Частина чернівчан відзначають Національний День Румунії

Частина чернівчан відзначають Національний День Румунії

01.12.2016, 21:58

 грудня румуни завжди святкують своє національне свято. Національний день Румунії для громадян сусідньої країни означає те саме, що  для українців День незалежності. 

За історичною довідкою, таке свято виникло через те, що 1 грудня 1918 року було утворено об'єднання Румунії в Королівство. 98 років тому, саме 1 грудня в місті Алба-Юлія на Національних зборах 1228 делегатів з Трансільванії та Банату висловилися за рішення об'єднатися з Королівством Румунії. Приєднанням Трансильванії до Румунії завершився процес утворення єдиної румунської національної держави.

Румунська громада складає значну частину населення поліетнічної Чернівецької області, тому державне свято країни-сусіда буковинська столиця відзначає урочисто. Етнічні румуни Буковини  також урочисто святкують з концертами, квітами та музикою, пише «АСС»

Цьогоріч святкування почалося покладанням квітів біля пам’ятників Міхаю Емінеску та Тарасу Шевченкові.

В урочистостях брали участь представники Генерального консульства Румунії в Чернівцях, керівники румунських національно-культурних організацій, місцевих органів влади, викладачі, студенти, журналісти, жителі міста. 

- Святкування нашого дійства розпочали з молитовної події. У Кафедральному соборі ми помолились за наших предків, які дали нам можливість сьогодні бути вільними, - зазначила Елеонора Молдован, Генеральний консул Румунії у Чернівцях.

Національне свято об’єднує румунів по всій Європі, каже консул. У Чернівцях культурну програму святкування розпочали виставкою відомого чернівецького фотохудожника Василя Паладяна. Вже втретє до Національного дня Румунії митець презентує тематичну експозицію. 5 років подорожуючи Румунією, автор колекціонував найвдаліші кадри, аби об’єднати їх у фотовиставку. 

- От як приїжджаємо до якогось монастиря, звісно ж, роблю декілька кадрів. Те, що я бачив на власні очі, захотів показати й іншим, - розповів Василь Паладян, фотохудожник.

На фото Василя Паладяна майже усі найвідоміші монастирі Румунії. У кожної світлини своя історія створення. 

Неймовірними світанки та монастирі на фото Василя Паладяна вважають відвідувачі виставки з Румунії. Пані Віолетта зізнається, особисто була у всіх святинях, утім, лише на фотографіях змогла насправді оцінити їхню красу.

- І тільки зараз, коли я побачила ці фотографії, то наче перенеслась туди знову, у цій енергетиці. От дивишся на це усе, і воно ніби живе. Може, навіть ти там перебуваєш і чогось не бачиш. А коли розглядаєш фото, бачиш щось інше, - зізналася Віолетта, відвідувачка виставки. 

- Я була майже у всіх місцях, які зображені на фотографіях. Я як філолог дивлюсь на виставку з естетичного боку, і мені подобається, - сказала Олена Пурич, відвідувачка виставки.

Утім, на презентації виставки святкування не завершили.

Делегація з сусідньої Румунії разом з місцевими вшанувала  Міхая Емінеску.

Також в Чернівецькому облмуздрамтеатрі імені Ольги Кобилянської  відбудеться тематичний концерт.

Джерело: ТВА

1