Через бюрократичну тяганину з дозволами у Чернівцях досі не збудували футбольне поле за європейські кошти (ВІДЕО)

Через бюрократичну тяганину з дозволами у Чернівцях досі не збудували футбольне поле за європейські кошти (ВІДЕО)

18.10.2016, 13:12

Новий стадіон у Чернівцях планують побудувати у рамках програми підтримки УЄФА футболу України. 

- Там має бути повноцінне поле, там має бути від 500 до тисячі глядацьких місць, там мають бути роздягалки, нормальне, хороше поле зі штучним покриттям, - розповів Василь Орлецький, голова Чернівецької обласної федерації футболу.

Меморандум про співпрацю у міській раді підписали понад півроку тому. Вибрали і місце - там, де колись було футбольне поле "Електронмашу".

- Усе, що залежить від Федерації футболу України, - гроші, всі ті речі, які повинні бути, - ми повністю готові до будівництва і хоч завтра ми можемо стартувати. У планах було те, що ми мали влітку здати стадіон, - сказав Василь Орлецький, голова Чернівецької обласної федерації футболу.

Щоправда, будівництво стадіону досі не розпочали, каже Василь Орлецький.

- У нашій державі паперові роботи йдуть досить довго, і оце у нас надовго затягнулося. Ось такий час довгий пройшов, що ми не почали ще будівництво стадіону, - зазначив Василь Орлецький, голова Чернівецької обласної федерації футболу.

Але все не так просто, кажуть у Департаменті містобудівного комплексу та архітектури міськради. Адже підготувати ділянку для облаштування стадіону фахівці мають відповідно до проектів, які надала федерація.

- Коли цей стадіон був любительським, на нього не звертали уваги, є, відповідно, зона для відвідувачів стадіону чи немає, є як влаштувати дренажну систему (це дуже складний розрахунок) чи немає, - пояснила Наталія Хілько, головна архітекторка міста.

У департаменті кажуть, місце для нового стадіону не надто вдале. Мовляв, там великий перепад рельєфу і потрібно облаштувати підпірну стінку.

- Коли ми почали робити прив’язку на конкретно цю земельну ділянку, виявилось, що вона за багатьма своїми критеріями під ті типові стандартні рішення, які були застосовані в інших містах, - зауважив Віталій Жорін, архітектор.

- І такі нюанси накопичуються. Наприклад, генплан цього поля розроблявся тричі, було 3 різні варіанти. Потрібно правильно розмістити ці споруди, правда?

Наприклад, для того, от коли команди будуть брати участь, їм потрібна роздягальня, їм потрібні санвузли, потрібна тренерська, потрібно передбачити, де буде медперсонал, - зазначила Наталія Хілько, головна архітекторка міста.

- Об’єкт адміністративно-побутового призначення, який передбачається типовим проектом, теж вимушені були повністю перепроектувати на власний, тому що він, як ми кажемо професійно, "не сідав" на те місце так, як би нам того хотілося, - розповів Віталій Жорін, архітектор.

Тож довелось не пристосовувати місце під запропонований проект, а розробляти нове проектування, що зайняло значно більше часу і змусило робити чимало розрахунків.

- Прикро, що люди не хочуть зрозуміти, наскільки важливі оці перші проектні кроки у всьому - незалежно від того, чи ми проектуємо стадіон, чи це житловий будинок. Архітектор повинен мати отой люфт часу, коли він зважено абсолютно на все повинен зробити розрахунок. А ми все завжди бігом, - нарікає Наталія Хілько, головна архітекторка міста.

Зараз же фахівці на останній стадії. Зробили вже й акустичний розрахунок та з'ясували, чи не заважатиме рівень шуму на стадіоні мешканцям сусідніх будинків.

- Робота триває, робота вже майже на фініші. От-от, але все потребує часу. Простих рішень, на жаль, у нас не буває, - зазначив Віталій Жорін, архітектор.

Результати розрахунків в інспекції погодили й аж тепер будівництво стадіону можна починати. 

 
1