Чернівчан попередили про можливу 'газову атаку': за попередні роки газовики занедбали мережі в чернівецьких будинках, а тепер хочуть, аби городяни лагодили їх за власні кошти

Чернівчан попередили про можливу "газову атаку": за попередні роки газовики занедбали мережі в чернівецьких будинках, а тепер хочуть, аби городяни лагодили їх за власні кошти

04.09.2019, 22:54

Різкий запах одоранту всередині та зовні будівель, який нещодавно відчули чимало чернівчан, показав реальний стан газових внутрішньобудинкових мереж та обладнання, - повідомили у Чернівцігазі. І непрямо припустили, що, "під час проведення робіт  з планового обслуговування на ГРС «Шубранець», що забезпечує блакитним паливом жителів м. Чернівці, частково Кіцманського та Заставнівського районів області його концентрація була перевищена".

Оскільки природний газ не має запаху, проводиться його одоризація.  Одорант – це спеціальна рідина, що додається до газу в межах 16 г на 1000 куб. Нестерпний запах одоранту у квартирах та під'їздах будинків, тільки підтвердив наявність численних витоків. 

Водночас газовики нагадали, що внутрішньобудинкові мережі вже тривалий час не обслуговуються, ні Чернівцігазом, ні іншими компаніями. 

З 2018 року мережі мають утримувати або співвласники, або управлінські компанії шляхом укладання договорів на обслуговування. Оскільки це послуга стала ринковою, укласти договір можна як з АТ «Чернівцігаз», так і з іншою компанією, що має на це ліцензію.

Наразі лише 3% споживачів уклали договори на обслуговування.

Наразі забезпечення природним газом м. Чернівці здійснюється через резервну лінію з ГРС «Топорівка».  На 5 вересня заплановано роботи з перепідключення на ГРС «Шубранець». У випадку повторення ситуації, яка виникла з 23 по 25 серпня, у Чернівцігазі радять мешканцям міста зберігати спокій, перекрити крани перед газовими приладами та провітрити приміщення. 

Чому газовики раніше масово не застосовували подібних психологічних газових атак з багаторазовим перевищенням концентрації одоранту в природному газі до 2018 року, поки з тарифу АТ «Чернівцігаз» не були вилучені витрати на обов’язкове технічне обслуговування внутрішньобудинкових мереж газопостачання, прес-служба газової служби не повідомляє.    

1