Чернівецька міськрада подолала вето мера на рішення про наглядові ради

Чернівецька міськрада подолала вето мера на рішення про наглядові ради

15.11.2016, 20:10

Чернівецька міська рада подолала вето міського голови, яке він наклав на рішення про створення наглядових рад на комунальних підприємствах "Чернівціспецкомунтранс" і "Центральний парк культури та відпочинку імені Т. Шевченка".

За подолання вето мера проголосували 33 депутатів міської ради. 

Нагадаємо, раніше міський голова Олексій Каспрук назвав це рішення міськради "інституцією смотрящих" і заявив, що у випадку подолання вето він подасть до суду.

Джерело: molbuk.ua

Контроль чи дармоїдство: у мерії Чернівців сперечаються через наглядові ради

У міськраді Чернівців сперечаються щодо створення Наглядових рад для комунальних підприємств.

Впровадження Наглядових рад – додаткового інструменту для контролю за роботою підприємства, що належить місту - передбачається відповідною постановою Кабінету міністрів. Щоправда, в юридичному управлінні мерії з цим не зовсім погоджуються. Так, керівник управління Олександр Шиба каже, що такі органи повинні мати підприємства, вартість активів яких становить понад 2 мільярди гривень або які мають дохід понад 1,5 мільярда на рік. Мовляв, для того, щоб зменшити нецільові фінансові витрати, а говорячи простіше – розкрадання коштів.

Контроль чи дармоїдство: у мерії Чернівців сперечаються через наглядові ради


За словами Шиби, у Чернівцях до таких підприємств можна зарахувати хіба що Калинівський ринок, на якому вже діє Наглядова рада на громадських засадах.

«Проблемність у тому, що передбачається, що комунальне підприємство має бути, умовно кажучи, під наглядом. Чиїм наглядом, і хто мав би нести відповідальність – це вже питання друге. З точки зору нинішньої ситуації, я вважаю, що комунальні підприємства є під досить ретельним наглядом. Не хочу сказати, що всіх і вся, але досить серйозний і багатоступеневий рівень контролю над комунальним підприємством», - додав О. Шиба.

Посадовець зазначив, що наразі комунальні підприємства Чернівців постійно звітують, підпорядковуються і виживають. Натомість новостворені Наглядові ради у кількості трьох членів (голови і двох простих) коштуватиме кожному підприємству 276 тисяч гривень на рік. І це тільки на зарплату - без облаштування робочого місця, витрат на канцтовари тощо. 

Водночас начальники комунальних підприємств міста кажуть – це в умовах сьогоднішньої кризи просто непідйомні суми. 

Контроль чи дармоїдство: у мерії Чернівців сперечаються через наглядові ради


"Ініціатива 42" поцікавилась думками посадовців і депутатів міськради щодо впровадження нового інструменту впливу на діяльність комунальних підприємств.

«Замість того, щоб зберегти останнього слюсара, ми створюємо нові органи»

Олександр МЕЛЕНЧУК, керівник «Чернівцітеплокомуненерго»

Контроль чи дармоїдство: у мерії Чернівців сперечаються через наглядові ради«Якщо говорити про ті правила, які розписані в чорновому варіанті положень про Наглядові ради, то це буде два дядьки на підприємстві - один добрий, один злий. Між ними – дядя Пєтя, який працює слюсарем, буде шукати правду. Буде ходити до одного і до другого. Відповідно, тут розпочнеться шантаж, розпочнеться – хто кращий, а хто гірший. А та труба, яку прорвало, буде чекати вирішення ситуації між цими трьома хлопцями. Я проти такого сценарію.
Один дядько – це голова Наглядової ради, інший – керівник підприємства. Слюсар – це чоловік із зарплатою 2700 грн. Як воно має бути, мені складно сказати. Але думаю, що з цього нічого доброго не вийде. Бо ситуація зараз і без того перенапружена. Коли ми ще утворимо щось, а що саме - не знаємо, то як воно має покращити діяльність підприємства? Замість того, щоб зберегти отого останнього слюсара на підприємстві (а таких фахівців у місті можна на руках порахувати!), ми будемо створювати додаткові органи контролю».

«Цього від нас вимагають європейські партнери»

Богдан КОВАЛЮК, депутат-ініціатор першого проекту щодо створення наглядових рад

Контроль чи дармоїдство: у мерії Чернівців сперечаються через наглядові ради«Наглядові ради – це один з інструментів демократизації системи управління комунальними і державними підприємствами, які пропонують і навіть вимагають у нас європейські партнери. Тому політичне і місцеве бачення може бути різним щодо наглядових рад. Але успішні підприємства в Україні дуже активно запроваджують інститут наглядових рад. Наглядові ради – це люди, які повинні займатися не повсякденною роботою комунального підприємства, а займатися стратегічним баченням його.

Щодо заяви Каспрука про інститут «смотрящих». Мова йде про застереження, які звучать постійно у багатьох ЗМІ, що міська рада працює дещо непрозоро, схильна до прийняття непрозорих рішень. Але міськрада свіжа, їй лише рік. І як мінімум, вона і міський голова обиралися громадою. І як мінімум, ті наглядові ради, які зараз працюють – якісні і не зовсім, - вони призначались міською радою. Так само ми можемо говорити, що у нас існує інститут «смотрящих» від міського голови. Тому, на мій погляд, це не коректно – називати людей, які обираються через інститут місцевого самоврядування чи через громадські організації або міську раду, «смотрящими». Виходить, що такий самий інститут «смотрящих» уже існує по факту – бо директор комунального підприємства є підлеглим міського голови. Як мінімум, призначення таких людей, навіть якщо уявити собі, що хтось допустить якісь кулуарні домовленості, то це буде публічний скандал. 

«Скоро міськрада ще й Конституцію свою захоче прийняти»

Олексій КАСПРУК, міський голова Чернівців

Контроль чи дармоїдство: у мерії Чернівців сперечаються через наглядові ради
 
«Депутати прагнуть створити наглядові ради лише для того, щоб мати вплив на комунальні підприємства. Просто між фракціями вони будуть поділені. Сам статус, який був прийнятий на сесії міської ради, чітко говорить про те, що там має сидіти «зіц-прєдсєдатєль Фунт». Тому що як керівник наглядової ради він приймає рішення: кого преміювати в колективі, кого покарати, кого звільнити, кого прийняти на роботу. Наглядова рада обирає директора. Він погоджує всі платіжні документи, погоджує колективний договір. І, при чому, не наглядова рада як орган, а як прописано в законі – голова наглядової ради. Мова йде про створення інституту «смотрящих». 

Жодна міська рада ще не прийняла жодного документу по цих наглядових радах. Чому? Тому що закон чітко прописує порядок прийняття рішень: спочатку критерії, потім типове положення, потім створення наглядових рад, а пізніше – затвердження персоналу. Тобто, для мене незрозуміла пріоритетність депутатського корпусу: чому в парку імені Шевченка ми створюємо наглядову раду вже, сьогодні, терміново, всупереч закону. А, наприклад, на водоканалі і на Калинівському ринку ще не створюємо. 

Гадаю, у міській раді депутати взагалі почнуть якусь свою Конституцію України писати. Кабінет міністрів зараз працює над документом, який регламентує порядок обрання, повноваження наглядових рад державних підприємств. Цей документ може бути для нас абсолютно типовим, ми можемо його підкоригувати в межах законодавства і використовувати. Ні, вони хочуть прийняти щось своє. 

Будь-яка влада в місті, в державі має бути збалансована. Є повноваження президента, є повноваження влади, є повноваження Кабінету міністрів. Що у нас відбувається в нашій ситуації? Депутати не пишуть про те, що має бути незалежний член наглядової ради чи члени наглядової ради, які обираються на конкурсі. Члени наглядової ради обираються шляхом рейтингового голосування на сесії. Тобто сіли в кафе, розписали, хто в яку наглядову раду йде».
 
Джерело: http://42.cv.ua/u_ratushi/136-kontrol-chy-darmoyidstvo-u-meriyi-chernivciv-sperechayutsya-cherez-naglyadovi-rady.html
1


КОМЕНТАРІ (3)

Піз..ц комунальним підприємствам. За рік  Бешлеї з Коновалюками їх розвалять. Коновалюк донедавна був директором цегельного заводу на Зеленій, власником якого єБілик з Проданом. Багато завод продукції виробляє ?

avatar

15 листопада 2016 20:28

РОЗВАЛЮВАТИ КОМПІДПРИЄСТВА ТО ВМІЄ ЛИШЕ каспрук ЯКИЙ ВЕЛИКИЙ ФОНТАН ТАК БУДУВАВ ЩО АЖ РОЗВАЛИВ КОМПІДПРИЄСТВО ! МАЛО ТОГО ЩЕЙ БУХГАЛТЕРА НЕВИНУ ДІВЧИНУ ЗАМІСТЬ КЕРОВНИКА ПОСАДИЛИ В ТЮРЯГУ. ТВАрі!

 

юрБукПук ГАНЬБА!

avatar

до 15 листопада 2016 20:28

16 листопада 2016 09:16

Владі, директорам і чиновникам потрібен контроль щоб вони не крали і не транжирили людські гроші! А цим будуть займатись громадські ради!

avatar

Людмила Дудченко

16 листопада 2016 23:02