Бурбак попросив зупинити експорт лісу через станцію «Чернівці»

Бурбак попросив зупинити експорт лісу через станцію «Чернівці»

18.12.2016, 13:44

Укрзалізниця заборонила вивозити деревину до Румунії через пункти пропуску Чернівецької митниці.  З 8 грудня 2016 року почала діяти конвенційна заборона (тимчасове припинення перевезення вантажів) щодо переміщення деревини та виробів із неї для всіх отримувачів через пункт пропуску «Вадул-Сірет – Вікшани» Чернівецької митниці ДФС.

 Про це під час спілкування з чернівецькими журналістами розповів народний депутат України Максим Бурбак, пише www.buknews.com.ua

-          Експорт лісу через станцію «Чернівці» зупинили на моє прохання, з яким я звернувся до   прем’єр-міністра України, - повідомив народний депутат України Максим Бурбак. -  Залізничним транспортом через станцію «Вадул-Сірет» кругляк більше йти не буде.

 -    Мораторій на експорт необробленої лісодеревини скасовано не буде. Так, від цього рішення залежить доля шестиста мільйонів доларів макроекономічної фінансової допомоги, проте ми вважаємо, що збереження лісів важливіше. «Народний фронт» не буде голосувати за відміну мораторію.  

 -        Хоча, якщо підходити до цього питання чесно, без популізму, до чого завжди закликає «Народний фронт», варто подивитися статистику. Сегмент експорту «ліс-кругляк» до запровадження мораторію - це грубі цифри - приблизно – 70 відсотків, «дрова» – 30 відсотків. Ліс-кругляк, так само грубо рахуючи, йшов по 70-80 євро, дрова по 23-25 євро. Під час дії мораторію – нуль ліс-кругляк, 90 відсотків – дрова за тих таки 25 євро. Порядок цифр може бути іншим. Але зміст такий.  Вісімдесят мінус двадцять п’ять - це та маржа,  яка лишилася у когось в кишені.

 -         Норматив того, що таке дрова, визначає – вони повинні бути кратними. Там немає метр, два, три… Дрова довжиною шість метрів теж кратні! Вони не можуть бути метр п’ятдесят чи два тридцять, а якщо кратні, то це дрова. Функціонер від лісу товариш Череватий, який є товаришем нардепа Рибака, вважав, що дрова бувають шестиметрові. Начальник Чернівецької митниці Салагор з притаманним йому почуттям гумору запропонував показати йому топку, в яку влізе така поліняка. І тоді митниця їх пропустить. Салагор має претензії від "Укрзалізниці", за те що він вимагав розвантажувати вагони і не дозволяв відпускати продукцію. У межах Західної України  на Закарпатті таким чином спрацював Москаль і ми на Буковині, - цитує www.buknews.com.ua слова лідера парламентської фракції «Народного фронту».

 -       Тепер вони підуть через порти. Наприклад, на Одещині є порт Білгород-Дністровський, який ще інколи неофіційно називають лісовим портом.  Через нього йде тільки ліс. А звідти далі морем.

 -       Наведу ще один приклад можливого лобізму. У парламент  подано законопроект про звільнення від сплати мита та ПДВ обладнання для переробки деревини. На перший погляд, здається, що все гаразд. Але порівняйте, будь ласка, таке: лісопилка з необхідним супутнім устаткуванням вартує в межах 4-10 тисяч доларів, тобто митних платежів 2-3 тисячі доларів – на бізнес це суттєво не впливає. І майданчик десь на території України для майбутнього лісопереробного заводу, куди буде перенесено потужності європейського переробника, вартістю орієнтовно 10 мільйонів євро. І це без ніяких платежів. Хтось тут у нас спонсорує таким чином Євросоюз? Чи все таки себе? Європейці і так прийдуть, майданчик вже підготовлено. Замість експорту українського лісу в ЄС, вони  перенесуть виробництво до нас. Це наслідок глобалізації економіки. Просто можуть зробити це без сплати мита і ПДВ.  Давайте допоможемо, ми багаті, можемо допомогти європейським деревообробникам, - зіронізував Максим Бурбак.  

ДОВІДКОВО:

Станом на листопад 2016 року експорт буковинського лісу скоротився на 58, 6%. Однак, через пункти пропуску митниці було переміщено 1 711,6 тис. тонн лісоматеріалів (товарні позиції 4401,4403), з яких лише 4, 1% – продукція, оформлена у митному відношенні безпосередньо Чернівецькою митницею ДФС

1


КОМЕНТАРІ (2)

хаяін що хоче то і робить. Хоче пускає вагони хоче чекає що ціну підняти. БІЗННЕСМЕН БАРИГА

avatar

Оправда

18 грудня 2016 12:44

Они  с  Яценюком  и Фищуком  пустили  "по ветру" всю область. Банда  НФ!  Сегодня пытается  хозяйствовать банда Самонемич. На  очереди- банда  Саакашвили... Весной, думаю, надо будет  брать  вилы!

avatar

НВ

18 грудня 2016 13:01