Чернівчанина Мирослава Самоверського, який  переконав правителя Парагваю випустити марку із зображенням Тараса Шевченка, вшанували у столиці Буковини

Чернівчанина Мирослава Самоверського, який переконав правителя Парагваю випустити марку із зображенням Тараса Шевченка, вшанували у столиці Буковини

29.01.2018, 18:41

Сьогодні, 29 січня, у приміщенні Чернівецької дирекції УДПЗЗ «Укрпошта» відбулося спецпогашення поштової марки «Мирослав Самоверський. 100 років від дня народження».

Мирослав Самоверський – бібліофіл і видавець, знаний філателіст, уродженець міста Чернівці, професор Станіславської гімназії, український емігрант, який у 1971 р. переконав правителя Парагваю — генерала Стресснера — випустити конверт із маркою, на якій був зображений Тараса Шевченко. І державна пошта латиноамериканської країни розтиражувала цей конверт. Поштова марка та конверт стали ненав'язливою, а тому ефективною можливістю нагадати світові про велич Тараса Шевченка. Їхня художня мова зрозуміла різним етносам та етнічним групам.

Безумовно, такі особистості, як Мирослав Самоверський заслуговують нашої шани та поваги, адже він, будучи уродженцем Чернівців, вимушено перебрався за океан, але не забув, ким він є, не забув своє коріння і доклався до вшанування пам'яті Великого Кобзаря, а також Патріарха Йосифа Сліпого, активною працею допомагав українській діаспорі в Аргентині.

Пам'ять про Мирослава Самоверського сьогодні фактично задекларована для прийдешніх поколінь і подібна спільна  ініціатива обласної виконавчої влади, Львівського обласного товариства Асоціації філателістів України, до якого долучилися і буковинські філателісти та Чернівецької  дирекції  ПАТ «Укрпошта» є справді необхідною.

1