«Естафетна паличка» від Каспрука успішно передана новій міській владі: чернівецька дерев'яна бруківка і не тільки потребує реставрації, але у місті для цього немає ні фахівців, ні зацікавлених

«Естафетна паличка» від Каспрука успішно передана новій міській владі: чернівецька дерев'яна бруківка і не тільки потребує реставрації, але у місті для цього немає ні фахівців, ні зацікавлених

07.09.2021, 21:57

Про дерев’яну бруківку в Чернівцях мало хто знає.

Зображення такої бруківки оприлюднила архітекторка Наталія Хілько

Фахівчиня вважає, що вона не стане туристичною принадою, бо тихенько руйнується, а реставратора жодного! Натомість саме існування дерев'яної чернівецької бруківки є справжньої сенсацією. Оскільки досі усі довідники повідомляли, що така була тільки у Львові: «Вулиці нашого міста були вимощені не лише кам’яною, але й дерев’яною бруківкою. Щоправда, побачити її можна було не усюди, а лише там, де гуркіт возів та цокіт копит заважав працювати львівській еліті». 

Чернівецькі гіди, які працюють з туристичними групами, підтвердили цю проблему. Зокрема, Євгенія Пушкова каже, що дерев'яна бруківка "вже є чудовою туристичною принадою, гості, всі без винятку, в приємному шоці, відкриваючи для себе її існування) Таких будинків знаю три в місті. Але реставрація справді потрібна, і, на жаль, далеко не лише бруківці..."

- Інформація про деревяну бруківку у Чернівцях неодноразово озвучувалася у телепередачах авторського циклу відомого буковинського режисера Василя Селезінки "Місто моєї любові", - розповіла , кандидатка з мистецтвознавства, доцентка архітектурного факультету КНУБА; дійсна членкиня УНК ІКОМОС з 2006 р. по нинішній час Світалана Біленкова. -  Та й у ЗМІ минулих років про це також велася мова: особливо на початку 2000-х років. В Австрії дана проблема вирішується досить швидко і не складно: в архівних фондах спеціалізованих бібліотек зберігаються тематичні Каталоги декоративного опорядження тогочасної забудови (з повним описом). Тому дане покриття дворових вїздів потребує для початку організації першочергових заходів щодо її збереження і охорони. А потім приступати до реставраційних заходів: тоді, коли будуть забезпечені гарантії щодо здійснення відповідного державного нагляду і контролю за якістю виконання подібних робіт.

Михайло Кордубан запевнив, що "цю брукiвку можна вiдреставрувати на багато рокiв, але це буде коштувати не малих грошей. Технологiя давно розроблена деревообробниками з США. Я знаю двох людей в Украïнi, хто таким може зайнятись. Однак мешканцi будинку точно не зроблять за свiй кошт, на мою думку сума буде не мала, плюс треба робити хiмічний аналiз деревини (радiовуглецеву дату), щоб знати приблизно скiльки рокiв деревинi".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У нинішнього керівництва Чернівців немає політичної волі і бажання рятувати середмістя від руйнування

Напередодні архітекторка Ліола Вандюк розповіла,  що у Чернівцях фактично знищено реставраційну базу.  

"Давно назрівало розповісти про цю проблему, а вчора після випадкової розмови з майстром-штукатуром дізнаюсь... Поки ми плачемося і обурюємося станом культурної спадщини міста, архітектурними пам"ятками, у цей момент, цього року вперше вище художнє училище на Тобілевича не набирає студентів на спеціальність "реставрація"... Це єдиний навчальний заклад, який готував майстрів, виконавців - реставраторів: майстрів штукатурів, ліпщиків, альфрейщиків, різьб"ярів по дереву, ковалів... Десятки його випускників працюють у Польщі, Чехії і в інших країнах, тільки не потрібні своєму місту! - розповіла архітекторка Ліола Вандюк. -   Немає попиту на робочі професії з реставрації, немає зацікавленості, щоби розвивати цю галузь, немає реклами таких професій - молодь не йде туди вчитись, бо знає жалюгідний стан реставраційної справи., відношення до проблеми підняти його на вищий рівень. Уходять старі майстри, що навчали, а молоді роз"їжджаються по світах... Втрачаємо навіть те, що ледь жевріло, а потім буде важко починати все з нуля. І це у Чернівцях - історичному місті з такою багатющою спадщиною! Це ще один напрямок для дій влади, потрібно буде щось робити - створювати виробничу базу для реставрації, акумулювати всі сили (і матеріальні, і фінансові), вчити і залучати талановитих майстрів - буде багато роботи!"

Колегу підтримали інші архітектори. Зокрема, архітекторка Ірина Коротун, "цілком погоджуюся, колеги. Наші органи самоврядування повинні формувати замовлення на ці види робіт. Тоді в майстрів, в архітекторів, будівельників буде робота, а в місті - фасади. Поки що цього розуміння ще не виникало. Скорше навпаки. Наприклад такий мер, як Каспрук, взагалі декларував, що міська рада ніби то не має робити ремонти і реставрації фасадів. Який нонсенс!"

Архітектор В'ячеслав Кишлярук переконаний, що "країною на усіх рівнях керують «врємєнщики», а у них свої цінності". А «естафетна паличка» від Каспрука ОП успішно передана новій міській владі".

На зображенні може бути: у приміщенні

На зображенні може бути: у приміщенні

 

1