Бурбак: Вересневі тези

Бурбак: Вересневі тези

21.09.2016, 20:09

Лідер парламентської фракції «Народний Фронт», народний депутат України Максим Бурбак оголосив основні завдання своєї політичної сили на осінь 2016 року.

Половину вкрадених Януковичем коштів витратять на  виплати пенсіонерам і  бюджетникам

Назвіть основні пріоритети парламентської осені для фракції «Народий Фронт». Що будете пропонувати країні?

Для  "Народного Фронту" найголовнішими пріоритетами є безпека та оборона нашої держави.  На сьогодні потреби армії - це пріоритет для України,  для нас, як найбільш послідовної та  державницької політичної сили. Бо якщо  не зможемо захистити нашу державу, інше не матиме жодного значення.

У вівторок наша політична сила виступила з ініціативою щоб парламент не визнавав виборів до Держдуми, які відбулись у минулі вихідні. Верховна Рада підтримала нашу Постанову. Ця Дума нелегітимна, і це матиме свої правові наслідки. Вибори на окупованих територіях України і Грузії – це приклад цинічної зневаги прав людини і міжнародного права.  Ми звернулись до Президента порушити питання на Генеральній Асамблеї ООН. Делегація України в ООН  має використати всі наявні засоби для міжнародного невизнання незаконних парламентських виборів у Росії.

Наступний важливий крок – це ухвалення закону про режим спецконфіскації коштів, вкрадених режимом Януковича.  Нещодавно  було презентовано оновлений законопроект про режим спецконфіскації, розроблений міністром юстиції у співпраці з депутатами нашої фракції. Цей проект вже отримав схвальні оцінки від європейських партнерів. Сподіваюся, що позитивна рецензія закордонних колег остудить деякі гарячі голови його місцевих опонентів. Голосування за цей законопроект покаже, хто є патріот,  хто піклується про державу, а хто є російською агентурою, яку за ручку завели сюди представники російських телеканалів.

            Закон необхідно ухвалити першочергово, щоб повернути країні півтора мільярда коштів, заарештованих урядом Яценюка, які  зберігаються на  рахунках державних банків.  В грудні  цього року спливає термін арешту. Тому, або парламент приймає політко-правове рішення, підтримує режим спецконфіскації і заводить ці кошти у бюджет, або країна їх втрачає.  Нагадаю, що через зволікання з ухваленням цього закону вже маємо негативний результат. Україна фактично втратила  50 мільйонів євро, які було  конфісковано  в державний бюджет Латвії, а не повернуто нашій країні. Такий собі «подарунок» від депутата Найєма, який навіть після цього прикрого випадку продовжує критикувати новий законопроект про режим спецконфіскації. Шановні колеги-єврооптимісти, півтора роки ви товчете воду у ступі! Якщо вас не влаштовує наш проект закону, чому за цей час не подали свого? Тепер представникам ГПУ доведеться доводити Латвії, що ці кошти були вкрадені режимом Януковича, тому підлягають поверненню в Україну.  

Нагадаю, що Законом України «Про Дежравний бюджет» ці арештовані урядом Яценюка кошти  були  зараховані в дохідну частину бюджету 2016 року  і мали витрачатися на підвищення обороноздатності країни. Прикро, що станом на сьогодні профінансвовано лише 20 відсотків оборонного замовлення. Такого  не було жодного разу за два роки після Революції Гідності. Ми просто зобов’язані нарощувати темпи фінансування оборонки.

Водночас розуміємо, що часу до кінця року залишилося обмаль, всі гроші освоїти не встигнуть. Тому разом з колегами-депутатами Денисовою і Горбуновим  зареєстрували законопроект номер 5088, де пропонуємо 50 відсотків від суми, або 20 мільрядів гривень, скерувати на оборонне замовлення і підвищення обороноздатності країни. Другу ж половину коштів витратити на одноразові виплати пенсіонерам та працівникам бюджетної сфери.

Я вже чую закиди про «юліну чи вітіну тисячу»…

Давайте не проводити паралелей з Юлею чи Вітею. Адже це, врешті решт, крок назустріч відновленню бодай мінімальної справедливості. Тому що ці гроші було вкрадено у людей. А ми пропонуємо їх повернути. Згідно з нашим проектом закону, дев’ять мільйонів пенсіонерів, які отрмують мінімальну пенсію, після його ухвалення парламентом додатково отримають  1130 гривень, ще майже трьом мільйонам педагогів і медикам проведуть одноразову виплату у розмірі приблизно 1400 гривень.  Тільки прийняття законопроекту мінюсту відкриє шлях для ухвалення необхідних змін до бюджету, якими буде розподілено  ці гроші. Соціальний захист – серед наших основних пріоритетів.  Соціальний захист учасників бойових дій в зоні АТО, підвищення зарплати  військовослужбовцям, особовому складу національної поліції, працівникам правоохоронних органів, бюджетникам.

У  Чернівецькій області робляться спроби згорнути децентралізацію

Які ще пріоритети виділите?

Шукаємо гроші –   приблизно 10 млрд грн, для того щоб профінансувати оборонне замовлення. Це також кошти на продовження реформи національної поліції. Згідно з розрахунками, зарплатні в міністерстві внутрішніх справ поки вистачає до листопада місяця. А її потрібно підвищувати. Адже набираються нові слідчі, дільничні інспектори. Для продовження реформи необхідні кошти.  Ще один важливий напрямок, над яким працюємо,  це реформування ДСНС. Бізнес може подякувати за те, що його більше не будуть кошмарити пожежники. 

Інший  пріоритет осені – це, звичайно, бюджет. Всупереч побоюванням критиків, які закидали, що нічого не робиться, коаліційний уряд все зробив вчасно. Ухвалив відповідне рішення,  згідно до бюджетної резолюціїї, і  передав проект бюджету в парламент. Тому Юлія Володимирівна може не хвилюватися. Тепер давайте його обговорювати. Головна вимога фракції «Народного фронту» до документу полягала у тому, щоб на забезпечення обороноздатності країни було спрямовано не менше 5 відсотків внутрішнього валовогопродукту. Дякуємо Володимиру Борисовичу Гройсману, що ця умова витримана. А це немало-не багато  129 млрд грн на оборону нашої країни. В проекті бюджету враховано пропозиції «Народного фронту» щодо збільшення фінансування будівництва «Європейського валу». Ми повинні захищатися і будувати оборонні споруди.

Друге - було підтримано ініціативи Міністерства освіти і науки, нашої колеги Лілії Гриневич, стосовно того, щоб підняти на 30% зарплатню педагогічним працівникам. Третє - це продовження  фінансування в сумі 14 млрд гривень на будівництво  і ремонт доріг нашої країни. А також продовження митного експерименту щодо виділення  50% надходжень від перевиконання бюджетів митниць на ремонт доріг в областях. Дотримано також іншої домовленості щодо продовження урядом Гройсмана програми субсидій, які започаткував уряд  Яценюка. Програма субсидій буде профінансована повністю, що дозволить людям пройти зиму в теплі. Ми зараз повинні розглядати цей законопроект на майданчиках  вже фракцій, комітетів і в дискусії. Можна  критикувати що завгодно, можна кричати, що "все пропало", але треба приймати цей закон.

Паралельно триватиме реформа енергетичного сектору, так само започаткована Яценюком, з метою досягнення енергонезалежності від Росії.   Давно на часі реформа  НКРЕ КП. Регулятор  повинен нарешті отримати свободу у прийнятті рішень, щоб не  залежати від олігархів – представників  обленерго і облгазів, які розподілили між собою місця в комісії.

Що буде з широко розрекламованою децентралізацією?

Продовження реформи децентралізації, можливо, найголовніше завдання на перспективу. На зустрічі з керівниками регіонів у Вінниці прем’єр-міністр України  чітко дав  зрозуміти, що за жодних обставин не дозволить згорнути реформу децентралізації. Як би цього декому не хотілося. В бюджет  наступного року знову закладено приблизно  мільярд гривень захищених коштів на інфраструктурні проекти для об’єданих територіальних громад. Прикро, що у переліку областей, де цього року громади  не використали повною мірою потенціал, який надає їм держава, опинилася також  Чернівецька область. Буковинські громади не використали майже  шість  мільйонів гривень, які їм пропонувала держава. Звертаю на це увагу  чиновників на місцях, які повинні це робити.  У будь-якому разі, децентралізація була, є і буде. Ми будемо і надалі стимулювати процес добровільного об’єднання територіальних громад. І не раджу чиновникам перешкоджати цьому процесу. А такі спроби є. В тому числі у  Чернівецькій області. Обговорюються якісь питання, лунають  пропозиції щодо змін. Мене турбує позиція партії «Батьківщина», яка і в сесійній залі Верховної Ради України, і на місцях робить усе можливе, щоб  не допустити процесу об’єднання територіальних громад. На цьому фоні  щиро вітаю Новодністровську громаду, яка  вже відбулася. Попри шалений спротив місцевих князьків – головно завдячуючи ініціативі місцевих громадських діячів, особливо з навколишніх з Новодністровськом сіл,  відвертій конструктивній позиції депутатського корпусу міста Новодністровськ.  Всі необхідні рішення ухвалено  і  навіть є подання у ЦВК щодо проведення позачергових виборів в об’єднаній громаді.

Позачергових виборів, які Кремль планував  на осінь, не буде

Це все  економічні, соціальні питання, та ж децентралізація… Тим часом ваші політичні опоненти на перше місце ставлять питання дострокових парламентських виборів. Можливо ви не про те думаєте?

Раджу нашим колегам з «Батьківщини» під час внесення  змін до бюджету  принаймні передбачити фінансування дострокових парламентських виборів. Бо на них просто не передбачено коштів. Якщо говорити серйозно, то позачергових виборів, які Кремль планував  провести восени цього року, не буде.  Завдячуючи державницькій позиції більшості депутатів БПП і «Народного Фронту». Завдячуючи тому, що Арсеній Яценюк зробив відповідальний державницький  крок,  владу було передано нашим колегам по коаліції БПП. Вперше в історії новітнього українського парламентаризму фракція «Народного Фронту» не вийшла з коаліції,   продовжує брати на себе відповідальність за ситуацію в країні. В коаліційному уряді Володимира Гройсмана є також  представники «Народного Фронту», ми продовжуємо працювати разом.

У цьому зв’язку надзвичайно важливим залишається завдання продовдження реформування самої Верховної Ради України.  Нещодавно, під час зустрічі з Петом Коксом - керівником місії з реформування Верховної Ради, той запитав мою думку,  чому ця реформа  гальмується. Минулої року народні  депутати говорили про це у Брюселі, цього року нас  знову кличуть на діалог на цю тему до Парижу. Я чесно відповів: деяким політикам дуже важко подивитися у дзеркало. Але це потрібно робити, якщо ми хочемо якісно покращити роботу парламенту. Закликаю усіх наших колег також зосередитися на парламентській законотворчій діяльності.  Виборів не буде!

Розхитування цього човна грає на руку тільки Росії. Позачергові вибори в Україні не нам потрібні, а Кремлю. Для того, щоб завести у парламент більше депутатів ОпоБлоку, «Батьківщини», нічим не стримуваних популістів, щоб вони утворили там новітню ширку. Метою їхньої діяльності стане згортання усіх реформ – з досягнення  енергонезалежності,  відновлення боєздатності нашої армії. Суспільству будуть нав’язувати думку, що  менше коштів слід витрачати на армію, а більше давати вчителям, лікарям, студентам. Ми розуміємо, де пишуться такі слогани. Громадяни вже мали нагоду побачити, хто був той студент, який жбурляв торт у представника міністества освіти.  

«Народний фронт»: жодної співпраці з телеканалом «Інтер»!

Але те, що ви прогнозуєте, вже зараз відбувається в Україні.  І досить широко висвітлюється деякими ЗМІ…

Коли депутати «Народного Фронту» висловлюють обґрнутовані претензії до телекалу «Інтер», то цілком свідомі того, що нам, як політикам, не вигідно сперечатися  зі ЗМІ. Але якщо це реально рупор Кремля, що незаперечно випливає з листування Столярової, то інакше просто не можна. Людина, для якої ми «малороси» і «майдануті», водночас писала темники і сюжети для «Інтера», «Подробностей недели». Програми, де дуже полюбляють виступати лідери «Опозиційного блоку» Юрій Бойко і «Батьківщини» Юлія Тимошенко.

Ми віддавна  говорили на фракції  про підривну діяльність телеканалу. Тому не хотіли ходити на його ток-шоу, особливо «Чорне дзеркало». А коли туди проривалися наші колеги - Андрій Помазанов, Ігор Гузь, то тільки з наміром донести бодай краплю правди через увесь той лемент і галас постійних завсідників цих ефірів Добродомова, Капліна, Борислава Берези. Особисто завжди знав, що популісти, які кидали брудом в Яценюка грають на боці Кремля. Тепер, з листування Столярової, стало ясно: це все одна команда ворогів України. Каплін і Добродомов з їхніми “партіями” - це штучні проекти Кремля, - такі самі, як “Опоблок”, “Партія “За життя”, “днр” і “лнр”. Деталі з оприлюднених електронних листів чітко збігаються з публічними антиукраїнськими кроками Добродомова і Капліна: дискредитацією уряду Яценюка; кампанією проти співпраці з МВФ; боротьбою проти ухвалення держбюджету й фінансування оборони тощо.

У своїх листах  Столярова називає Добродомова, Борислава Березу і Капліна своїми проектами. Столярова давала вказівки дискредитувати важливі антиросійські рішення уряду Арсенія Яценюка, як от, інженерно-технічне облаштування державного кордону. Її листування демонструє тісну співпрацю із проектами “Народний контроль” Дмитра Добродомова, “Партія простих людей” Сергія Капліна, “Партією рішучих громадян” Борислава Берези. А також з функціонерами “Опоблоку” (зокрема, радником Льовочкіна росіянином Ігорем Шуваловим). З листування зрозуміло, що виборчі ролики Капліна, Добродомова й «Опоблоку» робили саме ці росіяни-українофоби.

Оприлюднення цієї переписки фактично стало останньою краплею, що переповнила чашу.  Ми вирішили: жодної співпраці з телеканалом «Інтер»! Ні участі наших депутатів у ток-шоу, ні коментарів, нічого! «Народний фронт» не буде легітимізовувати цей рупор Кремля в Україні.

Не співпрацювати – це вибір вашого особистого сумління, але «рупор Кремля» через це не перестав існувати.

            Нещодавно з колегами депутатами мали зустрічі в СБУ, де говорили про нашу вимогу щодо видворення Шувалова або його арешт. Це вже вирішувати слідчим. Нам повідомили, що деякі факти їхньої діяльності виокремлено в окремі кримінальні провадження по Столяровій. Але її вже давно вислано з України, тому реально нас цікавить саме громадянин Шувалов. Чому рішення щодо видворення Столярової можна було прийняти просто в «Борисполі», а Шувалова продовжують тут не чіпати?  Мене також дуже цікавить, чому проти деяких діючих членів Кабінету міністрів України, зокрема Авакова, досудове розслідування починається за заявою журналіста вже за 24 години відповідно до 214 статті КПК. А інформація про це розганяється по усіх ЗМІ. Хоча потім з’ясовується, що починати його не було жодних підстав і воно закрите.  Натомість на заяву п’яти народних депутатів, які долучили до неї витяги з листування, коли самі Дмитро Добродомов з Бориславом Березою підтвердили, що справді листувалися зі Столяровою, немає жодної реакції. Їх навіть не опитали! Натомість опитали народного депутата від «Народного Фронту» Антона Геращенка. Скажіть мені, будь ласка, що СБУ весь цей час робила?

Підпал це помста чи спроба відвернути увагу?

Стосовно  підпалу, то варто тверезо розібратися, кому він насправді вигідний. Чому слідству одразу не надавали доступ до серверів?  Що з ними робили? Впевнений, що відкрите публічне розслідування дасть відповідь на питання, хто стоїть за підпалом. Особисто я переконаний, що він грає на руку прокремлівським, проросійським  силам. Така собі картинка для західних партнерів, щоб спонукати їх до негативних оцінок ситуації в Україні. Впевнений, що це спланована акція.

Проблему навколо  ендокринологічного центру створено штучно

При тих завданнях, які стоять і будуть вирішуватися на державному рівні, наскільки ефективною є робота місцевої влади?

Чернівецьку обласну раду моніторити складно, тому що вона не працює. Найвищий представницький орган влади в регіоні знівельовано,  авторитет облради впав, а вплив на процеси – мінімальний.  Нині – це виключно піар-майданчик «Батьківщини». Хоча є чимало проблем, які саме  облрада повинна і може вирішувати. Наприклад,  чи не кожний заклад охорони здоров’я перетворився на аптечний супермаркет. Де чим вище поверх, тим вища ціна на ті самі ліки. Всі ніби забули, що в області існує комунальне підприємство «Буковина-фарм». Відповідальним, державницьким рішенням було б закриття приватних аптек, аптечних кіосків на території комунальних лікарень. Замість них там мало би працювати комунальне підприємство, яке буде платити податки. Через нього тоді можна пропускати пільгові ліки, які надходять згідно з державними програмами запобігання туберкульозу, ВІЛ/СНІДу, гіпертонічній хворобі, діабету. Натомість всі приміщення здали в оренду.

Ще один приклад непрофесійної роботи на місцях -  штучно створена проблема навколо  ендокринологічного центру, яка сколихнула громаду. Насправді такої проблеми не існує! Заявляю про це відповідально. Департамент охорони здоров’я, замість того щоб оптимізувати ліжковий фонд в кожній лікувальній установі, намагається закрити щось одне, щоб одним махом виконати інструкцію МОЗ. Не потрібно збурювати людей.  У мене є інформація про те, як директор департаменту охорони здоров’я за спиною у голови Хотинської РДА навідувалася до Хотина, на так би мовити розмову з місцевими медиками. А депутат обласної ради Любов Годнюк, з Чернівецької регіональної дирекції НТКУ - ЧДТРК, знімає за державний кошт ролики на фоні свого майбутнього виборчого округу у Хотині,  в той час, коли знімальна група державного телебачення повинна фіксувати приїзд прем’єр-міністра у Новодністровську. Давайте про це відкрито поговоримо. Нехай пані-депутат розповість, як вона співала і готувала новорічні поздоровлення Папієва на фоні Партії регіонів і Януковича. 

В Чернівецькій обласній раді  провладних депутатів  витіснили в опозицію

 Існує переконання, що саме «Народний Фронт» несе відповідальність за все, що  відбувається в області.

Нещодавно мав дуже цікаву дискусію з деякими депутатами Чернівецької обласної ради, головою облради Іваном Мунтяном, який якраз заявив, що відповідальність за усе в Чернівецькій області несе «Фронт Змін». Для нього все ще актуальна стара назва нашої політсили.  Поцікавився, чи можу я  публічно використовувати цю його тезу в своїх виступах. Чи можу його слова передати Юлії Володимирівні? Тому що сам будучи керівником обласної ради від «Батьківщини», маючи свого керівника Сторожинецької РДА, керівника управління капітального будівництва ОДА, через яке йдуть всі капітальні видатки в області, і який одночасно є керівником міської «Батьківщини» у Чернівцях, Іван Мунтян продовжує стверджувати про якийсь тотальний контроль «Народного фронту» над Чернівецькою областю. За перелічених обставин така його заява є щонайменше дивною.

В Чернівецькій обласній раді  депутатів - представників центральної влади – насправді витіснили в опозицію. Фракція "БПП", яка має 15 "штиків", не представлена в керівних органах, її немає в президії. І ми бачимо, що все це є наслідком безпорадності і бездіяльності керівника "БПП" у Чернівецькій області Куліша - який написав заяву, бо побачив, що його інтриги не доведуть вже ні до чого доброго.

Натомість у президії сидять представник "Батьківщини", Радикальної партії і "Свободи". Три опозиційні партії сидять у президії і керують в області. Хоча всі кажуть, що відповідальність за все несе "Народний фронт", а насправді керують ці три партії

            Можливо це твердження буде відповідати дійсності, якщо представник «Народного фронту» посяде вакантну посаду першого заступника голови Чернівецької ОДА?

Посада першого заступника – це квота БПП. Ми коаліція – працюємо спільно.  Будь ласка, висувайте свого кандидата і працюйте на користь громади. Нещодавно успішно завершився конкурс на заміщення вакантної посади голови Миколаївської ОДА. Очевидно, що такий конкурс потрібно проводити і в цьому випадку.

Потрібно  у законний спосіб приймати рішення про перевибори Чернівецької міської  ради 

Чернівецьку міську раду «Народний фронт» також не контролює?

 Мені інколи закидають, що використовую це як страшилку,  нагнітаю  ситуацію, але для мене особисто питання щодо доцільності проведення позачергових виборів у Чернівецьку міську раду вже не стоїть. Внутрішньо я вже давно для себе вирішив: вони потрібні. Сподіватися на якесь покращення для міста  з цим депутатським корпусом  громаді не доводиться. Нічого позитивного від їхньої діяльності  місто не отримає. Позиція депутатів «Рідного міста», позиція їхніх «консервів» у кожній фракції, зрадницька позиція «Батьківщини» наочно це засвідчує. Та сама «Батьківщина», членом якої я був, з якою  ми воювали з Проданом і Михайлішиним - до Революції Гідності, під час Революції Гідності, тепер лягла під них, вони її побороли. Депутати «Батьківщини» голосують за всі рішення Продана. Можна сказати, що Батьківщина продана. Тому, вважаю, що буде потрібно  у законний спосіб приймати рішення щодо перевиборів ради. Спілкувався про це з Чернівецьким міським головою Олексієм Каспруком. Вважаю, що бої у міській раді загартували Олексія Павловича, який готовий до ще одного терміну. Він готовий йти на позачергові вибори міського голови.  Треба нарешті внести ясність, щоб  бригала Михайішина-Продана, колишніх бізнесменів-наперсників не гралися з долею міста Чернівці. Хоча у мене є інформація, що усім цим балаганом насправді закулісно керує той самий Юрій Борисов, телефоном дає Продану усі настанови, що той повинен виконувати. Вкотре повторюю:  правда завжди стає відома, шило в мішку не сховаєш, а люди про все дізнаються. Переконаний, що виборча кампанія буде  цікавою. Ми до цього кроку готові.

Висока політика, поза сумнівом, позначається на житті людей, але є виклики, які стоять тільки перед місцевими громадами. Які з них є найбільш нагальними?

Молодим депутатам з нових політичних сил, які декларують, що прийшли працювати на громаду, хочу сказати наступне:  з  Києва вам  передали повноваження, фінансові важелі, але також і відповідальність. Якщо ви почитаєте бюджет наступного року, де комунальні платежі закладів освіти передаються на фінансування місцевим бюджетам, то мерщій мусите хапатися за калькулятор і рахувати наскільки вам вистачить власних грошей. За цим послідують   комунальні платежі закладів охорони здлоров’я. Ще через якийсь час на місця будуть передаватися зарплатні бюджети. От тоді ви будете говорити і всерйоз думати  про оптимізацію закладів освіти, оптимізацію закладів охорони здоров’я. Тому що не можна, щоб існували некомплектні школи, де вчаться всього п’ятеро дітей, а навчає їх цілий педагогічний колектив. На одну дитину в звичайній школі держава витрачає 10 тисяч гривень на рік, а в некомплектній школі на одну дитину припадає 70 тисяч гривень на рік. Але це зовсім не означає, що там освіта у сім разів якісніша. При всій повазі до наших вчителів.  Це ті важливі і болісні рішення, які повинні будуть приймати місцеві громади. І це вже виклик тільки для них. Чи готові вони брати на себе цю відповідальність? Я вважаю, що не завжди. Бо часто відповідальність заміняє помилкове бажання розбагатіти на об’єднанні громад. Мовляв, давайте швиденько об’єднаємося, нам дадуть гроші під інфраструктурні проекти, ми їх абияк виконаємо, як робили дорогу в одному селі, де асфальт потім рвали руками, а більшу частину грошей вкрадемо. А після нас, хоч трава не рости. Оце проблема яка є, з якою ми ще довго будемо стикатися і це ганебне явище треба викорінювати. 

 Розмовляв Юрій ЧОРНЕЙ

1


КОМЕНТАРІ (2)

Ростислав Білик сьогодні озвучив вересневі тези Бурбака.

avatar

21 вересня 2016 17:16

Бурбак-Вересневi маразми.

avatar

Вальцман

22 вересня 2016 07:29