Бурбак вимагає покарати Галиця за гетто для журналістів

Бурбак вимагає покарати Галиця за гетто для журналістів

15.07.2013, 21:09

Не міг не відреагувати на хамську поведінку держслужбовця. Написав на своїй сторінці у ФБ народний депутат України Максим Бурбак. -  Відповідно до чинного законодавства його кандидатуру погоджує Кабмін за поданням голови ОДА Папієва. Тому буду всіляко сприяти його звільненню. Впевнений, що журналісти також будуть вимагати присікання таких виходок через свої об'єднання. P.S. Щодо тандему Папієв-Галиць - яблучко від яблуні недалеко падає!!!

Вже кілька днів на Буковині не вщухає конфлікт влади і журналістів. А все почалося з наради в ОДА. Перевіряючий від адміністрації президента України захотів зустрітися з підприємцями Буковини. На зустріч непроханими прийшли журналісти. Владі це не сподобалося. І вона вустами завідуючого сектором Головного Контрольного управління АП Олександра Софронова попросила журналістів покинути зал. Посилаючись на принципи відкритості влади, які вона активно пропагує, керуючись законами про інформацію та ЗМІ, захищаючись ККУ ст. 171 медійники відмовилися виходити. Тоді перший заступник голови ОДА, колишній журналіст Георгій Галиць сказав, «на цей захід журналістів не запрошували». Його підтримав Софронов. Нарешті представник АП договорився до того, що він буде спілкуватися з людьми, а не з журналістами.

На жаль, й окремі підприємці дрібні і підлі на догоду владі почали підтакувати їй. І журналістам не було що робити у такій обстановці: вони покинули засідання.

Згодом, з’ясувалося, що влада недарма позбавлялася від преси. Адже там, окрім іншого, говорили про вибори президента 2015 року. І підприємцям сказали робити все, аби Янукович знову став президентом. Ось, що вони хотіли приховати від буковинської громади. Ось, чому вони боялися журналістів.

Та справжні професіонали не ликом шиті. Вони оприлюднили «писк влади» (Галиця і Софронова). На другий день тих, кого прогнали з засідання в ОДА «запросили» на зустріч з тими, хто проганяв.



І тут Галиць прорік:

- Це рівень буковинської журналістики, яка скочується до рівня плінтуса. Ви самі себе заганяєте в гетто, яке собі видумуєте, там і живете.

Потім Галиць пішов ще далі:

-…це газета «Час», у якої є рубрика «Крик душі» і «Писк влади». Це завідомо упереджений погляд на ситуацію. Це ваш рівень. Я кажу те, чого ви заслуговуєте.

А далі Галиць зайшов взагалі далеко:

- Якщо ОДА не запрошує, то є стандарти професії… Вона (ОДА) сама визначає кого, коли і куди запрошувати.

Спробував цей чиновник образити професійну гордість журналістки Надії Вірної. А цього йому вже не прощається. Бо тут не тільки суб’єктивний, а й заздрісний цинік. Бо матеріали журналістки Вірної оцінені високо буковинською громадою. Проблеми, які порушує вона не подобаються владі, бо вони правдиві. А влада, м’яко кажучи, не дуже. І проблеми треба вирішувати, а не звинувачувати в них журналістів.

Та й визнання Вірна одержала не тільки на Буковині, а й в Україні та світі.

Вона — лауреат Міжнародного конкурсу «Есе про демократію» (нагороджували переможців у Токіо).

Друга премія за кращу статтю на тему «Реформування державних та комунальних ЗМІ» конкурс організований ОБСЕ.

Третя премія міжнародного конкурсу журналістів «Всі люди народжуються рівними і вільними». Нагороду Надія одержала у Берліні. Її вітали президенти Європи і світу.


Редакція газети «Час», буковинська журналістика, спілка журналістів України гордиться цією журналісткою. А Георгій Галиць, чиновник з Турятки, вважає її «нижче плінтуса». Що ж запитаємо думку у справжніх професіоналів, голови Чернівецької обласної організації спілки журналістів України, Заслуженого журналіста України Юрія Терона:

- Якщо влада так говорить про буковинську журналістику, то це не ми, а вони знаходяться нижче плінтуса, - обурюється голова обласної НСЖУ Юрій Терон. – Нам дали оцінку не тільки в Україні, а й у світі. Зокрема, Надії Вірній. Край і влада могли б гордитися її досягненнями як професіонала. Якщо Надія піднімає проблеми, які цій владі не подобаються, то це проблеми влади, а не журналістів. Недавно голова Національної спілки журналістів Олег Наливайко оцінив буковинську журналістику як одну із найкращих у державі. Якщо Галиць обдумано говорив так, то це його особиста думка, яка нічого спільного не має з професією та ЗМІ. Якщо його словами влада хоче вставити кляп у рот журналістів, хоче змусити їх замовкнути, то реакція Спілки буде адекватна. А владі я можу порадити: спочатку давайте оцінку собі, а потім нам…

Так, що вивело з рівноваги Георгія Галиця? Рубрика «писк влади» у газеті «Час»? Так вона виправдана. Хіба ця влада поремонтувала дороги?! Хіба вона по-людськи ставиться до людей?! Ні! Тільки пишуть про свої досягнення, яких насправді нема.

Чи може публікації Надії Вірної так вразили владу?! Напевне, що так. Бо вона піднімає проблеми, які є важливими для громади, а влада їх не вирішує. Як справжній професіонал, Надія Вірна всіма силами і способами добивається вирішення проблем, а не тільки «писку влади», яким остання виправдовує свою неспроможність працювати на благо Буковини, простих людей, а не на свої піари та добробути.

І, насамкінець, Галиць – виходець з села Турятка Глибоцького району. Через городи перейти і можна дістатися села Тарашани, звідки був Теофіл Бауер, який раніше робив спробу принизити і приручити буковинську журналістику. Що з того вийшло знає не тільки Україна, а й увесь світ…

Петро Кобевко

Від редакції: Надія Вірна та ряд буковинських журналістів звернулися до прокурора області із заявою на чиновників, які перешкоджали законній журналістській діяльності. Ст. 171(Умисне перешкоджання законній професійній діяльності журналістів - карається штрафом до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років).

Джерело: www.chas.cv.ua

На відео: Перший заступник голови Чернівецької ОДА Георгій Галиць про журналістику на Буковині та газету "Час"

1


КОМЕНТАРІ (1)

Бурбак, конечно, не  подарок. У  самого  грех  большой,  ДТП и травма  человеку  изза  игр с   бестолковыми  митингами и перекрытиями   дорог.  НО  ЗДЕСЬ  ОН  ПРАВ и по ГОЛИЦУ, и по ПАПИЕВУ. 

avatar

9-ф

15 липня 2013 18:51