«Чаплинка» — зона його чергування: буковинець розповів про участь у блокаді Криму

«Чаплинка» — зона його чергування: буковинець розповів про участь у блокаді Криму

08.12.2015, 13:40

Після двотижневого чергування у пункті пропуску «Чаплинка» на межі Херсонської області та тимчасово окупованого Криму боєць 16-го батальйону добровільного Українського корпусу «Правого сектору» Сергій Воротняк приїхав у коротку відпустку до рідної Глибоки.

— Основна наша місія, - розповів Сергій під час зустрічі,- контролювати хід перевезення на півострів продовольчих товарів, не допускати фактів контрабанди, виявляти зловмисні дії сепаратистів, які завдають шкоду Україні. Власне, подібні прояви у зоні нашого контролю трапляються досить часто. І у співпраці з українськими військовиками та співробітниками СБУ ми й присікаємо дії тих, хто прагне порушувати кордон, надавати російським окупантам у Криму розвідувальну інформацію. Треба сказати, що серед порушників різні люди, нерідко посадовці, депутати місцевих рад Херсонщини.

До розповіді Сергія Воротняка варто додати, що він несе чергування практично без зброї, а з боку Криму неподалік Арм’янська на українських добровольців зловісно націлені реактивні установки залпового вогню «Град» російських військ. Були задіяні добровольці батальйону і в акції енергетичної блокади окупованого півострова.

Не можна обійти і той факти, що тут бійці «Правого сектору» цілком перебувають у сфері матеріальної підтримки українських волонтерів. Без їхньої допомоги, наголосив із вдячністю Сергій Воротняк, наша місія була б просто неможлива.

Василь Гейніш.

Фото Петра Митранюка.

ДОВІДКОВО: 

Станом на 8:00 Крим отримує електроенергію по лінії ПЛ "Каховська-Титан" з обмеженнями. Навантаження на ПЛ станом на 8:00 ранку становить 120 МВт, встановлене граничне навантаження – 200 МВт. Про це у коментарі УНН повідомили у прес-службі "Укренерго".

"Так, звичайно, якщо лінія "Каховка-Титан" знаходиться на території Криму, то це означає що електроенергію відновлено. Але ж це не повне відновлення. Три лінії, які були раніше повалені, їх так ніхто і не відновлював. Наразі Крим отримує електроенергію з обмеженнями. Навантаження на ПЛ станом на 8:00 ранку складає 120 МВт, встановлене граничне навантаження – 200 МВт", - сказали у прес-службі.

Нагадаємо, у прес-службі Херсонської ОДА 8 грудня повідомили, що лінію ПЛ 220 Кв “Каховський-Титан” підключено до електроенергії.

7 грудня за підсумками переговорів керівництва міністерства енергетики та вугільної промисловості України та представників силових відомств з керівництвом Меджлісу кримсько-татарського народу було досягнуто домовленості про здійснення завершального етапу робіт з підготовки лінії до подачі напруги, який було виконано після зняття блокади. Ремонтні бригади завершили виконання необхідних робіт на ЛЕП "Каховська-Титан".

У Криму 22 листопада через пошкоджених опор ЛЕП в Херсонській області зупинилася подача електроенергії, що надходить на територію півострова з материкової частини України.

1