Основне завдання – не допустити прориву каскаду ставів у Кіцманському районі: через ускладнення погодних умов поліція Буковини працює у посиленому режимі

Основне завдання – не допустити прориву каскаду ставів у Кіцманському районі: через ускладнення погодних умов поліція Буковини працює у посиленому режимі

30.06.2018, 22:50
Наслідки погіршення погодних умов:
 
- в смт. Красноїльськ Сторожинецького району зруйновано тимчасовий міст, заблоковано 20 легкових автомобілів, силами ДПРЧ-12 та МПО проведено заходи щодо їх буксирування;
- в смт. Лужани Кіцманського району р. Савиця вийшла з берегів підтоплені 3 присадибні ділянки;
- в с. Йорданешти Глибоцького району підтоплено 1 господарську будівлю, 1 безхозний будинок, в с Купка підтоплено 1 ж/б;
- в с. Василівка Сокирянського району вийшла з берегів р. Коболча, підтоплено 3 присадибні ділянки, силами персоналу Дністровської ГАЕС розчищено русло річки, підтоплень не спостерігається.

За прогнозами синоптиків на річці Прут очікується суттєве підвищення рівня води. Зокрема, в районі міста Новоселиця вода вже піднялася на 2,5 метра. Пік підвищення рівня води очікують у ніч проти неділі, 1-го липня. Цієї ночі вода може піднятися до 3,5 метрів.

 У зв’язку з цим проїзд через міст у селі Маршинці призупинено о 19-тій годині 30-го червня. Перекриття руху через міст і публічну безпеку наразі забезпечують групи реагування патрульної поліції Новоселицького відділення поліції.

 Про відновлення руху на вказаній ділянці буде повідомлено окремо.

У Чернівецькій ОДА відбулася робоча нарада з представниками профільних структурних підрозділів облдержадміністрації та обласних служб провів засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, основне питання якої – стабілізація рівня води на водних об'єктах Чернівецької області. 

У ході наради, за даними Чернівецького та Львівського ГМЦ повідомлено, що на річках басейнів Прута і Сірету продовжується формування дощового паводку. Сильні та дуже сильні опади, які випали вдень 29 та вночі 30 червня сформували в басейнах Прута і Сірету чергову хвилю паводку з амплітудою підйомів за останню добу: у верхів'ї басейну р. Прут 0,37-1,34м, в басейні річки Черемош 0,38-0,55м, на річці Сірет 0,28-0,39м.
 
Станом на 08 годину 30 червня на річці Черемош (Устеріки, Яблуниця) розпочалися невеликі спади рівнів води. На річці Прут – міста Чернівці максимальний рівень води  спостерігався о 4 годині ночі 30 червня із значенням 213 см над нулем поста.
 
01 липня на річках Дністер, Прут та Сірет внаслідок сильних та дуже сильних дощів, вдень 30 червня в басейнах Прута і Сірету продовжуватиметься формування чергової хвилі дощового паводку з підйомами рівнів води на 0,5-1,5 м над рівнями 29 червня на 08 годину. При дуже сильних зливах  відбуватиметься  формування значного місцевого та схилового стоку. В гірських районах існує  загроза сходу селів. На низько розташованих ділянках  можливий вихід води на заплаву.
 
«Проходження максимального рівня води чергової  хвилі дощового паводку у створі поста р. Прут – м. Чернівці очікується вночі 01 липня з висотою 300-350 см над нулем поста, максимальною витратою 735-885 м куб/с. На низько розташованих ділянках можливий вихід води на заплаву», - зазначив начальник управління цивільного захисту населення Олексій Гайдай.
 
Ситуація відслідковується погодинно. Вся необхідна техніка зараз працює на місцях. Дії обласної виконавчої влади скоординовані з районами та Управлінням ДСНС у Чернівецькій області.  Основне завдання – не допустити прориву каскаду ставів у Кіцманському районі. У Новоселицькому та Герцаївському районах ситуація також знаходиться на постійному контролі відповідних служб.
 
Очільник крайової влади дав термінові доручення членам комісії ТЕБ та НС щодо ліквідації наслідків негоди.
 
У зв'язку із ускладненням погодних умов наказом начальника ГУНП в Чернівецькій області Ситуаційний центр переведено у позаплановий (надзвичайний) режим роботи. Відповідно, весь особовий склад несе службу у посиленому варіанті. Для оперативного попередження та подолання надзвичайних ситуацій на території Чернівецької області збільшено кількість чергових нарядів поліції.

 Правоохоронці звертаються до громадян з проханням бути обачними. Намагайтеся не виходити на вулицю без нагальної потреби. У разі виникнення надзвичайної ситуації телефонуйте за номером спецлінії «102».

1