Чернівецька журналістика: ретроспекція перших 30-ти років ХХ століття

Чернівецька журналістика: ретроспекція перших 30-ти років ХХ століття

15.02.2018, 14:47

15 лютого у Чернівцях презентують книгу чернівецького журналіста, шеф-редактора «Czernowitzer Allgemeine Zeitung» Арнольда Шварца «Ревю одного журналіста», написану 90 років тому. Книга вийшла у «Видавництві 21» у перекладі Сергія Осачука. Видання здійснено за сприяння Чернівецької міської ради в рамках програми підтримки книговидання імені бургомістра Антона Кохановського. Презентація відбудеться у Медіа-центрі «Belle Vue» (вул. Ольги Кобилянської, 2) за участі історика, перекладача Сергія Осачука та кандидата наук із соціальних комунікацій, асистента кафедри журналістики Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Лілії Шутяк. Початок о 19:00.

«Ревю одного журналіста» – підсумок Арнольдом Шварцем 25-ти років його життєвого шляху, безпосередньо пов’язаного із журналістикою. Ця оповідь цікава не лише тим, що висвітлює стан чернівецької і загалом буковинської журналістики приблизно перших 30-ти років ХХ століття, становленням і розвитком нової модерної преси, а й показом життя журналістів, репортерів, історій почасти таких неймовірно-фантастичних або кумедних, що в них легше повірити як у художні, ніж як у реальні.

Із книги, крізь призму професійного зростання Арнольда Шварца, можна також довідатися про те, якими були основні професійні принципи тогочасних журналістів, до яких тем посилювалася увага, про те, як ЗМІ поступово виходили на новий рівень стосунків, зв’язків із громадськістю, про перші журналістські розслідування, про появу вільної журналістики, про її вплив на суспільну думку.

Під час презентації 15 лютого можна буде більше дізнатися про Арнольда Шварца, історію появи його книги, пресу тогочасну і сучасну, поспілкуватися на багато дотичних тем, зокрема поміркувати над тим, чи можемо ми, озираючись на тогочасні ЗМІ, говорити про еволюцію нинішніх.

 Інга Кейван, PR-менеджер «Видавництва 21»

1