Чернівецька гімназія Ірини Вільде і Петера Деманта позбувається історичних вікон

Чернівецька гімназія Ірини Вільде і Петера Деманта позбувається історичних вікон

17.12.2016, 18:24

Про це на своїй сторінці у ФБ написав голова Товариства Український народний дім в Чернівцях Володимир Старик. 

Українська гімназія в Чернівцях (заснована в 1896 році) позбувається своїх оригінальних історичних вікон. Прощай, жива історіє української Буковини!

Начальник міського відділу охорони культурної спадщини Олена Пушкова не повірила громадському діячеві на слово: 

Звідки така інформація? Керівники запевняють, що нічого не роблять такого...

Проте правдивість слів Володимира Старика підтвердив громадський активіст, громадський інспектор з охорони культурної спадщини Павло Колядинський:

На фото видно, що міняють на пластик. Так само на пластик 2 роки назад поміняли вікна в кол. готелі Брістоль (гуртожиток медуніверситету), а в минулому році - в соборі.

 ДОВІДКОВО:

1919 року нова румунська влада краю реорганізувала І-шу  державну німецьку гімназію в теоретичний румунський ліцей №1 «Арон Пумнул». З будівлі, що на вулиці Алба-Юлія, 1, новоутворений навчальний заклад перевели до іншого приміщення. Решту учнів колишньої цісарсько-королівської (ц.к.) І-ї державної німецької  гімназії розділили між двома  національними ліцеями –  державним теоретичним німецьким ліцеєм №2 (згодом - гімназія) «Куза Вода»  і  єврейським середнім навчальним закладом – ліцеєм №3 «Мірон Костін». Під час Першої світової війни навчання в І-й державній німецькій гімназії тривало лише у 1915-1916 роках – до 10 червня 1916 року. Потім будівлю гімназії використовували у військових цілях.

У той же час колишню ц.к. ІІ державну українську гімназію румуни перетворили на український ліцей № 4 «Великий воєвода Міхай». Цей навчальний заклад став наступником відкритої 1896 року нижчої ц. к. гімназії з німецько-українськими паралельними класами. В 1901-1902 н.р. нижчу гімназію реорганізували в ц.к. ІІ державну українську гімназію зі старшими класами, яку нова влада краю реорганізувала в національний український  ліцей  № 4 «Великий воєвода Міхай».

Попервах  німецький ліцей №2 «Куза Воде», утворений румунами на базі розділеної І-ї державної німецької гімназії, призначався також для навчання польських школярів. Однак від 20 лютого 1919 року цим став займатися новоутворений польський ліцей № 5. Принаймні в тій частині, яка стосувалася  учнів початкових класів. Польські школярі-старшокласники продовжили  навчання у німецькому ліцеї аж до його закінчення. У подальшому всім учням-полякам, а не тільки початкових  класів, дозволили навчатися рідною мовою.

Натомість ліцей №2 «Куза Воде» продовжив функціонувати як чисто німецький. На навчання до нього вступали школярі романо-католицького та протестантського віросповідання. Першим директором ліцею був професор Петер Хрістов.  Предмети в ліцеї викладали німецькою і румунською мовами. Згідно з виявленими архівними документами, 1931 року Німецький ліцей № 2 трансформували у гімназію для хлопців № 2, останнього для Петера Деманта 1935/1936 навчального року заклад отримав остаточну назву «Гімназія для хлопців імені Куза Воде». В останні роки існування ліцею викладання забезпечувалося повною мірою. Проте старші класи  функціонували вже не тільки за гроші бюджету. Для забезпечення їх існування залучалися також кошти з інших джерел. 

Під час відкриття 1896 року нижчу ц. к. гімназію з німецько-українськими паралельними класами  розташували десь на площі Австрії. Після її реорганізації у ІІ державну гімназію (1901/02 рр.) навчальний заклад перевели  до нового приміщення на Eberhardgasse, пізніше – вул. Македонії.  Український ліцей «Великий воєвода Міхай», утворений румунами на базі ІІ-ї австрійської німецько-української гімназії, який отримав номер 4, залишився у цьому ж приміщенні.

З часу створення німецький ліцей №2 «Куза Воде» також розмістили у приміщенні колишньої другої австрійської німецько-української гімназії на вулиці Македонії, 8. (Згідно з деякими джерелами, ймовірно на першому поверсі будівлі). Таким чином  обидва навчальні заклади - гімназії «Мареле Воєвода Міхай» і «Куза Вода» до 1940 року, тимчасово у 1941-1944 рр.  розташовувалися в одному приміщенні на вул. Македонії. (Див. Grigorovi?? Mircea Înv???mântul în Nordul Bucovinei / 1994).

1


КОМЕНТАРІ (5)

avatar

Myhajlo Tokarjuk

17 грудня 2016 21:29

Наша гімназія завжди чудово виглядає!  Нічого немає вічного! Заміна вікон- це вимога часу! Вікна були вже гнилі, забиті цвяхами і в аварійному стані! Біля них холодно було стояти! Впевнен, що і надалі гімназійні вікна будуть виглядати чудово і нам комфортно буде працювати!

avatar

O.М

19 грудня 2016 09:28

 Люблю свою гімназію! І що поганого в тому, шо те, що вже не піддається реставрації, замінюють на сучасне. Сам був учнем і пам'ятаю, як під час найменшого вітру діряві вікна дрижали і могли будь-якої миті впасти - а під вікнами бігають діти, ходять прохожі. Не дай, Господи, лихо - хто б тоді ніс відповідальність? Так, треба берегти, але немає нічого вічного. Школі - 120 років, ВІТАЮ СВОЮ РІДНУ ШКОЛУ!

 

avatar

випускник

19 грудня 2016 09:45

Як випускниця гімназії і мати дітей, які тут навчаються, вважаю, що не має нічого поганого у заміні вікон, які перебували у аварійному та непридатному для використання стані на нові, які забезпечують всі умови комфортного перебування дітей у приміщеннях. Важливим є те, що зовнішній вигляд не змінився,адже нові металопластикові вікна є аналогом старих (яким було понад 120 років!!!!) Мене, як громадянку України, турбує стан збереження пам'яток, які є національним надбанням та гордістю. Велике спасибі адміністрації закладу, що вони підтримують таку визначну пам'ятку у належному стані і, що, найважливіше, у дусі епохи, в якій заклад було збудовано.

avatar

Катя

19 грудня 2016 10:28

Я підтримую заміну вікон. Сьогодні звернула на них увагу, та нічим вони не відрізняються. Та деяким людям,як Володимир Старик, просто потрібно звернути на себе увагу.

avatar

Мама учня

21 грудня 2016 19:25