Через вісім років після скандалу з 'Буковинською книгою' у закинутому приміщенні 'Технічної книги' у Чернівцях планують відкрити нову книгарню

Через вісім років після скандалу з "Буковинською книгою" у закинутому приміщенні "Технічної книги" у Чернівцях планують відкрити нову книгарню

09.06.2020, 19:00

Нова книгарня з'явиться у приміщенні колишньої «Технічної книги» на вулиці Ольги Кобилянської. Відкриття заплановане на вересень.

У Чернівцях на вулиці Ольги Кобилянської відкриють нову книгарню. Конкурс на оренду приміщення магазину «Технічна книга» виграло видавництво «Фоліо». Про це у коментарі ІА АСС розповів генеральний директор видавництва Олександр Красовицький. 

«Ми виграли конкурс на оренду приміщення магазину «Технічна книга» на вулиці Ольги Кобилянської і плануємо там робити ремонт, бо там жахливі руїни, у приміщеннях немає підлоги, тобто потрібен серйозний якісний ремонт», - каже видавець. 

Ремонт планують розпочати найближчим часом і завершити до вересня. Як зазначив Олександр Красовицький, це буде книгарня українських видавництв, де буде представлена різна література.

«Там будуть максимально представлені українські видавництва. Це не буде технічна книгарня», - додав він. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Книга як символ боротьби: п'ять років тому у Чернівцях відбулися масові акції на захист книгарень

Чи скористаються пропозицією у Чернівцях? Мінкульт готовий компенсувати пільгову оренду для 200 нових книгарень в провінції

Нові путівники Чернівцями та Хотином  

   Генеральний директор видавництва «Фоліо» розповів, що це не єдина мета його приїзду у Чернівці. Так, «Фоліо» підготувало до видання два путівники, один з яких - Чернівцями, інший - містами Хотин Чернівецької області та Кам'янець-Подільський Хмельницької області. Два міста об'єднали в одній книзі. 

«Путівники написала Ірина Пустиннікова, а зробило наше видавництво. Вони готові до друку, є електронна версія, і ми плануємо цього року видати. У кризові часи видавництво на такі дорогі видання не має власних грошей, тобто це може бути влада, це можуть бути меценати, це може бути варіант окуповування через рекламу. Ми зараз шукаємо шляхи. І мені потрібно було обговорити варіант потрапляння нас на місцеві конкурси. Я думаю, що ми подамося і будемо очікувати чесних рішень», - розповів видавець. 

 ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Іноземних гостей Meridian Czernowitz зустрічатиме пам'ятник культурним горе-реформаторам Галицю, Онуфрику, Довганичу...

Маніліч вже каже, що "Буковинську книгу" робили неправильно

Український видавець Олександр Красовицький вважає, що відсутність туристів у Чернівцях - це смерть всього, хоча місто ідеально годиться для втомленої Львовом публіки

У Чернівцях відкриють книгарню українських видавництв

Популяризація книг для людей з вадами зору

Олександр Красовицький каже, що  дуже часто об’їжджає Україну і буває у всіх обласних центрах, де зустрічається з колегами, авторами та місцевою владою.

«Я зараз подорожую Україною, тиждень тому я проїхав 7 областей Центру та Півдня, а зараз у мене в планах 5 областей Заходу.  Що стосується інших питань, то видавництво «Фоліо» на сьогодні є майже монополістом по виданню книжок шрифтом Брайля та книжок для слабозорих. Тому мені було важливо організувати рух на цю тему серед тих, від кого це залежить. По всій Україні я розповідаю чиновникам про те, як у світі відносяться до слабозорих та незрячих читачів. Це справа, якою повинна опікуватися місцева влада. Я впевнений, що в Україні буде так само як всюди, а в бібліотеках будуть окремі місця для книг, які можуть читати люди з вадами зору», - каже Красовицький. 

Видавець зазначає, що у всьому світі за видання книг для людей з вадами зору платить влада. Наразі представники видавництва зробили перший крок і показали місцевій владі у Чернівцях, як мають виглядати такі проекти, а далі - буде видно.

«В одній із областей, це Дніпропетровська, під час подорожі вже виділили фінансування на такі книжки, бо вони шукали зустрічний рух, шукали, хто це може надрукувати і тут випадково вийшло, що у них уже є програма, а не було книжок. А ми одне про одного не знали. Будуть тендери для всіх охочих. Ще одна область вже отримала такі книжки. Це сусідня - Івано-Франківська, школярі з вадами зору вже мають серію шкільна бібліотека шрифтом Брайля і серію шкільна бібліотека для слабозорих», - розповів видавець. 

Крім того, «Фоліо» готує видання повного зібраннія творів Ольги Кобилянської. 

 ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Яценюк вимагає не допустити незаконної реорганізації чернівецьких книгарень

Нардеп Бурбак: "Реорганізація книгарень - це забаганка окремих чиновників" + ВІДЕО

Видавництво книжок в Україні зменшилося майже у 10 разів 

Олександр Красовицький каже, що за даними Книжкової палати України, за 5 місяців цього року, у порівнянні з 5 місяцями минулого року, виробництво книг впало на 88% і займає 11,5%, тобто впало майже в 10 разів. Видавець вважає, те, що більшість людей переходять на читання книг в електронному вигляді - несправжня точка зору.

«Дійсно в Америці люди перейшли від паперових книжок до електронних десь на 40%, в Англії – на 12%, а в континентальній Європі ця цифра доросла десь в середньому до 5% і впала до 1,5-2% і вже багато років тримається на цьому рівні. Тому коли ви кажете про електронні книжки, ви кажете про те, що українські читачі здебільшого перейшли на піратські варіанти, але колись піратство буде подолано», - каже Олександр Красовицький.  

Джерело: https://acc.cv.ua/ 

1