«Через неякісне управління Чернівецька область є банкрутом, а бюджет контрабанди тут вже майже зрівнявся з річним бюджетом всієї області», - Геннадій Москаль

«Через неякісне управління Чернівецька область є банкрутом, а бюджет контрабанди тут вже майже зрівнявся з річним бюджетом всієї області», - Геннадій Москаль

24.12.2011, 19:43

На терміново скликаній прес-конференції з приводу подій на сьогоднішній сесії Чернівецької обласної ради народний депутат України Геннадій Москаль довів до відома журналістів, що саме він хотів сказати своїм буковинським колегам. Нагадаємо читачам buknews.com.ua, що депутати обласної ради відмовилися надати йому слово для виступу. Голосування з цього приводу проводилося щонайменше тричі, проте жодного разу більше ніж чотири десятки голосів присутніх у залі ця пропозиція не набирала.

Геннадій Москаль переконаний, що таким чином керована «місцевим Чечетовим» більшість обласної ради намагалася завадити оприлюднити йому інформацію про те, що Чернівецька області  фактично є банкрутом.

По більшості показників соціально-економічного розвитку, окрім хіба що народжуваності,  зафіксовано падіння навіть порівняно з рівнем попереднього 2010 року. «Область вичерпала свій економічний потенціал», - констатував пан Москаль. Від депутатів місцевого рівня та громади органи статистики цю інформацію ретельно приховують.

Народний депутат України переконаний, що це стало результатом провального менеджменту з боку нинішніх керівників Чернівецької області.

Для того, щоб прийняти реальний бюджет області депутати повинні володіти усією повнотою інформації. Крім того, Закон України «Про Державний бюджет України на 2012» рік досі не набув чинності. Буковина  на 80-90 відсотків є дотаційним регіоном, тобто залежить від коштів саме Державного бюджету. Ухвалювати за таких обставин  бюджет обласний, коли основний фінансовий документ країни ще не підписаний президентом, щонайменше передчасно.

У той самий час, попри ці провальні показники соціально-економічного розвитку, Чернівецька область, за словами Геннадія Москаль, впевнено посідає третє місце в країні за рівнем контрабанди.

За його словами, до контрабанди через Буковину причетні фірми "Букпроінвест", "Вісбо" та "Гінсіті". Сума збитків кожної: "Букпромінвест" - 510 млн. грн., "Вісбо" - 885 млн. грн., "Гінсіті" - 132,5 млн. грн. Загальна сума завданих збитків - 1,5 млрд. грн.

Якщо порівняти дані про проходження товарів через румунську митницю з тими, що їх показують на буковинській стороні кордону, то раптом з’ясовуються цікаві речі. Наприклад, дорогі спиртні напої, шуби, годинники, словом усі ті предмети розкоші, оподатковувати які обіцяв пан Тігіпко, легким порухом невідомої руки перетворюються на йоршики для чистки унітазів, цвяхи та інший непотріб. Йдеться також про підробку штампів румунських митників, - розповів журналістам Геннадій Москаль. За оприлюднення цієї інформації йому  вже навіть погрожували, киваючи при цьому на те, які «високі» люди за усім цим стоять.

"Якщо порівняти обласний бюджет і суми збитків, то це співмірні суми", - сказав нардеп. Крім того, Геннадій Москаль впевнений, що ця контрабанда не могла відбуватися без причетності влади.

Дійшло вже до того, що сума завданих державі через буковинську контрабанду збитків  майже зрівнялася з річним бюджетом всієї Чернівецької області. «Постає логічне питання: або тут всі сліпі, або в долі, - припустив Геннадій Москаль. – А це ті гроші, які є вкрай необхідними для виплати зарплат бюджетникам, здійснення соціальних виплат. І депутати мали б знати про це, але вони не захотіли мене слухати».

"Хто саме стоїть за цією контрабандою, зможу сказати тоді, коли до кінця доведу це розслідування, - каже депутат. - Найближчим часом збираюся до Румунії, щоби підтвердити ці речі".

Натомість весь обласний бюджет дається на відкуп одній людині – голові Чернівецької обласної адміністрації, якого наділили правом перекидати кошти у міжсесійний період. Враховуючи, що майже 90 відсотків бюджету області - це дотації, субвенції тощо реально депутати облради розподілятимуть лише його десяту частину. Рештою сум фактично безконтрольно буде розпоряджатися  одна людина.

 Джерело: buknews.com.ua (c)