Через інцидент у Мамаївцях у всіх дитсадках Буковини проведуть позачергову атестацію працівників

Через інцидент у Мамаївцях у всіх дитсадках Буковини проведуть позачергову атестацію працівників

13.06.2016, 22:18

Через отруєння дітей у дошкільному навчальному закладі в Мамаївцях у всіх дитсадках Чернівецької області проведуть позачергову атестацію працівників.

Про це розповіла начальник управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Наталія Клімчук.

- Ми вирішили додатково провести позачергову атестацію як завідувачів дитячих навчальних закладів, так медпрацівників та працівників, які контролюють процес приготування їжі, - зазначила Н. Клімчук.

У Мамаївському дитсадку, де отруїлися діти, провели позапланову перевірку. 

Як розповіла начальник управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Наталія Клімчук, в цьому дитсадку не було погоджене меню, а також робочий стіл використовуваввся і для сирої, й для готової їжі.

- Досить важливим є те, що кожен заклад освіти має мати погоджене перспективне двотижневе меню. В даному закладі воно було погоджене на початку навчального року, - зауважила Н. Клімчук. - Аналізуючи навіть це меню, ми бачили цілу низку страв, які не підлягали або підлягали частково термічній обробці. Це й могло спричинити те чи інше захворювання на гостру кишкову інфекцію. 

"Також ми передивлялися умови приготування страв, де також були порушення, - додала Н. Клімчук. - У дитсадку використовувався інвентар, робочі столи, на яких виготовлялася, як сира продукція, так і готова, що категорично заборонено"

За словами Н. Клімчук, причиною нездужання діток може бути й сальмонельоз, й ротавірусна інфекція. Оскільки напередодні дітям готували салат зі свіжої капусти. 

"Ствердно сказати ми зможемо тільки при отриманні всіх результатів", - зауважила Наталія Клімчук.

Внаслідок отруєння в дитсадку в Мамаївцях двоє дітей перебувають на стаціонарному лікуванні, решта — на амбулаторному.

Про це розповіла обласний дитячий інфекціоніст Лариса Гук.

- Стан дітей середньої важкості та задовільний, - зауважила лікар. - Двоє з них перебувають на стаціонарному лікуванні, а решта — на амбулаторному. Так вирішили їхні батьки. 

Нагадаємо, внаслідок харчового отруєння в дошкільному навчальному закладі села Мамаївці Кіцманського району за медичною допомогою звернулося 13 діток. 

Як розповів в.о. директора "Чернівецький обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України" Сергій Торський, у двох дітей підтвердили сальмонельоз.

- 8-9 червня надійшли термінові повідомлення з обласної дитячої клінічної лікарні м.Чернівці про звернення п’яти хворих дітей з ознаками гострого гастроентероколіту (підвищення температури тіла, нудота, блювання), які відвідують дитячий навчальний заклад с.Мамаївці Кіцманського району Чернівецької області. Одна дитина звернулась та була госпіталізована в інфекційне відділення Кіцманської центральної районної лікарні, - повідомив С. Торський. - Решта дітей звернулися до лікарів 10 червня і сьогодні, 13 червня.

За словами Торського, в ДНЗ провели дезінфекцію, а також взяли всі проби для розслідування.

molbuk.ua

1