Чернівчан навчали захищати свій громадський простір

Чернівчан навчали захищати свій громадський простір

19.07.2016, 12:57

Поговорити про спільний простір пропонують чернівчанам активісти. Кажуть, хочуть пояснити, що зона комфорту не повинна закінчуватися порогом власного помешкання. 

- Ідея суперпроста, як на мене: зробити місто комфортним, але дати усвідомлення громаді того, що ми можемо це робити спільно, що кожен із нас певною мірою відповідальний за те, яке місто ми маємо, - зазначив Олег Барасій, активіст "Rosa Collective".

Для початку буде 15 відкритих лекцій, які проведуть у дворику ратуші, парках та скверах. Спікерами будуть фахівці у сфері урбаністики, які ділитимуться досвідом і розповідатимуть, що їм вдалося зробити та як працює громадська активність в інших містах. 

- Ми зачіпаємо такі питання, як розвиток міста в цілому, як участь громади у розвитку міста, межі участі громади, доступність просторів, комфортність просторів для різних груп населення, у тому числі і для дітей, зелені зони. А також таке актуальне для нас питання, як історична спадщина в сучасному місті, - повідомила Тетяна Лебухорська, заступниця голови "Буковинської агенції регіонального розвитку".

А відтак, ще півдесятка дискусій. Обіцяють, що вони будуть насиченими і кожна повинна дати відповідь на запитання, що хочуть бачити чернівчани саме на цьому конкретному місці. Експерти ж повинні пояснити, чи це можливо і як це зробити найкраще. 

- Ми очікуємо зробити їх більш тематично вузькими, залучити громадських діячів, експертів, владу, представників бізнесу - людей, які дотичні до цих питань, - пояснила Тетяна Лебухорська, заступниця голови "Буковинської агенції регіонального розвитку".
Результатом проекту має стати нова зона відпочинку у Чернівцях. Що це буде - модернізований сквер чи інтерактивна площа, вирішать самі учасники дискусій. 

- Найбільш видимим і найвагомішим результатом нашого проекту має бути створення нового комфортного простору в Чернівцях. У нас є задумка стосовно декількох місць, але ми хочемо почути думку громади - що вони думають, які місця вони бачать комфортними у Чернівцях, і на тому місці створити щось нове, щось незвичне, - пояснила Тетяна Лебухорська, заступниця голови "Буковинської агенції регіонального розвитку".

Перетворення громадських міст повинні відбуватися під контролем громади і за її участі. Це закономірний шлях, яким уже йдуть європейські міста, а віднедавна - й українські, каже перший лектор проекту "Спільний простір". 

- Європейські міста останнім часом дуже активно змінюються і, на щастя, в Україні теж починається цей процес. І так само, як у Європі, в ці процеси залучені місцеві громади і місцеві громадські лідери, - зауважив Григорій Мельничук, координатор ГО "Платформа розвитку міст".

В Україні ці процеси відбуваються навіть швидше, каже пан Мельничук. Перш за все тому, що вже є напрацьований досвід інших міст. А по-друге, криза не дає часу на тривалі роздуми. 

- Є така тенденція зараз, що громадські активісти переходять від просто критики до пошуку певних якихось механізмів. Причому ці механізми більш інноваційні, ніж ті, що впроваджує місцева влада, - підкреслив Григорій Мельничук, координатор ГО "Платформа розвитку міст".

Також учасники проекту пояснюватимуть містянам, як впливати на рішення влади, як користуватися своїми правами мешканців міст та навчитися бути соціально відповідальними. 

- Дуже важливо позбутися тієї думки, що мені важливо облаштувати те місце, в якому я живу, тобто мою квартиру, мою кімнату, і зрозуміти свою причетність до громадського простору міста. Тому що це так само наше, - наголосив Олег Барасій, активіст "Rosa Collective".

За розкладом лекцій та дискусій можна стежити на сторінці "Спільний простір" у соціальних мережах. 

Джерело ТВА 
1