«Часосховище»: книга лавреата Міжнародної Букерівської премії з Болгарії вийде друком у Чернівцях

«Часосховище»: книга лавреата Міжнародної Букерівської премії з Болгарії вийде друком у Чернівцях

15.06.2023, 17:05

Цим виданням «Чорні вівці» розпочнуть новий напрямок своєї роботи – серію дорослої літератури «Чорні вівці. Adult». 

 До кінця цього року в чернівецькому артвидавництві «Чорні вівці» вийде друком роман «Часосховище». Це книжка болгарського письменника, цьогорічного лавреата Міжнародної Букерівської премії Ґеоргі Ґосподинова. Про це йдеться у пресрелізі видавництва.

Цим виданням «Чорні вівці» розпочнуть новий напрямок своєї роботи – серію дорослої літератури «Чорні вівці. Adult». Засновниками проєкту є Христя Венгринюк та Василь Дроняк.

За словами головної редакторки «Чорних овець» Христі Венгринюк, видавати книги Ґосподинова хотіли давно. Перемовини щодо авторських прав тривали декілька років.

«Тексти Ґосподинова – це унікальний голос пам’яті, який буде дуже близьким і українським читачам, адже ми маємо багато схожого минулого, зокрема ментального».

Як вважає перекладач роману Остап Сливинський, Ґеоргі Ґосподинов – найяскравіший сучасний болгарський письменник, такий собі постмодерний меланхолік.

«Це твір про досвід життєвої травми, що «відрізає» частину минулого, за яким ми починаємо тужити. Після травм втрати дому та рідних, безповоротности, частина минулого для нас закривається як недосяжний простір – кімната, двері до якої наглухо зачинені. Автор постійно пише про досвід проминання. У романі він малює фентезійну утопійну картину бунту проти цього. В той чи інший спосіб ми всі є травмованими: багато думаємо про життя до великої війни й часто говоримо, що ніколи не будемо жити так, як до неї. В цьому сенсі роман буде терапевтичним, адже дає зрозуміти, що силою волі й бажання ми можемо повернутися до нормальности», — каже перекладач.

Обкладинка болгарського видання/Надано видавництвом

Про що роман «Часосховище»

Таємничий терапевт Ґаустін засновує клініку, у якій лікують пацієнтів із хворобою Альцгеймера, відтворюючи минуле, в якому вони почувалися найбільш захищеними. Кожен поверх відтворює прожите пацієнтом десятиліття в найдрібніших деталях, переносить назад у часі. Це не лише місце – це також ідеальний спосіб дослідити XX століття в Європі через точки зникнення травмованих або «зламаних» людей.

Довідка про автора

Ґеоргі Ґосподинов – письменник-постмодерніст, поет, драматург, публіцист. Народився 1968 року в місті Ямболь у Болгарії. Навчався на факультеті болгарської філології у Софійському університеті, захистив дисертацію на тему «Поезія і медіа: кіно, радіо і реклама у Вапцарова та поетів 40-х років ХХ століття». Редактор «Літературного вісника», оглядач «Щоденника» та редактор болгарського випуску Оксфордського літературного видання «Orient Express».

Зарецька Лілія
 
Основне фото: Фото: David Parry/Shutterstock
 
Джерело: https://shpalta.media/2023/06/15/chasosxovishhe-kniga-lavreata-bukerivskoi-premii-vijde-drukom-v-chernivcyax/
1