Бутняк відроджує фестиваль Марчака: на «Золоті оплески-2023» до Чернівців приїдуть прифронтові театри

Бутняк відроджує фестиваль Марчака: на «Золоті оплески-2023» до Чернівців приїдуть прифронтові театри

23.07.2023, 13:10

У Чернівцях уперше за останні три роки відбудеться фестиваль комедії «Золоті оплески Буковини». Захід триватиме три дні, упродовж яких глядачам представлять щонайменше шість вистав.

Про це директор-художній керівник Чернівецького обласного музично-драматичного театру ім. О. Кобилянської Іван Бутняк розповів в етері передачі «Що коїться» на телеканалі С4.

«Фестиваль комедії від початку карантину припинив діяльність зі зрозумілих причин, і зараз були певні вагання, чи почекати сприятливіших умов… Але вирішили все-таки робити, навіть якщо якісь речі не відбудуться так, як ми плануємо», — зазначив очільник Чернівецького театру.

За його словами, цьогоріч узяти участь у фестивалі запрошують театри з прифронтових регіонів, серед них, зокрема, колективи з Харкова й Чернігова. Наразі з ними ведуть перемовини.

«Це буде комедія, яку вони привезуть. Я вважаю, що це буде хороший енергообмін. Це те, що потрібно зараз робити не заради реготу в залі, а щоби показати, що в нас є життєва енергія і театр необов’язково лише драматично проживає війну», — вказав Бутняк.

Директор-художній керівник установи додав, що впродовж фестивалю глядачам щодня пропонуватимуть щонайменше по дві постановки. Так, одну виставу гратимуть на головній сцені, а іншу — на відкритій цьогоріч сцені-майстерні.

«Як Чернівці стали хабом для багатьох українців-переселенців, так само я хочу, щоб наш театр на декілька днів, нехай у форматі фестивалю, став хабом для театрів із прифронтової зони», — підкреслив Бутняк.

Він додав, що в заході задіять ще один простір, а саме сцену-панораму, розташовану на верхньому поверсі театру. Тут влаштовуватимуть обговорення вистав, артист-толки з критиками, блогерами тощо.

1