Чернівчан закликають не труїти, а стерилізувати безпритульних тварин

Чернівчан закликають не труїти, а стерилізувати безпритульних тварин

26.11.2013, 22:24

Звернення.

Шановні жителі нашого чудового міста. Звертаюся до вас тому, що вимушена це зробити з огляду на те, що все частіше до нас надходять звернення, що труять собак в різних частинах міста і вмирають також стерилізовані тварини. Я розумію, що вам вже набридли зграї собак, їхній гавкіт і страх бути покусаними. Я також раніше жила з цими відчуттями, поки не почала вивчати питання вирішення проблеми безпритульних тварин. Вивчаючи це питання вже третій рік, я можу з впевненістю сказати, що вбивство – відлов та отруєння – це не вихід із ситуації і поясню чому.

Собаки – це стадні тварини, у яких є ієрархія і кожна зграя займає свою певну територію і ця територія це вулиці нашого міста. Так, це їхня територія і нічого ми з цим зробити не зможемо, бо не знищимо ми всіх собак і не очистимо місто від них ніколи, але ми можемо убезпечити себе від проявів агресії з боку собак і від такого небезпечного захворювання як сказ. Для цього наша організація стерилізує безпритульних тварин, вакцинує їх від сказу та повертає на попереднє місце мешкання. Ви можете запитати, а чому саме на попереднє, чому не вивезти їх кудись? А тому, що вони рахують це місце своєю територією і вже не пустять туди інших собак, які можуть бути неадекватними і агресивними, також собаки стають менш агресивними, бо їм вже не потрібно захищати цуценят, які є одним з факторів прояву агресії. Також звертаю вашу увагу на те, що підпадають під вилов та отруюються частіше за все саме неагресивні тварини, які звикли до людей і яких легко можна приманити їжею. А агресивні і відлюдькуваті пси найчастіше виживають і невідомо чим це може обернутися для людей. «Медвежі послуги» у вигляді отруєнь вирішують ситуацію тимчасово на певній невеликій території, яка згодом знову буде зайнята новими тваринами.

Тому звертаюсь до всіх – байдужих і небайдужих – стерилізуйте безпритульних тварин. Це не проблема тільки влади, громадської організації чи волонтерів, а всіх, хто рахує себе мешканцем Чернівців. Звертайтеся до нас, у нас є досвід і можливості, а від вас потрібно тільки бажання дійсно вирішити цю проблему, а не погратися в «рятувальників», викликаючи гицлів або отруюючи собак власноруч.

З повагою, Петращук Марта – голова Чернівецької обласної громадської організації «Захист тварин».

Громадська активіста запевнила BukNews, що рада відповісти на всі запитання по даній темі. Її телефон є в нашій редакції. 

1