lyubov-godnyuk-pronspektuvali-stan-sprav-v-oblasny-dityachy-lkarn.html )

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Департамент охорони здоров’я Чернівецької ОДА умив руки від скарг лікарів, закрив очі на рішення, ухвали судів і фінансову шкоду бюджету

Старші чиновники від медицини називають діяльність молодих практикуючих лікарів з комісії з питань охорони здоров’я та АТО популізмом, але виявлені комісією проблеми галузі б’ють фактами в обличчя. Саме тому Ігор Малишевський, Ольга кобевко та Валентин Пріску закликають медичних працівників краю не замовчувати інформацію, коли в лікарні приходять «вищестоящі» перевіряючі. Зрозуміло, що мільйони на ліки і апаратуру одразу не знайдуться, але не волонтерами єдиними держава має підтримувати життя та здоров’я громадян.

1


КОМЕНТАРІ (15)

Піар - це ваше ФСЬО! Який толк окрім піару у цьому ходінні?! Що, Чепіль замовчував ці проблеми?! Навпаки. А що для вас неосяжного в інфі про візит Андрієць і Годнюк до цієї ж лікарні? Так само ходили, дивились, вивчали, проте, на відміну від вас, вони ще й чимось зарадять. А який результат від візитів депутатів, крім звільнення головних лікарів чи, правльніше, розчищення місць для себе, коханих (Пріску тому живий приклад) і своїх лєпших друзів?

avatar

Кобевці з Малишевським

19 квітня 2016 15:13

avatar

Тетяна Таран

19 квітня 2016 17:36

Кобевко та Малишевський не робіть собі піар,народ бачить,що ви нічого не робите крім ходити та вказувати людям на недоліки.Ви вже маєте в особі всіх лікарів краю.Не бути вам при владі,слідуючі вибори  вас не буде в обл раді!Краще зробіть щось корисне,своїми руками ,а не язиками!Малишевський ти злодій,а руда ще й психічно неврвпроваджена це думка всіх лікарів !

avatar

Совість

19 квітня 2016 17:50

  Там не только в пульмонологии тараканы, но и в некоторых других отделениях. Пульмонология, конечно, по виду напоминает старый добрый СССР.
avatar

Наталья Котова

19 квітня 2016 18:00

Как говорится, яблоко от яблони.....Малышевский сын хапуги, Кобевко дочка продажного бомбонщика. Чему хоррошему  родители могли научить? )))))

Весь цирк ради власти и денег. Двое "активистов" рвутся к корыту любым способом

avatar

правда

19 квітня 2016 18:04

Де були ці "комісари" раніше? Хотілось би подивитися на їхню принциповість, коли б прийшли перевірити роботу багаторічного начальника міського управління освіти пані Василини Малишевської))))))) 

avatar

:-)

19 квітня 2016 19:14

Про яку ОСУ мова, що "стала причиною цього тексту"? Незрозуміло. Це що, хтось покусав "тройку", що вона як скажена бігає по лікарнях?! 

avatar

Тетяні Таран

19 квітня 2016 19:30

Нашо так баааагато тексту? Про роботу цієї комісії можна сказати одною фразою - Якщо ви ще не звільнились, ми йдемо до вас!(((((((((  

avatar

((((((((

19 квітня 2016 19:43

avatar

Тетяна Таран

19 квітня 2016 20:02

Притча «Три сита»

Один чоловік запитав у Сократа:

- Знаєш, що мені сказав про тебе твій приятель?

- Зачекай, - зупинив його Сократ, - спершу те, що збираєшся сказати, просій через три сита.

- Три сита?!

- Перш ніж щось сказати, треба це тричі просіяти. Спочатку через сито правди. Ти впевнений, що це правда?

- Ні, я просто чув це.

- Тож ти не знаєш правда це чи ні. Тоді просіємо через друге сито – сито доброти. Ти хочеш сказати щось хороше?

- Ні, навпаки.

- Тож, - продовжив Сократ, - ти збираєшся сказати мені щось погане і при цьому навіть не впевнений, що це правда. Спробуємо третє сито – сито користі. Мені так необхідно почути те, що ти хочеш мені сказати?

- Ні, в цьому немає необхідності.

- Отже, - каже Сократ, - в тому, що ти хочеш мені сказати, немає ні правди, ні доброти, ні користі. Навіщо тоді казати?

avatar

Притча для п.Таран

19 квітня 2016 20:38

avatar

Тетяна Таран

19 квітня 2016 21:01

На все свій час (про освіту)

А лікарня тримається на добровільно-примусових поборах і це для містян не новина. 

Ваш піар насправді безглуздий. Цим не підняти рейтинги. Робіть щось без телекамер для людей від цього користі більше

avatar

гостя до :)

19 квітня 2016 21:12

Оксанко Андрієць, досить писати собі хвалебні оди. Звільнятися пора за той бардак, який розвела в медицині! а комісії дякую за те що показує правду!!!

avatar

Чернівчанин

19 квітня 2016 21:17

 Я не понимаю,сколько все медики нашего города будут терпеть етот цырк шапито!Малышевский Кобылка и вся петрушко гоп компания!Когда они приходят к вам в гости в ваше мед заведение берите их за шиворот и выкидайте вон!Ето мрази которые портят репутацию всем нам!Что они сделали за весь етот периуд ?Могу их порадовать,что службы тоже не спят!Скоро результат увидим мы все лже депутаты !

avatar

Медик

19 квітня 2016 21:34

Насправді всі медики міста прекрасно знають, хто така Андрієць, її розміри поборів колись і зараз, її нульовий рівень професійності, неможливість правильного встановлення діагнозів і особиста "зацікавленість" у деяких лікарях чоловічої статі. Не зрозумілим залишається, чому вона досі очолює такий важливий департамент?! Грошей, звісно, немає, як і завжди, але до 14-го року лікарня хоч трохи фінансувалася, хоча б щодо забезпечення препаратми онкохворих дітей. Але ось уже 2 роки - нічого... Один цей факт говорить сам за себе!

P.S. Чим більше комісій, тим менш спокійно сидять на службових стільцях чиновники! Тобто, вказувати на недоліки завжди треба, хто б не очолював лікарню/департамент.

avatar

Василь з Чернівців

20 квітня 2016 11:15