Чернівецька необласна рада

Чернівецька необласна рада

07.05.2012, 17:26

От варнякають різні ниці заздрісники, мовляв відсутнє в Україні місцеве самоврядування, немає воно тієї державницької ваги, аби пригоршнями робити добрі справи. Маячня то все сивої кобили та кобеля. Усе у нас з місцевим самоврядуванням фрумос. Депутатів усіх рівнів, як підсвинків не різаних. Хоча переконаний, що пацєт та рогатої худоби в державі все ж менше, аніж людей з мандатами.

У нас кожен населений пункт має свою зграю депутатів. Від найдрібнішого села до цирку під куполом. Себто верховної ради. Писати їх з великої літери навіть клавіатура відмовляється. І всі вони гордо себе іменують політичною елітою (тьху!), святий обов’язок якої кістьми лягти за добробут громади. Але ми не діти малі і нерозумні, щоб вірити у таке дикунство та фантастичний альтруїзм. Добре розуміємо, їхня карма зовсім інша і псується вона більш приземленими і шкурними проблемами.

Проте як не крути, але таке явище як місцевий депутат існує і нікуди від нього не дітись. Хоча кортить, аж руки чешуться. Так ось, є на Буковині така собі обласна рада. Має вона аж 104 депутата усіх політичних та сексуальних орієнтацій. Щоб ви нічого поганого не подумали, мав на увазі, що як і належить політичній еліті, вони люблять протилежні статі. Відповідно чоловіки жінок і навпаки. Решта – то досужі плітки.

В ідеалі ці 104 людини, обрані нами з вами, мали б бути близькими кожному виборцю, як, пробачте, цицька немовляті. Ми не лише маємо право знати, де знаходяться їхні приймальні, партійні офіси, ресторани, підприємства та інша нерухомість, але й мати можливість написати, на приклад, листа. Поскаржитись на набридлого сусіда чи просити манни небесної вже і зараз. Але не тут то було.

На офіційному сайті Чернівецької обласної ради (називатиму її необласна, чому – зрозумієте згодом) розміщено пофракційно перелік усіх депутатів. Є прізвище та політична фронда, яку він представляє. Більше жодної інформації про НАРОДНОГО ОБРАНЦЯ там немає взагалі! Хоча донедавна там можна було побачити і координати офіційного місця реєстрації депутата. Згодом цю інформацію вилучили.

Виявляється, коли набрав чинності закон про захист персональних даних, збирання та поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди можливе лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини. Про це йдеться в рішенні Конституційного суду у відповіді на подання Жашківської районної ради.

Конституційний суд нагадав, що відповідно до частин першої, другої статті 32 Основного Закону України ніхто не може зазнавати втручання в його особисте і сімейне життя, крім випадків, передбачених Конституцією України.

Ось так, і ніяк інакше. Коли під час виборчої кампанії кожен кандидат у депутати клявся і божився у вічній любові та відданості, роздавав візитівки, номери телефонів, тоді він не згадував про персональні дані. А думав як би отримати якомога більше голосів. Коли ж вдалось всадовити сідниці у депутатське крісло, його місцезнаходження стало державною таємницею. І як тепер пересічному буковинцю знайти свого депутата – невідомо.

Проте і це не все. За логікою, обласні депутати мали б представляти усю область, а не в більшості лише самі Чернівці. Якщо ж проаналізувати місця роботи усіх депутатів, то представників саме області дуже мало. Їх у кожній фракції одиниці. Як може, на приклад, чернівчанин у надцятому поколінні знати і розуміти проблеми гірських районів чи наддністрянщини? Коли він туди у кращому випадку приїздить кілька разів на рік на відпочинок? Ось і виходить, що рада у нас саме необласна.

Можна наводити безліч прикладів, коли депутати взагалі не розуміють, про що йдеться в окремих рішеннях ради. Вони банально не володіють ситуацією через брак інформації. Проте гордовито іменують себе обласними депутатами.

Лесь Акулін

Джерело: visti.cv.ua

1