Чернівчани їздитимуть до Сучави всього за дві години

Чернівчани їздитимуть до Сучави всього за дві години

20.06.2017, 14:44

Невдовзі можуть запустити потяг «Чернівці – Сучава»

Чернівчани їздитимуть до румунського міста Сучави всього за дві години. Це стане можливим завдяки запуску нового потяга, що сполучатиме столиці Північної та Південної Буковини. Про це повідомляє http://promin.cv.ua/.
 
Деякі подробиці майбутнього проекту розповів голова Чернівецької обласної ради Іван Мунтян
 
- В контексті нещодавнього початку дії безвізового режиму обговорили разом із головою ОДА Олександром Фищуком, радником голови правління Укрзалізниці з питань євроінтеграції паном Томашем Майка, начальником Івано-Франківської дирекції Львівської залізниці Ярославом Лучком та начальником Чернівецького прикордонного загону Олегом Вовком, з головою Сучавської повітової ради паном Георге Флутуром та представниками залізничних відомств і прикордонної служби Румунії на території міжнародного пункту пропуску «Порубне-Сірет» можливість відкриття нового залізничного маршруту «Чернівці-Сучава», який би дозволив мінімізувати черги на КПП «Порубне-Сірет», а також посприяв би створенню нових туристичних маршрутів і розвитку прикордонної інфраструктури Чернівецької області та Сучавського повіту Румунії. За зразок пан Майка запропонував взяти потяг «Львів-Перемишль», за рік курсування якого економічна та інфраструктурна вигоди стали очевидними.
 
Восени в Чернівцях запланована зустріч президентів України та Румунії тож маємо час до жовтня, щоб пройти усі правові й технічні процедури. Для цього домовилися про створення спільної регіональної робочої групи, учасники якої зустрінуться уже через тиждень на прикордонній залізничній станції «Вадул-Сірет» у Черепківцях. Також клопотатимемо про погодження цього проекту перед транспортними міністерствами наших держав. Втім уже зараз залізничники готові запропонувати три варіанти його втілення. Головне ж – наявність політичної волі, якої принаймні на регіональному рівні більше, ніж достатньо!
Принагідно обговорили й перспективи реалізації таких проектів як «Євроколія» (залізничне сполучення Польщі з Румунією через Чернівці) та відновлення залізничного сполучення Чернівців з Ужгородом частково через територію Румунії.
 
Не чекаючи на завершення зустрічі, пан Флутур зв’язався телефоном з Міністром транспорту Румунії та отримав добро на реалізацію цього проекту. Як то кажуть, з Богом! Тепер слово за залізничниками, прикордонниками та митниками по обидва боки кордону, які повинні якнайшвидше вивчити технічний бік питання, запропонувати шляхи усунення можливих проблем та зняти всі нормативно-правові перешкоди для втілення цієї чудової ідеї.
 
До речі, за словами Ярослава Лучка, пропускної здатності станції «Вадул-Сірет» вистачить із запасом. У свою чергу Олег Вовк відзначив, що Чернівецький прикордонний загін готовий для здійснення контролю і на цьому пункті перетину кордону.
 
Впевнений, що переваги від її реалізації і українці, і румуни відчують одразу. Найперше, таким чином ми розвантажимо поки що єдиний діючий автомобільний пункт пропуску «Порубне-Сірет» й водночас збільшимо потік пасажирських перевезень між нашими державами, а це – збільшення надходжень до бюджету. По-друге, наявність залізничного сполучення Чернівців з Сучавою сприятиме розвитку торгівлі і туристичного потенціалу наших регіонів. Адже у такому випадку європейські туристи, що завітали до Сучави, зможуть без проблем потрапити до Чернівців. І навпаки: українські туристи, що приїхали до Чернівців отримають можливість побувати у Сучаві без очікування в черзі на пункті пропуску «Порубне-Сірет». Ну й по-третє: цей потяг стане ще одним транспортним містком України з Євросоюзом, - сказав Іван Мунтян. 
1


КОМЕНТАРІ (5)

Хто одразу відчує економічний зиск від мунтянівських рухів, так це сучавський аеропорт. а наше чернівецьке летовище отримає від мунтяна величезний мінус. то на кого працює мунтян? що він взагалі за ці роки зробив Буковині і Україні доброго?

avatar

на кого працює мунтян?

20 червня 2017 16:20

60 км за два часа ....очень поработали . больше болтовни чем дело . шо там шо там одни лайдаки

avatar

лена

20 червня 2017 18:51

треба було летовище видбудовувати разом з сучавою а зара моно собаци пид хвист дунути .

avatar

лена

20 червня 2017 18:55

так чого ж мунтян не потурбувався заради розвитку Чернівців і нашої Буковини, щоб "летовище видбудувати разом з сучавою"? про що він взагалі турбується, окрім свого інтересу? як красти землю у Чернівців, то мунтян перший. а як думати про стратегічні об,єкти Української Буковини - то мунтяна нема. бо йому наказано думати про румунську сучаву. з такими керовниками буковинцям точно тільки "моно собици пид хвист дунути" (гарно попередня "ЛЕНА" передала косноязичне мовлення нинішнього голови облради!).

avatar

на кого працює мунтян2

21 червня 2017 08:44

Те що тобі та твоїм ригобосам за сторіччя не зробити.

avatar

Зробив

21 червня 2017 20:56