Через негоду на автошляхах Буковини сталося 50 автопригод

Через негоду на автошляхах Буковини сталося 50 автопригод

28.11.2018, 19:42

З погіршенням погодних умов на автошляхах Буковини сталося 50 автопригод. Внаслідок ДТП загинуло троє людей, ще п’ятеро – отримали травми. Працівники поліції звертають увагу пішоходів і водіїв на прості правила для учасників дорожнього руху, які допоможуть уникнути трагічних наслідків.

Наприклад, по обіді 27-го листопада в Чернівцях 32-річний водій автомобіля «Mersedes Vito» рухаючись по вулиці Каштановій допустив наїзд на пішохода. 14-річний чернівчанин раптово вибіг  на проїжджу частину дороги із за маршрутного автобуса.

Внаслідок аварії хлопчика із забоєм живота госпіталізовано до Чернівецької лікарні швидкої медичного допомоги.

Медичне освідчення показало, що водій на момент скоєння наїзду був тверезий.

За фактом ДПТ слідчі розпочали кримінальне провадження, передбачене частиною 1 статті 286 (Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами) Кримінального кодексу України.

Поліція Буковини, ще раз нагадує всім учасникам руху дотримуватись Правил дорожнього руху. Не наражайте на небезпеку себе та оточуючих. Пішоходам перед виходом на проїжджу частину з-за транспортних засобів, що стоять,  та будь-яких об’єктів, що обмежують оглядовість, впевніться у відсутності транспортних засобів, що наближаються. Лише в такому випадку переходьте через дорогу.

 Ожеледь, заметіль, туман і мряка суттєво ускладнюють дорожній рух і створюють небезпечні аварійні ситуації. За таких умов на вулиці треба бути особливо уважним і не переоцінювати своїх можливостей.

 Насамперед, водіям необхідно ретельно підготувати авто до експлуатації взимку та бути готовими навіть до непередбачуваних ситуацій. При зниженні температури повітря нижче +5°С, обов’язково замініть літні шини на зимові. Залийте в бачок омивача скла морозостійку рідину, змастітьзамки й дверні ущільнювачі, перевірте і за необхідності зарядіть акумуляторну батарею.

 Укомплектуйте транспортний засіб лопатою, тросом, ковдрою, щіткою і скребком для очищення від снігу та льоду. Майте на увазі, що автомобіль завжди слід повністю очищувати від снігу. Підтанувши, снігова «шапка» з даху може зіслизнути на лобове скло і перекрити огляд.

 На слизькій дорозі дотримуйтеся безпечної дистанції та швидкості. Не допускайте раптової зміни швидкості транспортного засобу та уникайте різких маневрів. Це може призвести до втрати керованості й перекидання автомобіля. У разі поганої видимості увімкніть під час руху ближнє світло фар, а під час зупинки – аварійну світлову сигналізацію.

 Паркуючи взимку автомобіль, простежте, щоб на нього не падали бурульки та переконайтеся, що він не заважатиме роботі снігоприбиральної техніки й не стане причиною заторів.

Також водіям необхідно завжди пам’ятати про пішоходів. Перетинаючи проїжджу частину, люди можуть послизнутися й потрапити під колеса автомобіля. А тому обов’язково знижуйте швидкість, наближаючись до пішохідних переходів і дитячих закладів.

 Пішоходи теж повинні бути максимально обережними й пам’ятати про зимові небезпеки. Майте на увазі, що на слизькій дорозі гальмівний шлях автомобіля збільшується в декілька разів. А тому рухомі авто краще пропустити і вже потім переходити дорогу.

 Звісно, варто подбати й про належне зимове екіпірування. Взуття повинно бути зручним, на грубій протекторній підошві. Світловідбиваючі елементи на верхньому одязі зроблять вас помітними у темряві та в умовах поганої видимості.

 Навіть якщо дуже поспішаєте – не біжіть, а обережно йдіть. Не відволікайтеся на розмови по телефону, користування іншими гаджетами й переконайтеся, що капюшон не закриває вам огляду.

 Пам’ятайте: уважність, обережність і неквапливість – є запорукою безпеки в умовах зими як для автомобілістів, так і для пішоходів.

 
Відділ комунікації ГУНП в Чернівецькій області
1