Через посуху Дністровська ГЕС працює на половину потужності

Через посуху Дністровська ГЕС працює на половину потужності

21.12.2015, 17:09

Нинішній рік видався бідним на опади. З цієї причини у Чернівецькій області масово пересихають криниці та міліють ріки.

«Менш загрозливою є ситуація на гірських річках Прут і Сірет. Навіть у найбільш критичний період середини літа – початку осені їх водність була на 20% більшою від мінімальних значень, а на сьогодні, за рахунок хоч і невеликих, проте відносно частих опадів у верхів’ях, вона ще дещо підвищилася, - каже спеціаліст відділу гідрології Чернівецького гідрометеоцентру Інна Ткачук. – Зовсім інакше на Дністрі й особливо на Дністровському водосховищі, рівень якого через цьогорічну посуху був найнижчим за весь час його експлуатації, починаючи з 1983 року. Наприкінці жовтня він упав до критичних 112,87 м, тобто майже на 7,5 метра нижче проектної позначки».

«Щоб не залишити без води населені пункти нижче за течією, за нормативом, щосекунди маємо скидати із водосховища 130 кубометрів води. Однак сьогодні прихід води у сховище на рівні лише 60-70 кубометрів, або майже у два рази менший за скид, - коментує головний інженер Дністровської ГЕС Володимир Москалюк. - Аби через брак води не довелося зупинити агрегати, обсяг скиду нам дозволили зменшити до 100 м³/сек., щоб лишень не оголити насосні станції в пониззі Дністра».

Незважаючи на зменшення скиду та те, що завдяки опадам рівень води у водосховищі вдалося підвищити в цілому майже на два метри, її все одно недостатньо для повноцінної роботи станції. З цієї причини замість шести агрегатів наразі працює тільки 2-3, каже В. Москалюк. І, схоже, така ситуація збережеться, оскільки кількість опадів у грудні синоптики прогнозують лише на рівні 47% від норми.

Анна ГАРГАЛЯ, Чернівці

Джерело: День
 
Фото iloveukraine.com.ua
1